Politika

NEIZVJESNI IZBORI PRED SLOVAČKOM: Krajnja desnica i dalje želi izlazak iz NATO-a, što otežava koalicijsku križaljku

Autor Euractiv/Barbara Zmušková

Ideju o referendumu o izlasku Slovačke iz NATO saveza ponovio je u ponedjeljak čelnik desničarske proruske stranke Republika i eurozastupnik Milan Uhrík

epa10014367 The NATO flag waves during the Canadian-led NATO Enhanced Forward Presence (eFP) Battlegroup Latvia 5th anniversary event at the Adazi Military Base in Latvia, 15 June 2022. Currentlyav, NATO Enhanced Forward Presence Battlegroup Latvia unites about 1,700 troops from Albania, Czech Republic, Spain, Italy, Iceland, Montenegro, Poland, Slovakia, Slovenia and Canada. EPA-EFE/Tomas Kalnins
Izvor: Tomas Kalnins/EPA

Uhríkov poziv prelazi crvenu liniju koju su postavili potencijalni koalicijski partneri, uključujući i stranku vodećeg antiukrajinskog političara i bivšeg premijera Roberta Fica.

Trenutačno u anketama ima oko osam posto glasova, stranka Republika je u utrci za mjesto u budućoj vladajućoj koaliciji, iako je Uhríkovo ponavljanje planova stranke o organiziranju referenduma protiv članstva u NATO savezu vjerojatno umanjilo njezine izglede za priključenje koaliciji sa Ficovim Smerom, unatoč činjenici što je Fico ranije izjavio kako nema nikakvih zamjerki na tu desničarsku stranku.

Ključni izbori

"Jučerašnjom izjavom čelnika Republike konačno možemo izjaviti kako nikada nećemo ući u bilo kakvu izbornu koaliciju s tom političkom strankom," izjavio je Peter Pellegrini, prebjeg iz Smera i danas čelnik stranke Hlas, čiju podršku Smer treba treba za ustroj vlade nakon izvanrednih izbora 30. rujna.

Fico je u lipnju izjavio kako Smer neće ući u koalicijski sporazum koji kao svoj uvjet postavlja izlazak Slovačke iz NATO saveza ili EU. Međutim, bez Republike, ankete pokazuju kako Smer neće imati dovoljno partnera za formiranje vlade.

Izvanredni izbori u Slovačkoj u rujnu bit će ključni za određivanje budućeg pristupa Slovačke svojoj vanjskoj politici i vladavini zakona, uglavnom s obzirom na to da Fico vodi kampanju za ukidanje vojne pomoći susjednoj Ukrajini i za zaustavljanje istraga o korupciji koje se bave sa nizom sadašnjih i bivših članova Smera.

Vladu bi mogla sastaviti liberalna stranka, ali u širokoj koaliciji s drugim strankama 

Što se tiče udruživanja s krajnjom desnicom, u svibnju je Uhrík rekao kako su Hlas i Smerova predizborna retorika samo pokušaj pridobivanja birača i medija, dodajući kako "kažu da ne mogu zamisliti suradnju s nama, ali to će se promijeniti nakon izbora".

Ako iskod izbora ne bude po Smerovim željama, vladu bi mogla voditi liberalna drugoplasirana stranka Progresívne Slovensko, koja bi za formiranje vlade morala okupiti konzervativne, libertarijanske, socijalnodemokratske i populističke stranke, kojima je zajednički nazivnik potpora Europskoj uniji, NATO savezu i pravnoj državi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Slovak far-right’s NATO exit wish dashes hopes of joining governing coalition)