Politika

PREGOVORI O NOVOJ VLADI U MADRIDU: Katalonske stranke žele amnestiju za Puigdemonta u zamjenu za podršku Sanchezu

Autor Euractiv/Fernando Heller

Katalonske stranke koje zagovaraju neovisnost postavile su svoje uvjete za potporu vladi premijera Pedra Sancheza, dok španjolski kralj Filip VI. ovog tjedna započinje razgovore s nizom velikih stranaka oko biranja mandatara nove vlade

epa08780593 A demonstrator holds a phone picturing a portrait of former Catalan regional President Carles Puigdemont reading 'Carles Puigdemont innocent' during a rally against the judicial inquiry of the alleged leakage of funds for financing former Catalan regional President Carles Puigdemont's expenses in Waterloo, Belgium, at Sant Jaume Square, in Barcelona, Catalonia, Spain, 28 October 2020. Several pro-independent groups organized the protest amid the Civil Guard operation in which some people from Puigdemont's inner circle, including former regional minister Xavier Vendrell, publisher Josep Lluis Alay, were arrested. EPA-EFE/Alejandro Garcia
Izvor: Alejandro Garcia/EFE

Ključno je pitanje hoće li mandatar biti dosadašnji premijer iz redova socijaldemokrata, Pedro Sanchez ili lider oporbe desnog centra Alberto Núñez Feijóo.

Iako je Núñez Feijóo, čelnik stranke Partido popular (PP/EPP), pobijedio na prijevremenim izborima 23. srpnja, nije osvojio apsolutnu većinu - koja iznosi 176 od 350 zastupničkih mjesta u španjolskom parlamentu - za samostalno sastavljanje vlade.

Ključ za sastavljanje nove vlade drže katalonski separatisti

Stranka krajnje desnice Vox (ECR), treća po snazi parlamentarna stranka, izrazila je prošlog tjedna spremnost da ga podrži, iako čak i s udruženim snagama nemaju dovoljno zastupnika za formiranje stabilne koalicije.

Iako zbog toga ima vrlo slabe izgleda za dobivanje mandata, čelnik PP-a ipak se želi predstaviti pred kraljem u uglavnom simboličnoj političkoj gesti, izvijestili su španjolski mediji.

Ključ za sastavljanje nove progresivne vlade u rukama je sedam zastupnika katalonske separatističke stranke Junts per Catalunya ("Zajedno za Kataloniju;" JxCat), čiji je čelnik i bivši katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont, bjegunac od španjolskog pravosuđa, postavio nekoliko uvjeta za davanje potpore Sanchezu.

Njihovi glasovi bit će ključni za koaliciju Sanchezove socijalističke stranku PSOE (S&D) i novog progresivnog bloka lijevih stranaka Sumar, kojeg predvodi Yolanda Díaz, kako bi uz potporu nekoliko baskijskih i katalonskih nacionalističkih stranaka mogli formirati nastavak progresivne vlade iz prošlog mandata.

Prvi pozitivni signali za Sancheza

Prvi korak kojim se utire put novoj lijevoj vladi poduzet je 17. kolovoza, kad je s apsolutnom većinom (178 glasova) u parlamentu usvojeno imenovanje Francine Armengol (PSOE) za predsjednicu parlamenta, posebice zahvaljujući potpori Junta x Cata i katalonske proindependističke stranke Republikanske ljevice Katalonije (ERC), koja je bila saveznik Sancheza i u prethodnom sazivu.

Izbor Armengole, koja tečno govori katalonski i koja je vješta pregovaračica, politički analitičari protumačili su kao gestu upućenu katalonskim nacionalistima, kako bi ublažili svoje zahtjeve.

Kako bi ostvario taj prvi korak, Sanchez je morao napraviti neke ustupke, uključujući i postavljanje katalonskog kao službenog jezika parlamenta uz španjolski, kao i službeni zahtjev, kojeg je Madrid već uputio Vijeću EU, da katalonski postane službeni jezik u institucijama EU.

Međutim, ni Sanachez ni njegovi saveznici iz ljevičarskog bloka Sumar nemaju neometan put pred sobom.

Pitanje amnestije

Iz mjesta Waterlooa u blizini Bruxellesa, gdje živi kao slobodan čovjek i bori se protiv izručenja Španjolskoj, Puigdemont je jasno poručio da prije glasanja za Sancheza želi "provjerljive činjenice" - fraza koja se odnosi na njegovo potencijalno pomilovanje pred španjolskim pravosuđem, jamčenje samoopredjeljenja Katalonije, te amnestiju za sve one koji su sudjelovali u nezakonitom referendumu o samoodređenju u Kataloniji u listopadu 2017.

Katalonske stranke ERC i Junts x Cat, čiji međusobni odnosi nisu uvijek idilični, istaknuli su kako je taj zakon o amnestiji neizostavan uvjet za davanje zelenog svjetla Sanchezovoj vladi.

No, radi se o politički osjetljivom pitanju koje predstavlja veliki izazov za PSOE i Sumar, jer su obje stranke više puta ponavljale kako neće ići izvan okvira španjolskog ustava.

Iako se u sporazumu o imenovanju Armengole izrijekom ne spominje riječ "amnestija," govori se o "dejudicijalizaciji" političkog sukoba u Kataloniji, konceptu kojeg ERC i Junts x Cat žele iskoristiti kako bi se prekinuli sudski procesi koji još uvijek traju zbog događaja iz 2017. godine.,i kako bi se presude vezane za to izbrisale iz kaznene evidencije.

Iako, u načelu, Sanchez ima puno bolje izglede nego Núñez Feijóo da postane novi stari španjolski premijer, u ovom trenutku nijedan od njih dvojice nema potrebnu parlamentarnu potporu.

Ako niti jedan kandidat ne uspije položiti prisegu kao novi premijer, Španjolska će vjerojatno ići na ponovljene izbore početkom prosinca, nekoliko dana prije nego što istekne španjolsko predsjedanje Vijećem EU.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Catalans set new red lines to back socialist Sánchez for PM)