Politika

AVIONI ZA UKRAJINU: SAD odobrio Danskoj i Nizozemskoj slanje borbenih zrakoplova F-16

Autor Euractiv.com/Reuters

Vlada SAD-a odobrila je Danskoj i Nizozemskoj slanje borbenih zrakoplova američke proizvodnje F-16 u Ukrajinu kako bi se obranila od ruskih napada čim se završi obuka ukrajinskih pilota, izvijestila je u četvrtak agencija Reuters

epa10653451 A Danish F-16 fighter jet at the Fighter Wing Skrydstrup air base of the Royal Danish Air Force (RDAF), near Vojens, Denmark, 25 May 2023, during a visit of the Danish prime minister. EPA-EFE/BO AMSTRUP DENMARK OUT
Izvor: Bo Amstrup/RITZAU SCANPIX

Ukrajina je tražila da joj se pošalju borbeni zrakoplovi F-16 američke proizvodnje kako bi se suprotstavila ruskoj superiornosti u nadzoru zračnog prostora.

Washington je pružio Danskoj i Nizozemskoj uvjeravanja kako će SAD ubrzati odobrenja zahtjeva za prebacivanje zrakoplova F-16 u Ukrajinu kada piloti završe s obukom, izvještava Reuters.

Kopengahen i Oslo tražili jamstva

Danska i Nizozemska nedavno su zatražile ta jamstva, jer po ugovoru o nabavci aviona SAD mora odobriti prebacivanje vojnih zrakoplova u posjedu njenih saveznika u Ukrajinu.

Koalicija 11 država trebala bi ovog mjeseca započeti obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 u Danskoj. Vršitelj dužnosti danskog ministra obrane Troels Poulsen izjavio je u srpnju kako se nada da će obuka dati "rezultate" početkom 2024. godine.

Članice NATO saveza Danska i Nizozemska predvode međunarodne napore na obuci pilota, kao i pomoćnog osoblja, i na održavanju zrakoplova, kako bi se omogućilo Ukrajini da dobije zrakoplova tipa F-16 za rat protiv Rusije.

'Ključno da se Ukrajina obrani od ruske agresije'

Američki državni tajnik Antony Blinken uputio je pisma ministrima vanjskih poslova Danske i Nizozemske u kojima ih uvjerava kako će zahtjevi biti odobreni.

"Pišem kako bih izrazio punu potporu SAD-a za transfer borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu i obuci ukrajinskih pilota od strane kvalificiranih instruktora", kazao je Blinken u pismu dvojici dužnosnika, kojeg je na uvid dobio Reuters.

"I dalje je ključno da se Ukrajina obrani od ruske agresije i narušavanja svojeg suvereniteta".

Blinken u pismu navodi kako će odobrenje zahtjeva omogućiti Ukrajini da "u cijelosti iskoristi svoje nove mogućnosti, čim prva generacija pilota završi obuku".

Osim u Danskoj, centar za obuku ukrajinskih pilota i u Rumunjskoj

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je u svibnju programe obuke ukrajinskih pilota F-16. Osim obuke u Danskoj, odlučeno je da u Rumunjskoj bude uspostavljen još jedan centar za obuku.

Kijev neće biti u stanju koristiti borbene zrakoplove F-16 ove jeseni i zime, izjavio je u srijedu navečer za ukrajinsku televiziju glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Yuriy Ihnat.

Američki dužnosnici neslužbeno kažu kako zrakoplovi F-16 ionako ne bi previše pomogli Ukrajini protuofenzivi koja upravo traje, te da neće označiti prekretnicu kada na koncu stignu tamo, s obzirom na napredne ruske sustave protuzračne obrane.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: US approves sending F-16s to Ukraine from Denmark and Netherlands)