Politika

VRUĆE LJETO NA CIPRU: Turska strana napala UN-ove mirovne snage u tampon zoni koja već skoro 50 godina dijeli otok

Autori Euractiv.com/AFP Euractiv/Georgi Gotev

Jedinice ciparskih Turaka napale su u petak mirovne snage UN-a koje su pokušale blokirati izgradnju kontroverzne ceste u tampon zoni koja dijeli Cipar na grčki i turski dio, priopćila je misija UN-a na tom podijeljenom otoku

epa06051406 A general view of a barbed wire fence on the UN buffer zone, also known as the 'Green Line', in the ethnically-divided capital city of Nicosia, Cyprus, 26 June 2017. Rival leaders Cyprus President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, will reconvene for peace talks at the Conference on Cyprus summit in Crans Montana, Switzerland on 28 June. Cyprus has been divided since Turkish troops invaded and occupied the territory in 1974. Key issues at the summit will be security, territorial dividing lines and the process for allowing displaced people to reclaim lost homes and property. EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Izvor: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

Izgred se dogodio u mjestu Pyla, selu na "zelenoj liniji", koju nadzire UN, a koja dijeli međunarodno priznatu Republiku Cipar na jugu i samoproglašenu državu ciparskih Turaka na sjeveru.

Misija Ujedinjenih naroda upozorila je u četvrtak vlasti ciparskih Turaka da se ne upušta u "neovlaštene građevinske aktivnosti unutar tampon zone UN-a".

Pokušavali izgraditi cestu u tampon zoni

Mirovne snage UN-a napadnute su u petak dok su pokušavale blokirati izgradnju ceste koja zadire u tampon zonu.

"Mirovne snage UN-a na Cipru osuđuju napade na vojnike UN-a i štetu nastalu na njihovim vozilima od strane snaga ciparskih Turaka", navodi se u priopćenju misije UNFICYP-a.

U priopćenju se navodi kako se izgred dogodio unutar tampon zone u blizini mjesta Pyla, u blizini južnog obalnog grada Larnake.

"Prijetnje sigurnosti mirovnih vojnika UN-a i štete na imovini UN-a neprihvatljive su, i predstavljaju ozbiljan zločin prema međunarodnom pravu, koji će biti kazneno gonjen", priopćila je misija UN-a.

Oružane snage ciparskih Turaka napale mirovnu misiju UN-a

Jedan dužnosnik izjavio je kako su pripadnici policije i vojske ciparskih Turaka u civilnoj odjeći udarili jednog mirovnog vojnika i napali desetak drugih i "nasilno ih potiskivali".

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je kako je u kontaktu s predsjednikom Cipra Nikosom Christodoulidesom.Istodobno je oštro osudio napad na mirovne snage UN-a.

Veleposlanstva Velike Britanije, Francuske i SAD-a objavila su zajedničko priopćenje u kojem osuđuju napade vlasti ciparskih Turaka na mirovne snage UN-a i pozivajući ih da "smjesta zaustave izgradnju prometnice".

'Pokušaj stvaranja svršenog čina'

U incidentu je traktorom odvučeno vozilo UN-a koje je blokiralo put i nanesena je velika šteta na tri vozila UN-a, javlja agencija AFP, pozivajući se na anoniman izvor.

U svoj priopćenju, misija UN-a pozvala je ciparske Turke na "poštivanje mandata misije unutar tampon zone UN-a i suzdržavanje od bilo kakvih koraka koji bi mogli dodatno povećati napetosti i da odmah povuku osoblje i strojeve iz tampon zone UN-a".

UNFICYP je kazao kako je odlučan blokirati bilo kakve građevinske radove, te će ostati na tom području. 

"Misija pozorno prati situaciju i ostaje predana osiguranju mira i stabilnosti na tom području", navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik ciparske vlade Konstantinos Letymbiotis optužio je tursku stranu za pokušaj stvaranja novih "svršenog čina" u Pyli izgradnjom ceste koja povezuje "okupirano selo Arsos s protuzakonitim vojnim položajem".

Kazao je kako je to "pokušaj vrlo ozbiljnog narušavanja statusa quo".

Cipar podijeljen od 1974.

Cipar, koji se pridružio Europskoj uniji 2004. godine, podijeljen je od 1974. godine kada su turske snage zauzele sjevernu trećinu otoka, u reakciji na vojni udar na Cipru kojeg je potaknula vojna hunta koja je tada upravljala Grčkom.

Prema zakonima EU, cijelo područje otoka Cipra je u EU, uključujući i sjeverni dio, kojeg ne kontrolira grčka Republika Cipar.

Državnost takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar na sjeveru, koju su čelnici ciparskih Turaka proglasili 1983. godine, priznaje samo Turska.

Napori za ponovno ujedinjenje tog mediteranskog otoka u zastoju su od završetka posljednjeg kruga razgovora uz potporu UN-a 2017. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Turkish Cypriot forces assault UN peacekeepers)