Politika

USPON DESNICE U FINSKOJ: Lider kontroverzne Stranke Finaca najavio 'dugoročan cilj' izlaska iz EU

Autor Hina/Reuters

Dugoročni cilj Finske bi trebao biti napuštanje Europske unije, a sadašnji prioritet jest europsko jedinstvo usred ruskog rata u Ukrajini, rekao je Jussi Halla-aho, dužnosnik krajnje desne Stranke Finaca uoči stranačke skupštine.

epa07645128 Finnish MEP and Finns Party leader Jussi Halla-Aho during a press conference to announce the creation of a new political group 'Identity and Democracy' (ID) at the European Parliament in Brussels, Belgium, 13 June 2019. The group consists of various nationalist, euroskeptic and right-wing populist parties that were elected to the European Parliament in the 23-26 May election. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Halla-aho, autor stranačke politike "Fixit" iz 2019., nominiran je kao kandidat stranke za predsjedničke izbore u siječnju 2024., na stranačkom saboru koji se održavao proteklog vikenda u Tampereu.

Ankete pokazuju da tvrdolinijaš Halla-aho najvjerojatnije neće pobijediti na izborima - no njegovi su stavovi utjecajni u stranci koja je ključna članica finske desničarske koalicijske vlade koja je došla na vlast u lipnju.

Stranka je na skupštini raspravljala o svojoj poziciji prema Europskoj uniji zbog novih okolnosti rata u Ukrajini i činjenice da sjedi u vladi sa strankama koje podržavaju EU.

"Opravdano je da dugoročno najmeravamo napustiti EU," rekao je Halla-aho za novinsku agenciju Reuters, istaknuvši ako ključan problem "demokratski deficit" kojim EU "ograničava suverenitet" svojih država članica.

"No, istovremeno, naravno, priznajemo da bi u trenutnoj svjetskoj situaciji, fragmentirana zapadna Europa bila znatno slabija protiv prijetnje koju predstavljaju totalitarne države." Stranka Finaca podržala je nedavno pristupanje zemlje NATO savezu.

Desničarski populizam

Podrška za desničarski populizam raste u nekim dijelovima Europe, dok kriza životnih troškova pogoršava nezadovoljstvo politikama koje vodi ustaljeni politički establišment, kao i negativne reakcije na sve veće troškove zelene tranzicije.

Međutim, krajnje desne stranke su dosad uglavnom bile manji koalicijski partneri ili su etablirane političke skupine u potpunosti isključile mogućnost suradnje s njima. Stranka Finaca u Finskoj se u proteklih nekoliko tjedana suočila s nizom prepreka.

Najprije je njen ministar gospodarstva Vilhelm Junnila podnio ostavku zbog izjava o nacistima, a potom se predsjednica stranke i ministrica financija Riikka Purra morala ispričati zbog njenih starih, anonimno napisanih komentara na internetu koji su sadržavali rasne uvrede i anti-imigrantsku retoriku.

Halla-aho, trenutno predsjednik finskog parlamenta, protivljenje imigraciji je učinio stranačkim prioritetom kada je njome predsjedao od 2017. do 2021. - no tvrdi da to nije imalo nikakve veze s rasizmom.

Njegova se stranka protivi useljavanju iz određenih dijelova svijeta koje smatra "štetnima za Finsku", rekao je, bez navođenja ijedne pojedine zemlje.

"Ako netko misli da je to rasizam, onda molim lijepo, mogu nas nazivati rasistima, no to nije onako kako ja shvaćam rasizam," rekao je za medije.

Vrhovni sud je 2012. kaznio Halla-ahu zbog komentara objavljenih na njegovom osobnom blogu 2008., koji su povezivali islam s pedofilijom, a Somalce s krađom.

Halla-aho je kao predsjednik parlamenta u srpnju odbio jednoglasni zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom kako bi se glasalo o povjerenju vladi. Glasanje će se održati u rujnu nakon ljetne stanke.

Stranka Finaca je osnovana 1995. i najbolji rezultat zabilježila je na parlamentarnim izborima u travnju 2023., kad je osvojila 46 od 200 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Tagovi