Politika

POLJSKA VLADA NE ŽELI MIGRANTE: Varšava najavila referendum o novom sustavu azila dogovorenom na razini EU

Autor Hina/Dpa

Poljska će u listopadu svojim građanima pružiti priliku da na referendumu glasaju o planiranoj reformi europske politike azila, koja predviđa da države članice obvezno primaju svoje kvote migranata, čemu se Varšava žestoko protivi.

epa10681184 Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki looks on as he attends a press conference at the Chancellery of the Prime Minister in Warsaw, Poland, 09 June 2023. The Polish Prime Minister has said Poland will not agree to the EU's latest migrant relocation scheme and will not pay for migrants it refuses to admit. The government's position on migration will remain unchanged, he added. EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT
Izvor: PAWEL SUPERNAK/PAP

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je referendum u video obraćanju javnosti u nedjelju, kazavši da će se građanima postaviti pitanje "podržavaju li primanje tisuća ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike, po mehanizmu obaveznog prijema kojeg nameće europska birokracija."

Rezultat referenduma, koji će se održati 15. listopada - na dan kada se u Poljskoj održavaju parlamentarni izbori - neće utjecati na europske planove. Ministri unutarnjih poslova EU izglasali su 8. lipnja cjelovitu reformu europskog sustava azila kvalificiranom većinom glasova.

Jedine dvije države koje su bile protiv su bile Mađarska i Poljska.

Po tim planovima, o zahtjevima za azilom migranata koji dolaze iz zemalja koje imaju stopu odobrenih azila manju od 20 posto odlučivat će se na vanjskim granicama Eu, u zadanom roku od 12 tjedana, odnosno najviše 3 mjeseca.

Kompromis predviđa i da prihvaćanje izbjeglica više ne bude dobrovoljno nego obavezno, po kvoti izračunatoj za svaku članicu EU. Zemlje koje odbijaju primiti azilante morale bi umjesto toga plaćati naknadu, u iznosu od 20.000 eura za svakog odbijenog migranta.

Uz Mađarsku, poljska konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015., žestoko se protivi tim planovima, i traži da svaka država članica sama odlučuje kako će pomoći članicama EU koje su prve "na udaru" zbog priljeva velikog broja migranata.

Popularnost PiS-ove vlade po anketama trenutno je u padu zbog visoke stope inflacije i mnogobrojnih skandala. Oporba optužuje PiS da referendumom želi mobilizirati birače i raspiriti anti-migrantski populizam.

Osim o migracijama, na referendumu će se Poljaci izjasniti i o privatizaciji državnih poduzeća, te o podizanju dobne granice za mirovinu, objavio je PiS.