Politika

KRIZA U NIGERU: Francuska izražava 'punu podršku' vojnim snagama regionalnog bloka ECOWAS

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuska "u cijelosti podržava" odluku regionalne zajednice zapadnoafričkih država ECOWAS da postavi zajedničke vojnih snaga na granici s Nigerom, priopćilo je u četvrtak navečer ministarstvo vanjskih poslova.

epa10793178 The President of Nigeria Bola Ahmed Tinubu, (C), and leaders of the Economic Community of West African States (Ecowas) meet to discuss the political situation in Niger, in Abuja, Nigeria, 10 August 2023. Two weeks have passed since democratically elected Niger, President Mohamed Bazoum, was ousted in a coup lea by General Abdourahmane Tchiani, head of the presidential guard. EPA-EFE/STR
Izvor: STR/EPA

"Francuska ovim putem može ponoviti svoju čvrstu osudu pokušaja puča koji je u tijeku u Nigeru, i otmicu predsjednika Bazouma i njegove obitelji," dodaje se u priopćenju.

Vojni udar u Nigeru krajem srpnja doveo je na vlast generala Abdurahmana Tianija i pritvaranja demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma.

Vojno preuzimanje države međunarodna zajednica gotovo jednoglasno osuđuje, i odbacuje bilo kakav legitimitet Tianija kao samoproglašenog čelnika Nigera.

ECOWAS, koji okuplja 15 zapadnoafričkih država, osnovan je 1975. godine kao regionalni trgovinski blok, i traži "hitno oslobađanje i vraćanje" Bazouma, i pritom prijeti vojnom intervencijom, iako se zasad još nadaju da će doći do mirnog rješenja krize.

Čelnici ECOWAS-a sastali su se u četvrtak na već drugom po redu izvanrednom summitu u Nigeriji kako bi razgovarali o situaciji u Nigeru, na kojem su dogovorili formiranje pričuvnih postrojbi uoči njihovog "raspoređivanja... za obnovu ustavnog poretka u Nigeru."

Te pričuvne snage sastavljene su od vojnih, policijskih i civilnih komponenti, koje mogu biti raspoređene i poslane u intervenciju, u cilju očuvanja mira u regiji.

Intervencija ipak nije izgledna?

Čelnici ECOWAS-a još jednom su osudili državni udar u Nigeru i potvrdili produljenje gospodarskih sankcija za tu državu, naglašavajući međutim njihovu "odlučnost da ostanu otvorene sve moguće opcije za postizanje mirnog rješenja ove krize."

Burkina Faso i Mali - dvije države kojima je uz Niger i Gvineju suspendirano članstvo u bloku, i koje su također nedavno imale vojne udare - nisu sudjelovale na sastanku. Tamošnje vlasti su izrazile podršku Nigeru, i najavile kako će se usprotiviti bilo kakvoj vojnoj intervenciji u toj državi.

"EU ponavlja svoju duboku zabrinutost pogoršanim uvjetima u kojima je pritvoren predsjednik [Nigera] Mohamed Bazoum i njegova obitelj," poručio je šef diplomacije EU Josep Borrell na društvenim mrežama, pozivajući na njihovo "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje."

"Ne mislim kako će doći do vojne intervencije," predvidio je bivši francuski diplomat Gérard Araud u razgovoru za Euractiv objavljenom prošlog tjedna.

"ECOWAS ima iznimno ograničene vojne kapacitete. Francuska i SAD morat će pružiti logističku potporu, što bi pnda predstavljalo prikrivenu [zapadnu] intervenciju, a ne vjerujem da će do toga doći," dodao je.

Francuska je danas u središtu krize u Nigeru, nakon desetogodišnje vojne intervencije u toj regiji protiv džihadističkih pobunjenika. Državni udar u Maliju 2020. i u Burkini Faso 2022. pokazatelj su neuspjeha Francuske da ispuni ciljeve svoje vojne operacije, kaže Benjamin Petrini s Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: France grants full support to ECOWAS deployment of regional military force)