Politika

ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA: SAD i Kanada uvele nove sankcije protiv Bjelorusije

Autori Reuters Euractiv/David Spaić-Kovačić

SAD i Kanada objavile su u srijedu nove sankcije Bjelorusiji, i uvele mjere za niz pravnih osoba i pojedinaca zbog navodnih kršenja ljudskih prava i potpore Rusiji u ratu u Ukrajini.

epa10681320 Russian President Vladimir Putin (R) and Belarusian President Alexander Lukashenko during their meeting at the Bocharov Ruchei residence in the resort city of Sochi, Russia 09 June 2023. Putin announced the transfer of Russian tactical nuclear weapons to Belarus to begin after July 07-08, when the construction of facilities for them is completed. EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Izvor: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/SPUTNIK POOL

Ministarstvo financija SAD-a priopćilo je kako je na popis sankcija uvrstilo osam pojedinaca i pet pravnih osoba zbog navodnog financiranja bjeloruske vlade, izvijestila je agencija Reuters.

"Ovaj potez usmjeren je protiv nekoliko entiteta uključenih u nastavljanje represije nad civilnim društvom od strane bjeloruskog režima, sudjelovanje u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini, te bogaćenje čelnika represivnog bjeloruskog režima Aleksandra Lukašenka," navodi se u priopćenju.

Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam pravnih osoba, a na popisu se nalaze vladini dužnosnici, suci, šef bjeloruske državne televizije, bjelorusko ministarstvo obrane, te tvrtke koje se bave vojnom proizvodnjom, navodi se u odvojenom priopćenju kanadske vlade objavljenom u srijedu.

Lukašenko je više puta optužio Zapad da ga pokušava srušiti, nakon što su povodom predsjedničkih izbora 2020. izbili masovni prosvjedi protiv njegove vladavine uslijed tvrdnji oporbe da su izbori bili namješteni. Lukašenko tvrdi kako je pošteno pobijedio, te je pokrenuo opsežni progon svojih političkih protivnika.

Zapadne sankcije nametane su Bjelorusiji tijekom nekoliko godina, zbog progona oporbe i navodne izborne prijevare. Minsk je također dopustio Moskvi korištenje bjeloruskog teritorija za slanje ruskih jedinica u Ukrajinu u veljači prošle godine.

Pojedinci i subjekti na koje se odnose američke sankcije uključuju i tri državna poduzeća, te direktora i podružnicu jednog od tih poduzeća, priopćilo je ministarstvo financija.

Dodaje se kako su sankcije također usmjerene i protiv četvorice zaposlenika bjeloruske vladine agencije, tri osobe koje omogužavaju izaobilaženje postojećih sankcija u korist Lukašenkove vlade, te jedan zrakoplov koji spada u kategoriju blokirane imovine.

Među ciljanim kompanijama su državni zračni prijevoznik Belavia i čeličana Byelorussian Steel Works, koja se otprije nalazi i pod sankcijama Europske unije.

Zajednički projekt s tvrtkom Byelorussian Steel Works sa sjedištem u Floridi također je pod sankcijama ministarstva financija.

Bjelorusija, kojoj je na čelu Lukašenko od 1994. godine, najbliža je saveznica Rusije među postsovjetskim državama. Rusija je u svibnju donijela odluku o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskom teritoriju.