Politika

USPOD NJEMAČKE DESNICE: Francuska vlada upozorava da stranka AfD predstavlja 'opasnost za europsku stabilnost'

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Njemačka desničarska i euroskeptična stranka AfD "temelji se na mržnji" i želi "uništiti ono što već postoji," izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica za EU Laurence Boone.

epa10773460 A delegate holds a voting card reading 'no' during the Alternative for Germany (AfD) party convention in Magdeburg, Germany, 28 July 2023. The Alternative for Germany (AfD) 14th federal party congress takes place in Magdeburg on 28 July, followed by a five-day European Elections assembly. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

Članovi njemačke stranke AfD imali su stranački skup razlomljen u dva protekla vikenda kako bi donijeli političku platformu uoči europskih izbora 2024. Vodeći zastupnik te euroskeptične stranke u Europskom parlamentu Maximilian Krah izabran je prošlog tjedna za nositelja izborne liste.

Zaključci kongresa, objavljeni u nedjelju 6. kolovoza opisuju projekt Europske unije kao "neuspjeh," i pozivaju da se EU zamijeni "savezom zemalja EU." Međutim, stranka nije otišla do kraja i suzdržala se od poziva na "raspuštanje EU" - iako se to radikalnije stajalište iznijelo u ranijem nacrtu programa.

Očekuje se kako će AfD imati dobre rezultate na predstojećim europskim izborima u lipnju 2024. godine - po anketama zauzimaju drugo mjesto, odmah iza konzervativne CDU i daleko ispred stranke lijevog centra SPD sadašnjeg kancelara Olafa Scholza.

Zaključci stranačkog kongresa, u kombinaciji s relativno snažnom pozicijom stranke u anketama, počinju izazivati zabrinutost u Francuskoj. Ministrica Boone rekla je za TV kanal LCI nekoliko sati nakon objavljivanja zaključaka kako se njemačka ekstremna desnica bazira na "mržnji žrtvenog jarca."

Pritom je kritizirala i "proruski, a ne proukrajinski" stav stranke.

"Rusija je spremna izgladnjivati afričke zemlje kako bi destabilizirale svijet, [a potpora Kremlja AfD-u] je zabrinjavajuća," kazala je, kasnije poručivši na društvenim mrežama kako je ta stranka "prijetnja europskoj stabilnosti."

AfD je oduvijek bila skeptična prema europskim sankcijama protiv ruskog režima nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Takvo stajalište dijele i njihovi francuski krajnje desničarski kolege iz Rassemblement National (RN), koji su optuženi za održavanje "specijalnih veza" s Rusijom, u francuskom parlamentarnom izvješću objavljenom u lipnju.

Nevladina organizacija OCCRP koja se bavi organiziranim kriminalom i korupcijom, otkrila je u veljači informacije po kojima Kremlj stranku AfD smatra proruskom, te ju je koristio za širenje pozitivnog narativa o ruskoj aneksiji Krima.

Zastupnici Europskog parlamenta iz redova AfD-a su članovi desničarske skupine ID od 2019., ali stranka u cjelini nikad nije postala dio te grupacije. Na stranačkom kongresu je zaključeno kako će se formalizirati članstvo u ID-u 2024. godine.

AfD predstavlja "ogoljeno i radikalno lice europske ekstremne desnice" sa samo jednim ciljem na umu, rekla je Boone: "Uništiti EU, bez ikakvih alternativnih projekata."

Retorika usmjerena protiv EU oduvijek je bila sastavni dio AfD-a, objašnjava njemački politolog Uwe Jun za Euractiv u intervjuu objavljenom u petak. Stranka se osnovala 2013. ponajprije radi kritiziranja načina na koji EU rješava tadašnju krizu u eurozoni, da bi zatim prešla na veća pitanja poput imigracije.

Kako bi se suzbila krajnja desnica na državama članicama je da uvjere birače kako EU u svom trenutnom obliku ipak funkcionoira, dodaje Boone, i pokazuje solidarnost u mnogim pitanjima, "od šumskih požara, preko poplava, pa sve do cjepiva."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French government warns German AfD is ‘peril for European stability’)