Politika

MIROVNI RAZGOVORI U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ukrajina kaže da je skup bio 'produktivan'

Autor Euractiv.com/Reuters

Visoki ukrajinski dužnosnik opisao je u nedjelju razgovore u Saudijskoj Arabiji o mirnom rješenju rata s Rusijom kao "produktivne," dok je Moskva sastanak opisala kao "propali pokušaj" da se tzv. globalni jug svrsta na stranu Ukrajine.

Izvor: Saudi Press Agency

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, SAD i europske zemlje - ali ne Rusiju - sudjelovalo je u razgovorima o Džedi koji su završeni u nedjelju.

Ukrajina i njezini saveznici opisali su te razgovore kao pokušaj osiguranja široke međunarodne potpore "načelima za koje Kijev želi da posluže kao temelj mira," što znači i povlačenje svih ruskih postrojbi i povratak ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako želi da se održi globalni summit na temelju tih načela prije kraja ove godine.

Ministarstvo za medije Saudijske Arabije priopćilo je kako su se sudionici skupa složili oko važnosti nastavka konzultacija kako bi se pružio put do mira. Europski dužnosnici kazali su kako sudionici planiraju uspostaviti radne skupine za sučeljavanje s konkretnim ratnim problemima.

Osamnaest mjeseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, bilo kakva mogućnost izravnih mirovnih razgovora između Kijeva i Moskve izgleda jako dalekom, dok još uvijek borbe bijesne duž bojišta.

Produktivni razgovori o 'ključnim načelima'

Govoreći o razgovorima u Džedi, predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je u priopćenju: "Imali smo vrlo produktivne konzultacije o ključnim načelima na kojima treba graditi pravedan i trajan mir."

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u nedjelju kako je sastanak "odraz pokušaja Zapada da nastavi uzaludne napore osuđene na propast" da se mobilizira tzv. globalni jug na strani Zelenskog.

Iako zapadne zemlje uglavnom podržavaju Ukrajinu, mnoge druge zemlje nisu voljne jasno zauzeti stranu u konfliktu, iako žele okončanje sukoba koji je pogodio globalno gospodarstvo.

Sudjelovanje Kine, koja je ovaj put došla - iako nije sudjelovala u ranijem krugu razgovora u Kopenhagenu dok ignorira pozive Zapada da osudi rusku invaziju - signaliziralo je mogući zaokret u njezinu stajalištu, ali ne i veliku promjenu.

Zapadni diplomati također su istaknuli ulogu Saudijske Arabije u sazivanju šire skupine zemalja, koristeći sve veću suradnju s Pekingom i oržavanje veza i s Moskvom i Kijevom.

Jermak je kazao kako su se tijekom razgovora u Saudijskoj Arabiji pojavila različita stajališta, nazivajući ih "iznimno iskrenima i otvorenima."

Dodaje kako su sve prisutne zemlje pokazale predanost načelima međunarodnog prava i poštivanju suvereniteta i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine says Jeddah talks productive, Russia calls them doomed)