Politika

KONTROVERZNI POLJSKI ZAKON: Europska komisija i dalje zabrinuta zbog propisa o suzbijanju 'ruskog utjecaja'

Autor Hina/AFP

Sporni zakon o suzbijanju "ruskog utjecaja" u Poljskoj, kojeg je u srijedu odobrio predsjednik Andrzej Duda i za kojeg postoje sumnje da je uperen protiv oporbe - i dalje je razlog za "ozbiljnu zabrinutost," kaže Europska komisija.

epa10327023 National delegates during a three-day session of the OSCE Parliamentary Assembly at the lower and upper houses of Polish parliament in Warsaw, Poland, 25 November 2022. The 20th Autumn Meeting of the OSCE Parliamentary Assembly takes place in Warsaw from 24 to 26 November. EPA-EFE/Rafal Guz POLAND OUT
Izvor: Rafal Guz/PAP

Zakon je dopunjen u odnosu na prvu verziju, koju je krajem svibnja prihvatila populistička nacionalistička desnica i vladajuća stranka PiS, i u izjenama se ukinula odredba koja je predviđala desetogodišnju zabranu vršenja javne dužnosti osobama za koje posebno povjerenstvo ocijeni da su "pod ruskim utjecajem."

Ta je mjera sada zamijenjena običnom tvrdnjom da osoba koja "djeluje pod ruskim utjecajem" ne jamči "dobro obavljanje poslova u javnom interesu," kako piše u novom tekstu kojeg je prihvatio donji dom parlamenta - unatoč vetu gornjeg doma u kojemu većinu ima centristička oporba.

Ipak, "premda su izmjene trebale donijeti poboljšanja, dopunjeni zakon i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost," rekla je glasnogovornica Europske komisije na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

Nakon prihvaćanja prve verzije zakona krajem svibnja, Europska komisija i SAD su reagirale izražavanjem "zabrinutosti" zbog osnivanja posebnog povjerenstva koje bi odlučivalo o "ruskom utjecaju," a Washington je i dodao da se on "može zloupotrijebiti kako bi se utjecalo na slobodne i poštene izbore u Poljskoj" predviđene za jesen ove godine.

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders uputio je pismo poljskoj vladi u kojem kaže da je zabrinut zbog toga što bi "upravno tijelo moglo spriječiti pristup pojedinaca obnašanju službenih dužnosti."

Tagovi