Politika

ŠPIJUN PROTIV ŠPIJUNA: Kinesko ministarstvo sigurnosti želi što više doušnika za masovnu 'kontrašpijunažu'

Autor Euractiv.com/Reuters

Kina bi trebala potaknuti svoje građane da se bave kontrašpijunažom, što uključujuje i stvaranje kanala za prijavljivanje sumnjivih aktivnosti, kao i nagrade i pohvale, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo sigurnosti.

epa10237888 Police and security stand guard in Tiananmen Square, Beijing, China, 12 October 2022. Beijing has increased security and tightened COVID-19 measures as the country prepares for the 20th national congress where Xi Jinping is expected to win his unprecedented third term as supreme leader. EPA-EFE/MARK R. CRISTINO
Izvor: MARK R. CRISTINO/EPA

Potrebno je uspostaviti sustav koji će "normalizirati" da mase sudjeluju u kontrašpijunaži, napisali su iz Ministarstva državne sigurnosti - glavne službe koja se bavi nadzorom stranih obavještajnih aktivnosti i kontrašpijunažom - u svojoj prvoj objavi na društvenoj mreži WeChat.

Pozivi na popularizanje kontrašpijunaže uslijedili su nakon proširenja kineskog zakona o špijunaži koji je stupio na snagu u srpnju.

Zakon zabranjuje prenošenje informacija "vezanih za nacionalnu sigurnost" i "interese" - koji nisu preciznije navedeni - uzbunio je SAD, gdje državni dužnosnici kažu kako bi zbog novog zakona strane kompanije u Kini mogle dobiti kazne za aktivnosti koje su dio njihovog redovnog poslovanja.

Novi zakon omogućava tijelima koja istražuju špijunaže pristup podacima, elektroničkoj opremi i informacijama o osobnoj imovini.

Politička sigurnost glavni je prioritet nacionalne sigurnosti, a "srž političke sigurnosti" je sigurnost političkog sustava Kine, napisao je ministar za državnu sigurnosti Chen Yixin u članku koji je u srpnju objavljen u jednom kineskom pravnom časopisu.

"Najtemeljnije jest očuvati vodstvo i vladajuću poziciju Komunističke stranke Kine i socijalističkog sustava s kineskim karakteristikama," napisao je Chen.

Posljednjih godina Kina je uhitila i privela desetke kineskih i stranih državljana zbog sumnji na špijunažu, uključujući i izvršnog direktora japanske farmaceutske tvrtke Astellas Pharma u ožujku.

Australski novinar Cheng Lei, kojeg Kina optužuje za odavanje državnih tajni drugoj zemlji, u pritvoru je još od rujna 2020.

Kineske tvrdnje da je država ugrožena zbog špijuna dolazi u trenutku kada zapadne zemlje - i među njima najviše SAD - optužuju Kinu za špijunažu i cyber napade, što Peking redovno odbacuje.

Kako je nedavno izjavio glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, SAD prdstavlja "carstvo hakiranja."

Kako bi se Kina zaštitila od špijunaže, potrebno je da njeni ljudi sudjeluju u izgradnji takve obrane, napisalo je ministarstvo sigurnosti u svojoj objavi.

Tagovi