Politika

PAPA U PORTUGALU: Franjo stiže u Lisabon usred novog skandala oko seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi

Autor Euractiv.com/Reuters

Papa Franjo doputovao je u srijedu u Lisabon na globalno okupljanje mladih katolika, u sjeni velikog skandala oko seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi u Portugalu i glasnih kritika zbog velikih troškova samog događaja.

epa10781087 Pope Francis is welcomed by Portugal's President Marcelo Rebelo de Sousa (R) in front of the Belem Palace in Lisbon, Portugal, 02 August 2023. The Pontiff is in Portugal on the occasion of World Youth Day (WYD), one of the main events of the Church that gathers the Pope with youngsters from around the world, that takes place until 06 August. EPA-EFE/TIAGO PETINGA / POOL
Izvor: TIAGO PETINGA / POOL/LUSA POOL

Stotine tisuća mladih iz cijelog svijeta došlo je u Lisabon kako bi pozdravili Papu Franju, koji je sletio u vojnu bazu u Lisabonu u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Svjetski dan mladih osmislio je pokojni papa Ivan Pavao II kao masovno okupljanje mladih katolika tinedjžerskog uzrasta ili ranim dvadesetima, a održava se svake dvije ili tri godine u drugom gradu. Lisabonsko okupljanje je prvi takav događaj nakon 2019., zbog pandemije Covida.

U isto vrijeme, 86-godišnji papa Franjo dolazi u Lisabon na svom prvom putovanju nakon operacije probavnog sustava u lipnju, i za kretanje koristi invalidska kolica i štap za hodanje. U Lisabonu su postavljene velike pozornice i ekrani, a grad je prekriven plakatima s likom pape Franje.

Okupljanje u Portugalu - zemlji sa 10,5 milijuna stanovnika od kojih su 80 posto katolici - događa se manje od šest mjeseci nakon izvješća portugalske državne komisije u kojem se navodi kako su katolički svećenici u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljali najmanje 4.815 maloljetnika.

"Bit će mladih iz cijelog svijeta [na skupu], a realnost [zlostavljanja] je prisutna na svim kontinentima," agencija Reuters citirala je 43-godišnju Filipu Almeidu, koju je zlostavljao svećenik kad je imala 17 godina.

"Ovo je velika prilika za Crkvu da nešto napravi," kaže Almeida, jedna od osnivačica udruge Coracao Silenciado ("Ušutkano srce") koja pomaže žrtvama. Očekuje se kako će se papa Franjo privatno sastati sa nekim od žrtava zlostavljanja.

U javnosti su se pojavile i kritike zbog troškova cijelog događaja u jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Europe u kojoj se milijuni Portugalaca muče sastaviti kraj s krajem zbog niskih plaća, inflacije i stambene krize.

Gradska vlast u Lisabonu odbacila je optužbe političkih stranaka i udruga za ljudska prava koje su upozorile na prisilno uklanjanje beskućnika s gradskih ulica uoči papinog posjeta.

Franjo će osim Lisabona posjetiti i Fatimu, omiljeno mjesto za katoličke hodočasnike, gdje se po Crkvenom nauku Djevica Marija ukazala grupi siromašne pastirske djece 1917. godine.