Politika

ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Švedska najavljuje strože granične kontrole i šire policijske ovlasti

Sigunosne prijetnje za Švedsku povećale su se nakon nedavnih javnih spaljivanja Kurana, priopćila je u utorak švedska vlada, dodavši kako će zbog toga pojačati granične kontrole i proširiti policijske ovlasti.

epa10779661 Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson speaks during a press conference about measures to protect Swedish citizens, in Stockholm, Sweden, 01 August, 2023. Following the recent Koran burnings, the government is considering ramping up internal security and border controls, without restricting freedom of expression. EPA-EFE/CAISA RASMUSSEN SWEDEN OUT
Izvor: Caisa Rasmussen/TT NEWS AGENCY

U Švedskoj i Danskoj posljednjih je tjedana održan niz javnih prosvjeda na kojima je mali broj anti-islamskih aktivista spaljivao primjerke Kurana, što je dovelo do bijesnih reakcija u muslimanskim zemljama i zahtijeva da njihove vlasti zaustave takve događaje.

U ponedjeljak je opet došlo do spaljivanja Kurana, a vlade u Kopenhagenu i Stockholmu priopćile su kako razmatraju načine da se zakonski ograniče takvih postupci, u pokušaju da se smire napetosti.

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je kako je sigurnosna situacija u Švedskoj "složena," posebice zbog odgađanja njenog članstva u NATO savezu, kojeg blokira Turska. Vlada će stoga privremeno pojačati nadzor granice i unutrašnju sigurnost, što znači da će policija dobiti šire ovlasti za zaustavljanje i pretresanje ljudi.

Također je pozvao građane da svoju slobodu govora koriste "odgovorno, i s poštovanjem."

"U slobodnoj zemlji kao što je Švedske imate velike slobode. Međutim, s tim velikim stupnjem slobode dolazi i visok stupanj odgovornosti," izjavio je Kristersson na tiskovnoj konferenciji.

Desničarske skupine koje spaljuju Kuran kažu da po švedskom zakonu spaljivanje knjiga nije protuzakonito.

"Nije sve što je legalno primjereno ponašanje. Nešto može biti grozno - ali i dalje zakonito. Pokušavamo promicati poštovanje između različitih država i naroda,” poručio je Kristersson.

U ponedjeljak, je Organizacija islamske suradnje (OIC) koja okuplja 57 muslimanskih država održala izvanrednu sjednicu zbog nedavnih incidenata i oštro osudila spaljivanja Kurana.

Organizacija je pozvala države članice da "poduzmu odgovarajuće mjere, političke ili ekonomske," u zemljama u kojima se oskvrnjuje Kuran.

Kristersson je rekao kako se još uvijek ne razmišlja o nekim opsežnim izmjenama švedskih zakona o slobodi govora, ali i da vlada razmatra zakonske izmjene koje bi policiji omogućile da zaustavlja slučajeve javnog spaljivanje Kurana ako oni predstavljaju prijetnju za švedsku sigurnost.

Spaljivanja su dovela do prosvjeda po muslimanskim zemljama, a u srpnju su prosvjednici u Iraku napali i zapalili tamošnje švedsko veleposlanstvo.

"Mi imamo potpuno drugačiji politički sustav, i potpuno različito gledanje na ljudska prava, što uključuje i slobodu govora," rekao je Kristersson. "Ovdje se ne radi o tome da se Švedska mijenja zbog pritiska drugih država. Mi to ne radimo.”