Politika

ZBOG PREGOVORA O ČLANSTVU U EU: Albanska stranka u makedonskoj vladi najavila ostavke kako bi se izmijenio ustav

Autor Euractiv.com/Reuters

Najveća stranka koja predstavlja albansku etničku manjinu u Sjevernoj Makedoniji predložila je povlačenje svojih ministara iz vlade kako bi ispunili zahtjev oporbe koji bi trebao omogućiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

epa07057016 Macedonian national flags wave in front of the government building, ahead of the Macedonia 'name deal' referendum, in the city of Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 29 September 2018. A referendum is scheduled for 30 September in Macedonia on whether to change the country's name to 'North Macedonia', to endorse a name deal in order to end a long running dispute between Macedonia and Greece and qualify for NATO membership. EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Izvor: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je dio vladajuće koalicije predvođene premijerom Dimitrom Kovačevskim iz socijaldemokratske stranke SDSM, priopćila je kako će ostavke njenih ministara stupiti na snagu samo ako vodeća oporbena nacionalistička stranka VMRO-DPMNE glasa za ustavne izmjene kojima bi se priznala bugarska etnička manjina.

Parlament Sjeverne Makedonije prošle godine je usvojio sporazum u kojem je posredovala Francuska, a kojemu je cilj bio rješavanje spora s Bugarskom, koja je uložila veto na pregovore između Sjeverne Makedonije i EU.

Bugarska je pristala ukinuti veto pod uvjetom da Sjeverna Makedonija izmijeni svoj ustav kako bi se u njemu priznala bugarska etnička manjina. Nacionalistička oporba je prosvjedovala protiv takvog sporazuma, tvrdeći kako bi on trebao uključivati s druge strane i uvjet da Bugarska prizna makedonski jezik.

Bugari i Makedonci govore slične jezike, a obje zajednice su vrlo osjetljive na zakone koji ih priznaju kao zasebne etničke pripadnosti.

17 godina kandidature

Za promjenu ustava po makedonskom zakonu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Opozicijska stranka VMRO-DPMNE prošli mjesec je poručila vladi kako će poduprijeti ustavne promjene pod uvjetom da stranka Albanaca DUI napusti vladu, da se formira nova vladajuća koalicija koja bi uključila i oporbene stranke, i da se raspiše datum za nove izbore.

"Svjesni nade i ciljeva i snova građana da jednog dana postanu dio velike europske obitelji... Mi, ministri i vladini dužnosnici iz redova DUI, odstupamo s dužnosti koje trenutno obnašamo," stoji u dopisu stranke DUI upućenom premijeru Kovačevskom kojeg su objavili lokalni mediji.

"Ostavke će automatski stupiti na snagu onog trenutka kada oporba glasanjem podrži ustavne amandmane," zaključuje se u pismu. Iz vlade zasad nije bilo nikakvih reakcija.

Iz VMRO-DPMNE u priopćenju su rekli kako DUI mora napustiti vladu "što je prije moguće" i da treba organizirati nove izbore. Nisu odgovorili na zahtjev da prvo glasaju za ustavne promjene.

Sjeverna Makedonija je dobila status kandidata za članstvo u EU 2005., prije 17 godina, ali je početak pristupnih pregovora sve do 2018. blokirala Grčka zbog spora oko imena zemlje, a potom i Bugarska, zbog niza neriješenih pitanja oko jezika i identiteta, jer je u Bugarskoj rašireno mišljenje da su Makedonci i Bugari ista etnička skupina i da govore istim jezikom.

Pregovori o članstvu u EU i potrebne reforme mogli bi potrajati godinama, izjavili su dužnosnici EU.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ethnic Albanian party in North Macedonia offers deal to clear the way to join EU)