Politika

EUROPSKI IZBORI: Njemačka desničarska stranka AfD izabrala okorjelog euroskeptika za nositelja liste

Autor Euractiv/Julia Dahm

Njemačka stranka krajnje desnice AfD odlučila je da njen nositelj list za europske izbore bude kandidat poznat po zagovaranju "Europe nacionalnih država," a istodobno je nejasno hoće li AfD zagovarati potpuni izlazak iz Njemačke iz EU.

epa10774073 Alternative for Germany party (AfD) board member Maximilian Krah looks on as he is interviewed by a journalist during the AfD party convention in Magdeburg, Germany, 28 July 2023. The Alternative for Germany (AfD) holds their 14th federal party congress in Magdeburg on 28 July 2023, followed by a five day European Elections assembly. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

Na stranačkoj konvenciji AfD-a proteklog vikenda Maximilian Krah - jedan od devet sadašnjih eurozastupnika te stranke - izabran je za nositelja liste za europske izbore u lipnju 2024. godine. Time je AfD postao jedna od prvih njemačkih stranaka koje su istaknule svog vodećeg kandidata, nešto manje od godinu dana uoči izbora.

Po struci odvjetnik i bivši član konzervativne CDU, Krah je dosad bio relativno nepoznat široj javnosti. No u posljednje vrijeme Krah je počeo privlačiti naslovnice svojim euroskeptičnim izjavama, a analitičari su odluku AfD-a da njega stavi na prvo mjesto interpretirali kao znak da stranka namjerava zauzeti čvrsto anti-EU stajalište u predizbornoj kampanji.

U intervjuu za radio postaju Dlf u ponedjeljak ujutro, Krah je je na pitanje o njegovoj viziji Europe priznao kako je ipak potreban "određeni oblik političke koordinacije na europskoj razini," ali i pozvao na sustavnu reformu EU, u cilju vraćanja kontrole u ruke nacionalnih država.

"Želimo 80 posto manje Europe i više nacionalne samouprave," rekao je Krah, dodavši kako "Europa budućnosti mora biti Europa domovina - a ne Europa birokrata."

Krah također tvrdi kako su mnoge agencije i institucije EU "zastarjele," budući da određuju prioritete koji su "temeljno pogrešni," kao što su "fokus na klimu, fokus na spol, fokus na imigraciju, fokus na rat u Ukrajini."

Ekstremističko krilo odnijelo pobjedu

Izbor Kraha za nositelja liste "vrlo je jasan signal kako se AfD konačno pozicionira kao desnica u smislu europske politike - i čak kao krajnja desnica," izjavio je za javnu TV postaju ARD David Begrich, znanstvenik koji se bavi desničarskim ekstremizmom.

Thomas Haldenwang, šef njemačke domaće obavještajne agencije BvF rekao je za RND kako je stranačka konvencija održana tijekom vikenda "još jednom dokazala ispravnost naše procjene kako u toj stranci postoje jake protuustavne strujei, čiji utjecaj sve više raste."

Obavještajna agencija BvF, zadužena za obranu demokratskog ustavnog poretka Njemačke, kategorizirala je AfD kao "osumnjičen slučaj" desničarskog ekstremizma, još u ožujku 2022. godine.

Krahovu kandidaturu podržao je i Björn Höcke, najistaknutiji lik ekstremističkog krila stranke i čelnik parlamentarne skupine regionalnog ogranka AfD-a u Turingiji, kojeg BvF opisuje kao "provjerene desničarske ekstremiste."

"Ova EU treba umrijeti kako bi prava Europa mogla zaživjeti," kazao je Höcke na marginama stranačke konvencije.

'Dexit' ili ne?

U međuvremenu, ključne odluke o izbornom programu AfD-a još uvijek nisu napravljene – uključujući i pitanje hoće li se stranka zalagati za izlazak Njemačke iz EU, što njemački mediji kolokvijalno zovu "Dexit."

Na to pitanje na kraju nismo dobili odgovor jer je konvencija morala biti prekinuta u nedjelju navečer zbog nedostatka vremena. Događaj bi se trebao nastaviti sljedećeg vikenda, kada delegati planiraju donijeti odluku o samom sadržaju izbornog programa AfD-a.

Iako glavni prijedlog manifesta koji je procurio u medije sadrži poziv na "kontrolirano raspuštanje EU," čelništvo stranke kasnije je odustalo od takve formulacije, i reklo kako je uvrštavanje te fraze bio "urednički propust."

To je ponovio i Krah, koji je rekao za medije kako se stranka zalaže za "sustavnu reformu" EU, a ne njezin raspad. Ni stranka nije za Dexit ako to znači da bi iz EU "otišla samo Njemačka, dok bi svi drugi u njoj ostali," dodao je.

Međutim, Christine Anderson, također zastupnica AfD-a u Europskom parlamentu, koja se sada nalazi na četvrtom mjestu na izbornoj listi, ponovila je svoj poziv da se Njemačke smjesta povuče iz EU.

Nesigurna suradnja sa skupinom ID

Delegati AfD-a također su u petak odlučili kako bi se stranka trebala priključiti ID skupini krajnje desnice u Europskom parlamentu. Njihovi zastupnici su trenutno članovi kluba ID-a, ali AfD kao stranka zasad još nije dio njihove desničarske obitelji.

Međutim, odnos između zastupnika AfD-a i njihovih ID partnera nije uvijek išao glatko.

Kraha je već dva puta ta parlamentarna skupina suspendirala - prvi put početkom 2023. godine zbog navodne manipulacije stranačkim dokumentom, a drugi put 2022. godine kad je na francuskim izborima izrazio potporu kandidatu krajnje desnice Ericu Zemmouru umjesto članici ID-a Marine Le Pen.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German far-right led into European elections by anti-EU hardliner)