Politika

UKRAJINSKA OFENZIVA: Žestoke borbe na sjeveroistoku i jugu zemlje

Autor Euractiv.com/Reuters

Visoka ukrajinska dužnosnica izvijestila je u nedjelju o snažnim borbama na sjeveroistoku zemlje, pri čemu su ukrajinske snage uspjele zadržati svoje položaje i čak u nekim područjima ostvariti napedak.

epa10763466 A man takes photographs of a shelling-damaged residential building in Odesa, southern Ukraine, 23 July 2023. Odesa was attacked by 19 missiles of different classes early 23 July, with nine being shot down, according to a statement from the Ukraine Air Force. At least one person was killed in the attack and 22 were injured, including four children, the State Emergency Service reported. Russia, which began its full-scale invasion of Ukraine in February 2022, has recently pulled out of a UN-Turkey brokered agreement guaranteeing safe passage to Ukrainian grain exports through the Black Sea and started the mass shelling of Odesa city, granaries, agricultural enterprises and sea ports. EPA-EFE/IGOR TKACHENKO
Izvor: IGOR TKACHENKO/EPA

Ruska vojska priopćila je kako je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga na sjeveroistoku zemlje. Dodaju i kako su srušili tri ukrajinska drona koji su pokušali napasti Moskvu i koji su oštetili neboder u kojem se navodno nalaze uredi ruske vlade.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je nedjelju kao "dobar dan, snažan dan" na bojištu, posebice u blizini Bahmuta, gdje ukrajinske snage kažu kako uspijevaju zauzeti teritorij koji je bio izgubljen kada je ruska vojska u svibnju okupirala taj grad.

Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost za napade bespilotnim letjelicama, ali je Zelenski rekao kako se rat "postupno vraća na teritorij Rusije, u njena simbolička središta."

U međuvremenu, ruske snage su pokrenile nove noćne zračne napade i pritom, kako su dužnosnici izvijestili, pogodili "ne-stambenu zgradu" u gradu Harkivu na sjeveroistoku zemlje. Nakon napada izbio je požar, ali zasad nema izvješća o stradalima.

Zelenski je rekao kako se broj poginulih u ruskom napadu na školu u mjestu Sumi na sjeveru zemlje u subotu sada popeo na dvoje, nakon što su spasilački timovi očistili ruševine pogođene zgrade.

Žestoke borbe za Bahmut

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izjavila je kako ruske snage "pokušavaju potisnuti" ukrajinsku vojsku s povišenih položaja na sjeveroistoku zemlje koje je Moskva zauzela nakon invazije u veljači 2022. godine, ali koje su kasnije ponovno preuzele ukrajinske snage.

Ključan cilj Rusa, rekla je za ukrajinsku državnu televiziju, jest "odvući naše snage s područja oko Bahmuta, gdje provodimo uspješnu ofenzivu."

"Oni su ovog tjedna beskonačno napadali. Međutim, naše jedinice se opiru tim napadima, i ponekad ih čak potiskuju, i pritom im nanose velike gubitke."

Maliar je dodala kako su Rusi pretrpjeli "ništa manje gubitaka nego tijekom oštrih borbi u Bahmutu," gradu koji je pao u ruske ruke nakon više od 10 mjeseci borbe.

Južna ofenziva

Ukrajina je prošlog mjeseca pokrenula ofenzivu u smjeru južnog dijela zemlje, kako bi se probio klin među ruskim ruskih snagama koje okupiraju istočni dio zemlje i anektirani poluotok Krima, te kako bi osvajili teritorij u pozadini oko Bahmuta.

No, u međuvremenu su izbile oštre borbe i oko ukrajinskih gradova na sjeveroistoku zemlje Kupjansku i Limanu.

Maliar je rekla kako ruske snage također "uporno pokušavaju zauzeti" područja na južnom bojištu koje je u međuvremenu osvojila Ukrajina. Vladine snage su ponovno zauzele oko 200 četvornih kilometara na jugu Ukrajine, ali daljnji napredak je ograničen čvrsto ukopanim ruskim položajima i minama.

Rusko ministarstvo obrane je u svom dnevnom priopćenju o vojnim aktivnostima izvijestilo kako su ruske snage raketama gađale ukrajinsku brigadu oklopnih vozila u blizini Svatove, ključnog grada na sjeveroistoku pod ruskom kontrolom.

Ruske snage, navodi se u priopćenju, također su odbile četiri ukrajinska napada u blizini grada Limana na jugu zemlje.

Izvještaje s bojišta koje objavljuju obje zaraćene strane nije moguće neovisno provjeriti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine reports fierce fighting in northeast)

Tagovi