Politika

ZAHLAĐENJE ODNOSA RIMA I PEKINGA: Talijanska vlada razmišlja o napuštanju kineske ekonomske inicijative

Autor Euractiv.com/Reuters

Odluka Italije da se prije četiri godine priključi kineskoj inicijativi BRI bila je "improvizirana i katastrofalna" izjavio je talijanski ministar obrane Guido Crosetto u nedjelju.

epa10700493 Italian Defense Minister Guido Crosetto arrives to attend the European Air Defense Conference at Les Invalides in Paris, France, 19 June 2023. EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL MAXPPP OUT
Izvor: GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL/AFP POOL

Crosetto je rekao da je odluka prijašnje vlade bila loša jer se u međuvremenu talijanski izvoz u Kinu uopće nije povećao, unatoč navodno boljoj ekonomskoj suradnji.

Italija je pristupila kineskom globalnom programu "Pojas i put" (BRI) prije četiri godine i time postala jedina velika zapadna zemlja koja se pridružila inicijativi. Crosetto je ministar u vladi premijerke Giorgije Meloni koja želi izvesti Italiju iz tog sporazuma.

Program BRI uključuje infrastrukturne projekte širom svijeta, inspirirane obnovom starog Puta svile, koji je trebao Kinu povezati s Azijom, Europom i šire. No, kritičari te ideje u tome su vidjeli sredstvo kojim Kina širi svoj geopolitički i gospodarski utjecaj.

"Odluka o priključenju (novom) Putu svile bio je improviziran i katastrofalan čin" koji je uvelike povećao uvoz iz Kine u Italiju, ali nije imao isti efekt i na talijanski izvoz u Kinu, kazao je Crosetto za list Corriere della Sera.

"Sada je pitanje kako se povući iz toga, bez narušavanja odnosa [s Pekingom]. Jer točno je da je Kina konkurent, ali ona je i partner," dodao je Crosetto.

Nakon sastanka u Bijeloj kući talijanske premijerke Meloni s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u četvrtak, Meloni je izjavila je kako njena vlada još uvijek razmatra o članstvu u incijativi BRI i najavila posjet Pekingu "u bliskoj budućnosti."

"Donijet ćemo odluku do prosinca," rekla je Meloni u izjavi za američku televizijsku postaju Fox News u intervjuu emitiranom u nedjelju, dodavši kako to pitanje zahtijeva razgovore s kineskom vladom i talijanskim parlamentom.

Meloni je ponovila kako je "paradoksalno" da, iako je Italija dio programa BRI, ona nije zemlja s najvećom trgovinskom razmjenom s Kinom u klubu zemalja G7, te dodala kako to pokazuje da je moguće imati dobre odnose s Pekingom i bez članstva u toj inicijativi.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy minister: joining China’s Belt and Road was ‘atrocious’ decision)