Politika

PUČ U NIGERU: Borrell objavio obustavu europske ekonomske pomoći

Autor Hina

Europska unija obustavila je svoju financijsku potporu i sigurnosnu suradnju s Nigerom nakon vojnog puča u toj zemlji, rekao je u subotu šef europske diplomacije Josep Borrell.

epa10777376 Protesters display Russian and Niger's flags during a protest in Niamey, Niger, 30 July 2023. Thousands of supporters of General Abdourahamane Tchiani, head of the Presidential Guard, who declared himself the new leader of Niger after a coup against democratically elected President Mohamed Bazoum on 26 July, took to the streets of Niamey to demonstrate support for the coup. EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO
Izvor: ISSIFOU DJIBO/EPA

"Osim obustave financijske potpore koja odmah stupa na snagu, sva suradnja u domeni sigurnosti obustavlja se na neodređeno vrijeme," poručio je priopćenjem visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Pučisti su u petak proglasili generala Abdurahmana Tianija državnim čelnikom, dok su svrgnuli demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma.

Borrell je također poručio da EU "ne priznaje i neće priznati" novu vlast u Nigeru, te da Bazoum ostaje "jedini legitimni predsjednik Nigera," dok je pučiste pozvao da ga oslobode "bezuvjetno i bez odgode."

EU, SAD i druge zemlje pozvale su na bezuvjetno puštanje Bazouma iz pritvora i obnovu demokratskog poretka u zemlji. Niger prima velike količine zapadne pomoći i ključni je partner Europske unije u suzbijanju ilegalnih migracija iz podsaharske Afrike.

EU je izdvojila 503 milijuna eura za poboljšanje upravljanja, obrazovanja i održivog rasta u Nigeru za razdoblje od 2021. do 2024. EU se također bavi obukom nigerijske vojske.

Tiani je imenovan "predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine" (CNPS), vojne hunte koja je s dužnosti svrgnula Mohameda Bazouma i preuzela vlast u toj afričkoj zemlji.

Puč, što ga je vojska izvela u srijedu, general je opravdao "pogoršanjem sigurnosne situacije" u Nigeru koju, kako je kazao, "oslabljuje i potkopava nasilje džihadističkih skupina."

Tiani je na čelu predsjedničke garde otkako ga je na tu funkciju 2011. imenovao Isufu Mahamadu, bivši predsjednik Nigera i prethodnik Bazouma.

Bazoum je priveden s članovima obitelji. U petak mu je omogućeno da razgovara sa šefovima drugih država, među kojima je bio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je "najoštrije osudio" puč te zatražio Bazoumovo oslobađanje.

Nakon Malija i Burkine Faso, Niger, zemlja koja je dosad bila saveznica zapadnih zemalja, postaje treća država u Sahelu koja je imala državni udar od 2020. godine naovamo.