Politika

BIDEN I MELONI: Na sastanku lidera Italije i SAD-a Kina se istaknula kao glavna tema

Autor Euractiv.com/Reuters

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u četvrtak, 27. srpnja, u Bijeloj kući s talijanskom premijerkom Giorgijom Meloni i obećao produbljivanje ekonomskih veza i jačanje suradnje u borbi s izazovima koje predstavlja Kina

epa10772297 US President Joe Biden meets with Italian Prime Minister Giorgia Meloni in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 27 July 2023. EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL
Izvor: YURI GRIPAS / POOL/ABACA POOL

Prva žena na čelu talijanske vlade došla je na vlast u listopadu prošle godine i pokušava preuzeti inicijativu u vanjskoj politici, dok istovremeno obavlja pripreme za predstojeće predsjedanje Italije summitom skupine G7 2024. godine.

Meloni i njezina desničarska vladajuća koalicija zagovaraju stajališta o pobačaju i pravima LGBTQ zajednice koja su u suprotnosti s Bidenovom pozicijom. Biden je američki demokrat koji je iskoristio prošlogodišnje rezultate talijanskih izbora kao priliku da upozori druge liberale na opasnosti s kojima se suočavaju svjetske demokracije.

Pozdravio Meloni i rekao da su 'postali prijatelji'

Biden je u četvrtak pozdravio Meloni i kazao kako su "postali prijatelji".

Meloni je kasnije izjavila novinarima kako je naklonjenija republikancima, ali da ju to neće spriječiti da razvije "odličan odnos" s Bidenom.

Rekla je kako je s Bidenom razgovarala o sudjelovanju Italije u kineskoj inicijativi Belt and Road (BRI), ali i da Washington nije imao namjeru diktirati talijansku politiku prema Kini. Dodala je da ju nitko nije ništa pitao o LGBTQ pravima.

"Naši odnosi su jaki", rekla je Meloni na početku sastanka s Bidenom.

"Oni su takvi bez obzira na vlade i ostaju čvrsti bez obzira na političke boje. Znamo tko su naši prijatelji u teškim vremenima".

Prvi posjet talijanske premijerke Washingtonu

Meloni je također iskoristila svoj prvi posjet Washingtonu kako bi posjetila i Capitol Hill, gdje se sastala s predsjednikom Predstavničkog doma Kevinom McCarthyem.

I Rim i Washington istaknuli su njen posjet kao priliku za ponovno potvrđivanje snažnog partnerstva između dviju zemalja, uključujući i milijarde dolara vojne i druge pomoći koju je Zapad pružio Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Tijekom dijela sastanka otvorenog za medije, Biden je čestitao Italiji na, kako je rekao, "snažnom stavu prema Ukrajini." Meloni je rekla kako je ponosna što je Italija pomogla u obrani međunarodnog prava.

Washington se nada kako će savez Zapada protiv invazije Rusije na Ukrajinu pomoći i u odvraćanju Kinu od promjene situacije s demokratskim Tajvanom, kojeg Kina smatra dijelom svojeg teritorija, kao i na širem području Pacifika.

Meloni i Biden istaknuli su neka područja suradnje u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, u kojem su i obećali nastavak potpore Ukrajini dokle god je potrebno, kao i jačanje dijaloga o "prilikama i izazovima koje predstavlja Narodna Republika Kina".

Povećanje trgovinske razmjene

Meloni se idućih mjeseci sučeljava i s odlukom hoće li zadržati Italiju u kineskoj globalnoj inicijativi investicija BRI, protiv kojeg se Washington bori.

Biden je kazao kako će se trgovina između Italije i SAD-a samo povećati.

"Govorimo o našoj sve dubljoj ekonomskoj povezanosti koja je prošle godine dovela to trgovinske razmjene vrijedne više od 100 milijardi dolara," kazao je Biden tijekom sastanka u Bijeloj kući.

"Mislim da nema razloga da se to ne poveća još više."

Jaki odnosi Rima i Pekinga

Biden je na sastanak doveo neke američke dužnosnike koji se prvenstveno bave ekonomijom, uključujući ministricu za trgovinu Ginu Raimondo, čije ministarstvo je predvodilo plan nametanje kontrola na izvoz visokotehnoloških proizvoda Kini.

Italija je 2019. postala prva i zasad jedina G7 država koja se pridružila glavnoj infrastrukturnoj inicijativi Kine, a kritičari tog poteza kažu da bi to partnerstvo moglo omogućiti Kini da stekne kontrolu nad osjetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

Smatra se kako je malo vjerojatno da će Italija obnoviti taj sporazum s Kinom kada trenutni dogovor istekne u ožujku 2024. godine, a Meloni je u svibnju izjavila kako je "moguće imati dobre odnose s Pekingom" i bez sudjelovanja u inicijativi.

Meloni, koja je najavila kako planira posjetiti Kinu u kojoj bi se možda mogla sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, opisala je SAD kao "našeg najvažnijeg trgovinskog partnera izvan Europske unije".

Također je kritizirala trgovinske prakse koje narušavaju prava i sigurnost radnika i pozvala na "poštenu" trgovinu, što su analitičari interpretirali kao još jednu kritiku upućenu Pekingu.

Klub zemalja G7 je prošle godine službeno pokrenuo Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije (PGII), plan koji bi trebao biti alternativa kineskom programu BRI. U svibnju na summitu čelnika G7 u Japanu poručeno je kako te zemlje žele "smanjiti prekomjernu ovisnost" o drugim zemljama, ali ne na način koji bi značio ekonomsko odvajanje, ili okretanje samima sebi.

Sastanak Bidena i Meloni održan je manje od tjedan dana nakon što je Meloni ugostila međunarodnu konferenciju o migracijama u Rimu, jer se Italija pokušava nositi s velikim brojem migranata koji pritižu morskim putem iz sjeverne Afrike.

Italija je planirala razgovarati sa SAD-om i o tome kako podržati razvoj i stabilnost Afrike, priopćili su iz njenog ureda.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: China tops agenda as Biden meets Meloni in Washington)