Politika

MIGRACIJE I LJUDSKA PRAVA: Eurozastupnici u otvorenom pismu kritiziraju Europsku komisiju zbog sporazuma s Tunisom

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Zastupnici u Europskom parlamentu optužili su Komisiju za ignoriranje 'teških kršenja' ljudskih prava u sporazumu EU i Tunisa za suzbijanje ilegalnih migracija, u pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen, objavljenom u četvrtak

epa10770019 A man holds a placard to beg for help, as Sub-Saharan African migrants who were expelled from the city of Sfax in Tunisia gather in an area near the Libyan-Tunisia border, in Ras Jedir, 173 km west of Tripoli, Libya, 26 July 2023. Libyan border guards found some 150 people, women, children and families stranded in scorching summer temperatures and without water. According to the Red Crescent, Tunisian security forces have moved hundreds of migrants into the arid zone since June 2023. EPA-EFE/STR
Izvor: STR/EPA

U pismu koje je potpisala skupina zastupnika iz više različitih političkih skupina prigovara se zbog sporazuma koji "ne rješava glavne razloge zabrinutosti oko kršenja ljudskih prava zamijećenih u Tunisu".

"Neuspjeh u rješavanju takvih zabrinutosti, koje uključuju teška kršenja prava migranata i tražitelja azila, kao i sve veća ograničenja građanskih i političkih prava, mogla bi dovesti do toga da politika Europske unije doprinosi da se takva kršenja i dalje nastave i da odgovorni za to nikad ne budu kažnjeni", istaknuli su zastupnici u Europskom parlamentu.

Ekonomske potpore i financiranje projekata u Tunisu

Memorandum o razumijevanju kojim su se definirale pojedinosti sporazuma potpisan je u Tunisu 16. srpnja. Na sporazum su potpis stavili predsjednik Tunisa Kais Saied, Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni i njen nizozemski kolega Mark Rutte.

U zamjenu za veće napore Tunisa za suzbijanje migracijskih tokova preko Sredozemnog mora, Europska komisija osigurat će ove godine 785 milijuna eura za tu sjevernoafričku zemlju, u obliku ekonomskih potpora i projekata za polaganje podvodnih optičkih i električnih kablova između EU i sjeverne Afrike.

Pitanje ljudskih prava

Međutim, već dugo vremena postoji zabrinutost glede postupanja vlade Tunisa s migrantima, posebice s onima koji pristižu iz subsaharske Afrike.

Početkom srpnja tuniska policija, nacionalna garda i vojska napravili su racije u gradu Sfaxu i oko njega i pritom uhitile stotine migranata, nakon čega je oko 1200 ljudi protjerano preko granice u susjedne zemlje Libiju i Alžir.

"S obzirom na nedavne postupke vezane za ljudska prava u Tunisu, općenito spominjanje u Memorandumu da se ljudska prava trebaju poštovati samo je političko izbjegavanje odgovornosti koje samo dodatno potvrđuje očitu diskrepanciju između proklamiranog zagovaranje ljudskih prava Europske unije i realnosti njezine politike ograničavanja i prosljeđivanja drugima njenih migracijskih odgovornosti", navodi se u pismu.

Prioritetna pitanja za Europsku komisiju

U nekoliko prioritetnih pitanja za Komisiju, koja će službeno biti podnesena 1. kolovoza, međustranačka skupina zastupnika postavila je pitanje kakve će mjere Komisija poduzeti kako bi osigurala da se europsko financiranje ne koristi za institucije koje se bave kršenjem ljudskih prava, te zašto Memorandum nije uključio i zahtjev za sveobuhvatnim nacionalnim dijalogom u Tunisu ili puštanjem na slobodu političkih zatvorenika.

Također su se zapitali hoće li biti bilo kakvih procjena poštivanja ljudskih prava prije podjele europskih sredstava, po kojim je pravnim osnovama uopće potpisan sporazum s Tunisom, kao i hoće li Europski parlament imati bilo kakvu ulogu u nadzoru provedbe sporatuma.

Većina eurozastupnika ipak za sporazum s Tunisom

Iako skupina od 37 zastupnika koji su potpisali pismo predstavlja sve glavne političke skupine Parlamenta - uz iznimku desničarske skupine ECR - dužnosnici pučana (EPP) i socijalista (S&D), dvije najveće skupine, rekli su za Euractiv kako će većina zastupnika u Europskom parlamentu ipak glasati za sporazum s Tunisom.

Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu u lipnju, izvori iz diplomatskih krugova rekli su za Euractiv kako su problemi s ljudskim pravima ipak u drugom planu, potisnuti hitnom potrebom da EU učini više na sprečavanju ilegalnih migracija.

Model za aranžmane s drugim afričkim državama

Čelnici EU potvrdili su na tom summitu kako žele da sporazum s Tunisom posluži kao model za slične aranžmane s drugim sjevernoafričkim državama.

Režim predsjednika Saieda postao je autoritarniji otkako je raspustio nacionalni parlament i smijenio vladu u srpnju 2021. Potom je sve više oporbenih političara, novinara i aktivista civilnog društva bilo uhićeno i stavljeno u pritvor na temelju političkih optužbi.

Stajalište EU je za tuniske oporbene čelnike glavni izvor frustracije.

Zastupnici Europskog parlamenta dodali su u pismu kako su "duboko zabrinuti zbog zaglušujuće šutnjom... oko sve veće represije protiv političkih protivnika koja se događa u Tunisu".

U pismu je zaključeno kako se Memorandum "uopće ne bavi unutarnjom političkom situacijom u Tunisu, koja je temeljni uzrok odlaska Tunižana iz njihove zemlje".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: MEPs slam EU over ‘grave’ human rights abuses following Tunisia migrant deal)