Politika

DRŽAVNI UDAR U NIGERU: Svrgnuti predsjednik Bazoum poručio da će Nigerci sačuvati demokraciju

Autor Hina

Svijet sa zabrinutošću prati državni udar u Nigeru, a reagirao je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres

Vojska preko televizije objavljuje da je svgrnula predsjednika Nigera
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nigerski predsjednik svrgnut vojnim pučem Mohamed Bazoum u četvrtak je na društvenoj mreži X napisao da će "teško ostvareni dobici biti sačuvani" i da će se za to pobrinuti Nigerci koji vole demokraciju.

Ministar vanjskih poslova Hassoumi Massoudou također je na Twitteru objavio da poziva "sve demokrate i domoljube" da se pobrinu za to da ova "opasna pustolovina" propadne.

Vojska preko televizije objavila da je svrgnula predsjednika 

Njihove izjave uslijedile su nakon što su kasno u srijedu vojnici objavili na nacionalnoj televiziji da je Bazoum svrgnut s vlasti i da su suspendirane sve državne institucije, što je sedmi državni udar u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

Pripadnici predsjedničke garde su ranije u srijedu zatvorili Bazouma u predsjedničkoj palači, što je izazvalo regionalnu i međunarodnu zabrinutost zbog nestabilnosti u zemlji koja je ključni saveznik zapadnih sila u borbi protiv pobune u regiji Sahel.

Glavni tajnik UN-a 'duboko zabrinut'

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "oštro osuđuje neustavnu promjenu vlasti" u Nigeru, priopćio je njegov glasnogovornik nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Bazouma.

Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric priopćio je da je glavni tajnik UN-a "duboko zabrinut" zbog toga što članovi predsjedničke garde drže u zatočeništvu predsjednika Bazouma.

"Glavni tajnik poziva na trenutačni prekid svakog djelovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru", dodao je Dujarric.