Politika

RADNI SASTANAK NA HVARU: Milanović i Dodik razgovarali o stanju u BiH i ubrzanju njenog puta u EU

Autor Adriano Milovan

Na Pantovčaku kažu da su Milanović i Dodik razgovarali o 'potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda'

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović sastao se s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Kako su u utorak priopćili s Pantovčaka, radni sastanak Milanovića i Dodika održan je na Hvaru.

Sastanak u trenutku deeskalacije političke krize u BiH

Do sastanka Milanovića i čelnika bosanskih Srba dolazi nakon što su šefovi stranaka vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak u Sarajevu dogovorili deeskalaciju napetosti u toj zemlji, kako bi se provele reforme koje od BiH traži Europska unija kao uvjet za početak pristupnih pregovora.

BiH je, podsjetimo, krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Uniji, no datum početka pregovora o ulasku te zemlje u EU još nije određen. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman ovih je dana kazao da će se službeni Zagreb zalagati da Sarajevo otvori pristupni pregovore do kraja godine.

Također, do susreta Milanovića i Dodika dolazi u vrijeme kada jača pritisak međunarodne zajednice na čelnika bosanskih Srba. Naime, Europski je parlament nedavno preporučio EU i članicama da uvedu sankcije Dodiku. Sankcije su mu već uvele Velika Britanija i SAD.

Hrvatska podržava BiH na putu prema članstvu u EU

U priopćenju iz Ureda predsjednika kaže se da su Milanović i Dodik razgovarali o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima BiH s Hrvatskom. Posebno su, napominje se u priopćenju, razgovarali o "potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Ističe se i kako je Dodik informirao Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH. Dodik i Milanović su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH - Bošnjaka, Srba i Hrvata, tako i zbog ubrzanja europskih integracija u slučaju BiH.

"Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put", zaključuje se u priopćenju Pantovčaka.

Duboka politička kriza u BiH

BiH već mjesecima proživljava političku krizu. Narodna skupština Republike Srpske nedavno je izglasala zakon kojim ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH na svom području. U Banjoj Luci osporavaju i legalnost izbora Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

Istodobno, Dodik jača odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i protivi se ulasku BiH u NATO te je protivnik uvođenja sankcija Rusiji.

Nezadovoljstvo iskazuju i Hrvati u BiH koji osporavaju legitimitet izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i tvrde da je on izabran glasovima glasova Bošnjaka, a ne Hrvata. Komšić je ovih dana preuzeo i predsjedanje Predsjedništvom BiH, kolektivnim šefom države.

S druge strane, čelnici Bošnjaka nezadovoljni su sporim procesom pristupanja BiH euroatlantskim integracijama i stalnim prijetnjama odcjepljenjem Republike Srpske, koje dolaze iz tog entiteta u BiH. Nezadovoljni su i slabim funkcioniranjem Federacije BiH, drugog entiteta u toj zemlji, u kojem žive pretežno Bošnjaci i Hrvati.