Politika

ANALIZA IZVANREDNE SJEDNICE SABORA: Premijer u defenzivi, predsjednik pokazao da nije fikus, ali koristi od svega male

Autor Adriano Milovan

Analitičari s kojima smo razgovarali kažu da su javnosti s izvanredne saborske sjednice ipak poslane određene poruke, a pouke bi trebali izvući i vladajući i oporba

Glasanje na izvanrednoj sjednici Sabora u nedjelju
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL/PIXSELL

Izvanredna sjednica Sabora, koja je dominirala hrvatskim političkim prostorom tijekom vikenda, ipak se isplatila, a iz nje bi i vladajući i oporba trebali izvući određene zaključke.

Iako saborska većina na kraju nije usvojila nijedan zaključak koji je, kada je zatražio sazivanje izvanredne saborske sjednice, preložio predsjednik Zoran Milanović, analitičari s kojima je Euractiv razgovarao tvrde da je već i samo sazivanje saborske sjednice premijera Andreja Plenkovića - možda i po prvi puta do sada - natjeralo na defenzivu.

Hrvatsko društvo 'oguglalo' na afere

Premijer je, naime, morao prihvatiti održavanje izvanredne sjednice hrvatskog parlamenta, na kojoj su se propitkivali njegovi i potezi njegove Vlade. Sve se to odigravalo pred očima javnosti, budući da su mediji prenosili izvanredno zasjedanje Sabora. 

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Isto tako, održavanje saborske sjednice pokazalo je da šef države ne namjerava biti samo fikus, iako su mu ustavne ovlasti vrlo male i ograničene. Unatoč tome, odlučio ih je iskoristiti.

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

S druge strane, oporba nije uspjela u naumu razbijanja vladajuće većine. Zastupnici koji podržavaju Vladu - prije svega, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak, kao i zastupnici nacionalnih manjina, na koje su u oporbenim klubovima, čini se, najviše računali - pokazali da ostaju dio vladajuće koalicije.

Uz to, pitanje je i je li izbor tema za izvanrednu sjednicu Sabora - plinska afera i štrajk u pravosuđu, tematika na kojoj se može rušiti HDZ. Naime, hrvatsko je društvo dosad pokazalo da je "oguglalo" na afere i da vlade u Hrvatskoj na tim pitanjima ipak ne gube vlast. Slično je i sa štrajkovima.

'Većina u Saboru pokazala da pristaje biti dio glasačke mašinerije za potrebe premijera'

Bez obzira na to, naši sugovornici napominju kako je izvanrednu sjednicu Sabora trebalo održati i kako su javnosti iz sabornice ipak poslane određene poruke. Poruke su, napominju, poslane već i zaključcima koje je usvojila saborska većina, a u kojima se, među ostalim, ocjenjuje da "nije trebalo sazivati izvanrednu sjednicu Sabora", kao i da Vlada "radi sve što treba" na otklanjanju problema zbog kojih su saborski zastupnici pozvani da se vrate s godišnjeg odmora.

Božo Kovačević
Izvor: Sandra Simunovic/PIXSELL/PIXSELL

"Predstavnici HDZ-a tvrde da opozicija na izvanrednoj sjednici Sabora nije izgovorila ništa novo, no HDZ zapravo nije rekao ništa o dvije točke dnevnog reda zbog kojih je sazvana sjednica, osim što su izrazili povjerenje u premijera Plenkovića i Vladu. Nisu dali nikakav okvir za rješavanje problema zbog kojih je sazvana izvanredna sjednica Sabora niti bilo kakvu naznaku kako će riješiti te probleme. Zapravo su pokazali da Sabor ne drži do uloge koju mu daje Ustav i da saborski zastupnici vladajuće većine pristaju na to da HDZ-u služe samo za dizanje ruku kada treba nešto izglasati“, ocjenjuje za Euractiv politički analitičar i bivši političar Božo Kovačević.

Dodaje kako je većina zastupnika u Saboru pristala na to da bude dio puke glasačke mašinerije koja radi ono što premijer od nje traži.

'Hrvatska postala autokracija'

"Izvanredna sjednica Sabora pokazala je da je Hrvatska definitivno postala autokracija", ističe Kovačević.

Napominje da dok saborski zastupnici sami slijede takvu politiku, Vladu nije moguće smijeniti. To bi ujedno trebala biti pouka i za oporbu.

Rasprava na izvanrednoj sjednici Sabora
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL/PIXSELL

Uz to, ističe Kovačević, iako se oporba u saborskoj raspravi uglavnom pokazala jedinstvenom, iz toga ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke. Razlike u svjetonazoru među oporbenim strankama, naime, velike su.

'U politici se izgubio sadržaj i sama imamo teatralizaciju politike'

"Moram priznati da sam više očekivao, očekivao sam bolji ishod u odnosu na zaključke koje je predložio predsjednik, no očito se tu nije ništa moglo napraviti“, ističe za Euractiv politolog i sociolog Anđelko Milardović.

Dodaje kako se provladin PR ponovno potrudio prikazati oporbu kao nesposobnu. Sama je oporba, ocjenjuje, bila čvrsta i uglavnom ujedinjena oko svojih zahtjeva, no nije ih uspjela progurati u sabornici.

Anđelko Milardović, politolog i sociolog
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

Posebno ga brine, kako kaže, teatralnost koja se tijekom vikenda mogla vidjeti u sabornici.

"Naglasak je bio u teatralizaciji. U politici se izgubio sadržaj i sada je na djelu teatralizacija politike. To je, doduše, globalni trend, ali pitanje je što mi građani imamo od toga", naglašava Milardović.

'Politički sustav bez kontrole opasan za demokraciju'

Na održavanje izvanredne sjednice Sabora gleda dvojako. S jedne strane, kaže, iskorak je što se tako nešto uopće dogodilo. S druge strane, sama sjednica nije donijela nešto konkretno pa bi se mogla smatrati i pucnjem u prazno koji na kraju ide u korist HDZ-u.

No, poručuje, politički sustav u kojem nema prave kontrole izvršne vlasti i u kojem je opozicija svedena na ukras opasan je za demokraciju.

Hrvoje Zekanović sa slikom Zorana Milanovića u sabornici
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

"Za oporbene stranke je najbolje da za izbore dogovore neku veliku koaliciju, a onda neka se kasnije, ako i kada pobijede na izborima, razračunavaju", zaključuje Milardović.

Na velika vrata zakoračili u izbornu godinu

Kako god, Hrvatska je izvanrednom saborskom sjednicom na velika vrata zakoračila u izbornu godinu.

Borba za naklonost birača narednih mjeseci intenzivirat će se. Naznake toga vidjeli smo i u saborskoj raspravi.