Politika

ŠPANJOLSKI IZBORI: Propale šanse za desničarsku vladu, Baskijci i Katalonci ključni za formiranje nove koalicije

Španjolski birači zatvorili su vrata krajnjoj desnici na izborima u nedjelju i unatoč relativnoj pobjedi stranke desnog centra Narodne stranke (PP), koalicija socijaldemokrata i ljevičarske platforme Sumar mogli bi formirati novu vladu

epa10765218 PSOE's candidate Pedro Sanchez salutes supporters prior to the electoral results in Madrid, Spain, 23 July 2023. Spanish citizens have voted today for the lower and the upper house of the country's Parliament. EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
Izvor: Rodrigo Jimenez/EFE

Glavna stranka lijevog centra PSOE i Sumar mogli bi formirati parlamentarnu većinu, pod uvjetom da dobiju potporu baskijskih i katalonskih nacionalističkih stranaka koje zagovaraju otcjepljenje tih španjolskih pokrajina.

Mogućnost da se formira desničarska vlada u kojoj bi partneri bili PP - pobjednici izbora sa 136 mandata od ukupno 350 - i Voxa s 33 osvojena zastupnička mjesta, čini se manjom nego prije izbora, jer čak i ako se udruže nedostaje im sedam mjesta do 176 ruku potrebnih za apsolutnu većinu u donjem domu španjolskog parlamenta.

Katalonska stranka ključna za formiranje nove vlade

S druge strane, PSOE i Sumar zajedno su osvojili 153 zastupničkih mjesta - još uvijek nedovoljno za formiranje većine - ali su uvjereni kako će dobiti potporu baskijskih nacionalističkih stranaka PNV i EH-Bildu, kao i katalonske independističke Republikanske ljevice Katalonije (ERC), stranke koje su već svojim pristankom omogućile da lider socijaldemokrata Pedro Sánchez postane premijer 2019. godine.

No, za razliku od 2019., katalonski independistička stranka Juns per Catalunya ("Zajedno za Kataloniju") i njihovih sedam zastupnika bit će ključni za formiranje stabilne vlade. Međutim, pridobivanje njihove potpore bit će nezgodna misija za socijaldemokrate, budući da će oni zauzvrat tražiti novi referendum o neovisnosti Katalonije.

"Nećemo Sánchezu dati novi mandat u zamjenu ni za što. Naš prioritet je Katalonija, a ne upravljivost španjolske države, nećemo ustuknuti ni za milimetar", rekla je nositeljica njihove liste Miriam Nogueras na tiskovnoj konferenciji.

"Pedro Sánchez ima puno nepodmirenih dugova prema Kataloniji, a mi njima ništa ne dugujemo", dodala je Nogueras.

PSOE i Sumar kreću u pregovore o koaliciji

"Španjolci, drugovi. Ima nas više, mnogo je više nas koji želimo da Španjolska krene naprijed, i to ćemo i dalje činiti", naglasio je Sánchez u improviziranoj izjavi ispred sjedišta stranke PSOE u Madridu.

"Bilo je puno zabrinutih ljudi [prije izbora] i oni će danas mirnije spavati", rekla je Yolanda Díaz, čelnica Sumara, platforme koja okuplja niz manjih ljevičarskih stranaka.

Díaz je pobjedu progresivnog bloka odmah uzela zdravo za gotovo i najavila kako će od ponedjeljka početi razgovore sa svim progresivnim snagama kako se "jamčila vlada Španjolske".

Međutim, unatoč optimizmu ljevice, politički zastoj i novi izbori vrlo su izgledni, budući da će Katalonci tražiti novi referendum o neovisnosti, kojeg socijaldemokrati nisu voljni ponuditi. Povrh toga, PSOE je već na svoju stranu privukao gotovo polovicu bivših birala nacionalističkih stranaka, pa bi stoga njihova podrška vladi koju predvodi PSOE bez da se u zamjenu ponudi referendum dodatno dovela do erozije glasača nacionalističkih stranaka.

Iako su skoro sve ankete prognozirale uvjerljivu pobjedu za konzervativnu PP, koju predvodi Alberto Núñez Feijóo, njena prednost ispred socijaldemokrata je na kraju bila samo 14 mandata - znatno manje nego što se očekivalo.

Pobjeda gorkog okusa

Bila je to gorka pobjeda i poraz za ambicije PP-a, čiji je cilj na ovim prijevremenim izborima nije bio samo ostvariti pobjedu već i "srušiti" s vlasti premijera i čelnika PSOE Pedra Sáncheza.

Dok će Sumar i PSOE u ponedjeljak započeti razgovore o koaliciji, lider PP-a Feijóo uvjeravao je javnost kako "kao kandidat stranke s najviše osvojenih glasova" vjeruje da je "njegova dužnost voditi taj dijalog i pokušati vladati zemljom". Pritom je pozvao socijaldemokrate i Sumar da "ne blokiraju Španjolsku" i omoguće da stranka s najviše glasova vlada državom.

PP bi mogao ući u vladu samo ako se PSOE ili Sumar suzdrže ili glasaju za njegovu premijersku kandidaturu, no obje stranke su takvu mogućnost već odbacile.

PP će moći blokirati zakone eventualne lijeve vlade

No, PP je istovremeno ostvario apsolutnu većinu u gornjem domu španjolskog parlamenta, Senatu, što znači da ta stranka ima priliku blokirati zakonodanve prijedloge potencijalne progresivne vlade.

Osim gorko-slatke pobjede PP-a, izborna noć je bila obilježena i velikim padom od 19 zastupničkih mjesta za desničarski Vox (ECR) u odnisu na izbore 2019., čime je mogućnost formiranja desničarske vlade PP-a i Voxa konačno otpala jer čak ni uz značajnim porast PP-a od 47 zastupničkih mjesta te dvije stranke i dalje nemaju većinu.

Lider Voxa Santiago Abascal okrivio je PP za "demobilizaciju" desničarskih birača jer Feijóo nije sudjelovao u ključnim debatama kandidata, i optužio ga za potkopavanje potencijalne desničarske koalicije jer je tražio od PSOE da glasaju suzdržanoi time omoguće da PP formira vladu bez potpore Voxa.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Spaniards block the far-right as Catalans, Basques hold key for progressive government)