Politika

MELONI I MIGRACIJE: Talijanska premijerka okuplja savez za borbu protiv mediteranskih krijumčara ljudi

Autor Euractiv.com/Reuters

Dvadesetak zemalja Mediterana, Bliskog istoka i Afrike dogovorile su u nedjelju, 23. srpnja, nove mjere za usporavanje ilegalne migracije, na Međunarodnoj konferenciji o razvoju i migracijama u Rimu

epa10764221 Italian Prime Minister Giorgia Meloni delivers a speech during a session of the International Conference on Development and Migration at the Farnesina in Rome, Italy, 23 July 2023. The international conference, an initiative of the Italian Government, gathers leaders from the enlarged Mediterranean region as well as EU member states and partners from the Sahel and the Horn of Africa, together with the heads of European institutions and international financial institutions, in Rome to address emergencies and launch a shared development strategy for the implementation of measures for growth and development in the wider Mediterranean and Africa, addressing the migration crisis, environment, energy diversification and climate change, among other topics. EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA
Izvor: FABIO CIMAGLIA/ANSA

Nakon jednodnevnog sastanka kojem je predsjedavala talijanska premijerka Giorgia Meloni, zemlje prisutne na sastanku obvezale su se da će uložiti napore u suzbijanje krijumčarenja ljudi, ali i poboljšati suradnju u područjima kao što su obnovljiva energija i borba protiv klimatskih promjena.

Na konferenciji su dogovorena ulaganja u projekte u zemljama u razvoju u narednih nekoliko godina.

Obećanje Ujedinjenih Arapskih Emirata

Meloni je pozdravila obećanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da će za tu svrhu osigurati 100 milijuna dolara i dodala kako će sljedeći korak biti organiziranje donatorske konferencije.

Rekla je i kako je njezina vlada otvorena za privlačenje većeg broja imigranata zakonitim putem, budući da je "Europi i Italiji potrebna imigracija". Međutim, dodala je i kako je potrebno učiniti više kako bi se spriječili migranti koji ilegalno pokušavaju preploviti Mediteran da bi stigli do Europe.

"Zaustavljanje ilegalnih mreža trgovine ljudima cilj je kojeg svi mi dijelimo".

Sporazum EU s Tunisom

EU i Tunis - jedno od glavnih polazište za migrante koji morskim putem pristižu u Europu - potpisali su prošlog tjedna sporazum o "strateškom partnerstvu" koji uključuje suzbijanje krijumčara ljudima i pooštravanje graničnih kontrola.

"Želimo da naš sporazum s Tunisom bude obrazac. Nacrt za budućnost. Za partnerstva i s drugim zemljama u regiji", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji u Rimu.

Među prisutnima je bio i tuniski predsjednik Kais Saied.

Obraćanje pape Franje

Na obližnjem trgu Svetog Petra papa Franjo je u nedjelju pozvao europske i afričke vlade da pomognu migrantima zarobljenima u pustinjskim područjima sjeverne Afrike i da osiguraju da Mediteran više ne bude "teatar smrti" za one koji pokušavaju doći u Europu.

Italija se bori sa sve većim brojem ilegalnih migranata koji pristižu u mjesta poput dalekog južnog otoka Lampeduse.

Negativna demografska kretanja u Italiji

No, s druge strane, Italija ima i sve starije stanovništvo i sve manju populaciju te su joj potrebni dodatni uvozni radnici kako bi se ekonomija održala na životu.

Ranije ovog mjeseca Italija je najavila izdavanje 452.000 radnih dozvola za državljane trećih zemalja u razdoblju od 2023. do 2025., tako da se broj dozvola svake godine postupno povećava, dok ne dosegne 160.000 u 2025. godini.

Italija je 2019., prije izbijanja pandemije Covida, izdala samo 30.850 radnih dozvola.

Broj ilegalnih dolazaka u Italiju ove godine je u porastu, a od početka godine na obale Italije pristiglo je više od 83.000 ljudi, u usporedbi s oko 34.000 ljudi u istom razdoblju 2022.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Meloni builds alliance to tackle illegal migration)