Politika

REFORMA NACIONALNIH KVOTA: Estonija u Vijeću Europske unije blokirala dogovor o izmjenama sastava Europskog parlamenta

Autor Euractiv/Max Griera

Europski parlament sve je bliže dogovoru oko nove raspodjele mandata po državama, jedino Estonija se zasad ne slaže s kompromisnim rješenjem po kojem će Francuska, Belgija i Poljska dobiti dodatna zastupnička mjesta

epa10741374 Members of the European Parliament (MEP’s) during a voting session of the European Parliament in Strasbourg, France, 12 July 2023. Members of the European Parliament (MEP’s) are voting on the European law on the Nature Restoration Law. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Novim dogovorom konačno se odbacuje i prijedlog transnacionalnih izbornih lista, te se poziva Europski parlament da do 2027. izradi novu "pravednu, održivu i transparentnu" metodu raspodjele zastupničkih mjesta.

Estonija zasad jedina nije dala pristanak, a iz diplomatskih izvora Euractiv doznaje kako Estonija smatra da je potrebno "dodatno pojašnjenje i obrazloženja matematike korištene za izračun mjesta" od strane španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije, s obzirom na to da je Španjolska 1. srpnja preuzela predsjedanje.

Načelo degresivne proporcionalnosti

Kako bi se ispravno primijenilo načelo degresivne proporcionalnosti ugrađeno u ugovore EU, zastupnici u Stasbourgu predložili su da u novom sazivu još po dva mjesta dobiju Španjolska (koja sada ima 59 zastupnika) i Nizozemska (29), dok bi po jedno dodatno mjesto dobile Austrija (19), Danska (14), Finska (14), Irska (13), Latvija (8), Slovačka (14) i Slovenija (8).

Time bi se saziv povećao za 11 zastupnika, sa sadašnjih 705 na 716.

Nakon što je prijedlog stigao do Vijeća EU, koje o tome mora odlučiti jednoglasno, činilo se kako će nova raspodjela naići na pat poziciju, budući da su Francuska i Belgija tražile dva, odnosno jedno dodatno mjesto, a Nizozemci i Nijemci su se usprotivili su povećanju ukupnog broja zastupnika u Europskom parlamentu, kojih trenutno ima 705.

Po sadašnjem dogovoru dodatne zastupnike će dobiti Francuska i Belgija, kao i jedno dodatno mjesto za Poljsku.

Ne smije doći do povećanja troškova

Kompromisom se potvrđuje i da se neće uvoditi transnacionalne izborne liste, barem ne na predstojećim europskim izborima u lipnju 2024. godine, i poziva se parlament da osmisli "pravednu, trajnu i transparentnu metodu raspodjele mjesta te da uzme u obzir demografske trendove i osigura da više mjesta u Europskom parlamentu ne dovede i do povećanja proračuna", izjavio je za Euractiv neimenovani diplomat.

Novi rok za prijedloge Europskog parlamenta zadan je za kraj 2027.

'Frustracija' među ostalim članicama zbog stava Tallinna

U dogovoru je posredovalo španjolsko predsjedništvo. Stvar bi bila riješena već u srijedu da nije bilo neslaganja Estonije, što je po diplomatskim izvorima izazvalo "frustraciju" među ostalim državama EU.

Od Španjolske se očekuje da ponudi objašnjenja Estoniji, a potom se očekuje da Estonci 26. srpnja donesu konačnu odluku, što je i posljednja prilika za promjenu raspodjele mjesta u parlamentu jer neke članice odmah moraju početi prilagođavati svoje nacionalne zakone prije novih europskih izbora.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Estonia blocks EU Parliament seat allocation deal)