Politika

IZVANREDNA SJEDNICA SABORA MIJENJA POLITIČKU SCENU: Jača uloga Sabora i šefa države, premijer prisiljen nešto napraviti

Autor Adriano Milovan

Od sjednice Sabora koju je, na zahtjev predsjednika Zorana Milanovića, sazvao predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne treba previše očekivati, no ona će ipak biti test i za vladajuće i za oporbu, a možda i uvertira u predstojeće izbore

Hrvatski sabor
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Pred Hrvatskom je možda i najuzbudljiviji politički vikend u novijoj povijesti.

Na zahtjev predsjednika Zorana Milanovića, šef Sabora Gordan Jandroković sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora, na kojoj će saborski zastupnici raspravljati o dvije ključne teme u Hrvatskoj posljednjih tjedana - štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi.

Vikend sjednica Sabora

Jandroković je izvanrednu saborsku sjednicu sazvao za petak, subotu i nedjelju.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Kada su pisali zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora, na Pantovčaku su zaključili kako je štrajk u pravosuđu paralizirao sudbenu vlast u zemlji, čime je, kako su ocijenili, u pitanje dovedeno normalno funkcioniranje državne vlasti.

Također, šef države je upozorio da je konačno potrebno razriješiti plinsku aferu, u kojoj je HEP od Ine kupovao plin po visokim cijenama, a potom ga prodavao po niskim cijenama, što je proizvelo poveći minus u poslovanju tog javnog poduzeća.

Iste teze zastupa i saborska oporba koja je od predsjednika Milanovića i zatražila sazivanje izvanredne saborske sjednice. Šef države, po članku 79. Ustava, na to ima pravo, no malo je tko na Pantovčaku dosad koristio tu ustavnu ovlast.

Vladajući, naravno, na cijelu situaciju gledaju bitno drukčije nego oporba i šef države. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je optužio Milanovića da se stavio na stranu oporbe i da politizira pitanja koja su u djelokrugu Vlade te da će ih ona, na kraju, sama i riješiti.

Kako će se postaviti koalicijski partneri HDZ-a? 

Ipak, proteklih se dana i iz redova koalicijskih partnera HDZ-a moglo čuti kako je potrebno riješiti plinsku aferu. Preciznije, doznati što se tu točno događalo i uz čiji blagoslov te tko je na svemu zaradio, a tko izgubio.

Upravo su takvi tonovi iz klupa vladajućih vjerojatno i potakli oporbu da od Milanovića zatraži sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Kako je u razgovoru za Euractiv ovih dana kazao saborski zastupnik Fokusa Damir Bajs, ni u samom HDZ-u, a ni među njegovim koalicijskim partnerima, ne vlada oduševljenje zbog plinske krize, kao ni zbog nerješavanja nagomilanih problema u pravosuđu. Stoga se u oporbi nadaju da bi, ako saborska sjednica krene u tom pravcu, u saborskim klupama možda moglo biti dovoljno ruku za izglasavanje nepovjerenja Vladi ili barem pojedinim ministrima.

Test za oporbu

Naravno, za analizu same sjednice bit će potrebno pričekati da ona završi. Ipak, već sada se može izvući nekoliko općih zaključaka.

Za početak, ističe politolog i sociolog Anđelko Milardović, dobro je da će se u sabornici raspravljati o dvama ključnim problemima u hrvatskom političkom životu posljednjih tjedana. Time, kaže naš sugovornik, slabi konfliktna linija u hrvatskom političkom sustavu, koja je kulminirala sukobom premijera i predsjednika, a Sabor se vraća u igru kao mjesto na kojem se rješavaju problemi zemlje i društva.

"Predsjednik je samo napravio ono na što po Ustavu ima pravo, čime je pokazao da se zalaže za očuvanje ustavnog poretka", poručuje Milardović za Euractiv.

Anđelko Milardović, politolog i sociolog
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/PIXSELL

Drugu vrijednost izvanredne sjednice Sabora naš sugovornik vidi u tome što će se u raspravi iskristalizirati kakvi su stavovi stranaka o pitanjima o kojima se raspravlja. Iz toga bi se opet mogli izvući zaključci o, primjerice, sposobnosti oporbe da zajednički izađe na predstojeće izbore ili o tome tko bi s kime mogao koalirati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Jedinstvo oporbe - uz izuzetak Domovinskog pokreta, koji se nije pridružio apelu kojeg su opozicijske stranke uputile Milanoviću za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora - također je, podsjećaju analitičari, jedna od novosti u hrvatskom političkom životu. No, ni iz toga, napominju naši sugovornici, ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke, budući da se radi o strankama koje su vrlo udaljene po brojnim pitanjima.

'Vladajuća većina je čvrsta'

"Milanović i oporba ovime tjeraju Plenkovića da nešto napravi, on će ovoga puta nešto morati poduzeti. Istina je i da će se u saborskoj raspravi vidjeti kako tko među vladajućima i u oporbi 'diše', pa tako i tko bi u budućnosti s kime mogao koalirati. Međutim, još je rano o tome donositi zaključke“, napominje za Euractiv jedna dobra poznavateljica političkih prilika u Hrvatskoj koja je na razgovor pristala pod uvjetom anonimnosti.

"Po svemu što se može čuti i vidjeti, mislim da će rezultat rasprave u Saboru na kraju biti - tresla se brda, rodio se miš! Ne vjerujem da će se glasati o povjerenju ni Vladi ni pojedinim ministrima, a i kada bi se glasalo, oporba nema dovoljno ruku za njihovu smjenu. Iako u javnosti to možda drukčije izgleda, vladajuća koalicija je čvrsta i ne očekujem da bi unutar nje moglo doći do podjele niti da će je itko napustiti", ističe naša sugovornica.

'Dobro je da Milanović ne dolazi u Sabor'

Ipak, smatra da je šef države napravio dobar potez kada je sazvao izvanrednu sjednicu Sabora. Vjeruje i da je odluka Milanovića da se ne pojavi u sabornici, iako su ga iz HDZ-a pozivali da dođe na sjednicu koju je sazvao, ispravna.

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

"Kada bi se Milanović pojavio na saborskoj sjednici, HDZ bi ga rešetao i vrijeđao i tako prebacio fokus s biti rasprave. Zato je dobro da ne ide, iako je s formalne strane ispravno postupio kada je sazvao sjednicu, budući da je saborska oporba to od njega zatražila i budući da je pravosuđe doista u krizi, a i plinska kriza se razmahala", napominje naša sugovornica.

'Puno problema se nakupilo, Plenković će nešto morati napraviti da ih riješi'

Još jedan naš sugovornik, također dobar poznavatelj političkih prilika, kaže da je Milanović morao sazvati izvanrednu sjednicu Sabora jer mu pisani zahtjev oporbe nije ostavio puno manevarskog prostora.

I on očekuje da će Vlada sada nešto morati poduzeti, budući da su se problemi nagomilali i više ih nije moguće gurati pod tepih.

"Puno toga se nakupilo, a štrajk u pravosuđu i situacija s plinom samo su vrh ledenoga brijega. Uz to, javno se prepucavaju ministar gospodarstva Davor Filipović i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, što se negativno odražava na HDZ i pokazuje da ispod površine kuha. Jednostavno, ambijent u kojem se u zadnje vrijeme odvija politički život u zemlji nije dobar i Plenković će sada nešto morati napraviti kako bi tome stao na kraj i nešto promijenio jer sve to postaje preveliki uteg i za HDZ i za Vladu", poručuje naš sugovornik koji je također govorio pod uvjetom anonimnosti.

Ni on ne očekuje da će se u Saboru glasati o povjerenju Plenkovićevoj Vladi ili pojedinim ministrima.

"Ne mislim da je Vlada ugrožena, nije ni Hrvatska u takvoj krizi kako se prikazuje, ali ambijent u kojem se sve događa sigurno nije dobar. Plenković će nešto morati napraviti da se to promijeni", upozorava naš sugovornik.

Moguća smjena Barbarića ili 'ograničena čistka' na nižoj razini u ministarstvima 

Nitko, međutim, ne može sa sigurnošću reći kakve će poteze povući Banski dvori. Hoće li to biti smjena Barbarića, koja se sve češće spominje u političkim krugovima, ograničena čistka u ministarstvima, ali na nižoj, a ne na ministarskoj razini, o čemu se također govori, ili nešto treće, vidjet ćemo za koji dan ili tjedan.

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

No, moguće je i da HDZ u saborskoj raspravi shvati kako ima još potencijalnih partnera na političkoj sceni. Ni našim sugovornicima, primjerice, nije promaklo da se Domovinski pokret nije priklonio oporbi u traženju sazivanja izvanredne sjednice Sabora, kao i da u posljednje vrijeme iz te stranke dolaze pomirljiviji tonovi prema HDZ-u i Plenkoviću.

Slijedi li zbližavanje HDZ-a i Domovinskog pokreta? 

Naravno, to ne znači nužno da će HDZ i Domovinski pokret u budućnosti i službeno koalirati - tako nešto ovisi o brojnim čimbenicima - ali može, slažu se naši sugovornici, ukazivati na nekakvo buduće dijeljenje karata na političkom stolu.

Pogotovo ako se pokaže da HDZ ne može bezrezervno računati na postojeće političke partnere. No, za tako nešto ipak će trebati pričekati rezultat sljedećih parlamentarnih izbora.

U svakom slučaju, parlamentarna rasprava o krizi koju su izazvali štrajk u pravosuđu i plinska afera dobra je prilika da se Sabor vrati u fokus političke igre u zemlji. Uz to, prilika je za odmjeravanje snaga nakon mjeseci vrlo napetih političkih odnosa u zemlji, a uoči parlamentarnih izbora. Uostalom, sama sjednica mogla bi se na kraju pokazati i kao uvertira u predstojeći izborni ciklus.