Politika

SUKOB OKO SABORSKE SJEDNICE: Plenković optužio Milanovića da pomaže oporbi, Milanović neće doći u Sabor

Autor Hina

Dok premijer Andrej Plenković tvrdi da će problem štrajka u pravosuđu na kraju riješiti Vlada, a ne Sabor, predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da štrajk narušava normalno funkcioniranje države i da je Vlada loše pregovarala

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora raspravljati može, ali da će situaciju oko štrajka pravosudnih službenika riješiti Vlada u dijalogu sa sindikatima.

“Raspravljati na razini Hrvatskog sabora ono što rješava Vlada u razgovoru sa sindikatima može biti politički predloženo, ali realno, rješenja će se donijeti u dijalogu između Vlade i sindikata. I na tom tragu je ministar pravosuđa Ivan Malenica i danas vodio razgovore”, rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

Dodao je i da Malenica sve vrijeme razgovora s predstavnicima sindikata i traži rješenje koje ne bi dovelo druge državne službenike i namještenike u poziciju da oni osjete da bi se na neki način narušio njihov status i plaća.

'Zahtjev Milanovića je politički pristran'

Zahtjev predsjednika Zorana Milanovića da se zbog štrajka, ali i prodaje viškova plina u HEP-u, održi izvanredno zasjedanje Sabora, Plenković je nazvao “politikanskom, pristranom i praktički potpuno oporbenom inicijativom”.

Milanović je taj zahtjev uputio Hrvatskom saboru na inicijativu devet oporbenih stranaka, a jučer je potvrđeno da će se to zasjedanje održati u petak, subotu i nedjelju. 

'Milanović kopirao Dobronića'

Poručio je i da je Milanović u tom zahtjevu “doslovno kopirao ono što je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić napisao” ranije.
Poručio je da će Vlada poslati odgovor na pismo Dobronića, koji se Vladi obratio s upozorenjem da višetjedni štrajk u pravosuđu ozbiljno narušava funkcioniranje sudova. No, poručio je i kako Vlada ne podržava njegovu sugestiju da se sudski službenici i namještenici izdvoje iz sustava državnih službenika i namještenika.

“Nikada, niti jedan propis nije išao u smjeru njihovog izdvajanja (...), a nikada nitko, recimo ocjenom ustavnosti, nije doveo u pitanje da postojeći sustav nije u skladu sa zakonom i Ustavom”, istaknuo je Plenković i poručio da će Dobronića pozvati na sastanak.

'Politikanski pristup predsjednika Republike'

O drugoj temi zbog koje je sazvana izvanredna sjednica Sabora - prodaji viškova HEP-ovog plina po cijenama koje su bile niže od nabavnih, Plenković je najavio da će to raščistiti Vlada u okviru svojih nadležnosti.

Ponovno je rekao da taj prijedlog doživljavaju kao “isključivo politikantski pristup predsjednika Republike koji je ovdje zauzeo sasvim jasno i isključivo stranu oporbenih političkih stranaka i djelovao na temelju njihovog političkog pritiska”.

'Predsjedniku nije mjesto u Saboru'

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da neće doći na izvanrednu sjednicu Sabora koju je sam sazvao te da se štrajk u pravosuđu prometnuo u trenutno glavni destabilizirajući faktor u državi.

"Predsjedniku nije mjesto u Saboru", rekao je predsjednik nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Krapinskih Toplica održane povodom Dana općine.

Podsjetio je kako je od početka govorio da je izvanrednu sjednicu sazvao nerado te da u tome ne uživa.

'Štrajk u pravosuđu destabilizirajući faktor u Hrvatskoj'

Naglasio je da se štrajk u pravosuđu prometnuo u trenutno glavni destabilizirajući faktor u Hrvatskoj.

"Zaista ugrožava normalno funkcioniranje poretka, dakle društveno-političkog sustava, ostvarenja prava građana", rekao je Milanović, dodavši kako je u tom smislu, na zahtjev oporbe, sazvao izvanrednu sjednicu "bez da se izravno stane na bilo koju stranu".

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

"U biti sam im dao ključeve od dvorane, da igraju na koš, a da ništa ne porazbijaju”, izjavio je predsjednik, potvrdivši da je to politički prvi put da predsjednik saziva izvanrednu sjednicu.

“Ovo je politički prvi put da predsjednik saziva izvanrednu sjednicu (...) u pisanom obliku, ne “z brega na breg', obratili su mi se i ne baš pretjerano drage volje sam im izašao u susret", rekao je Milanović.

'Traljavo su pregovarali'

Kazao je da je, koliko se sjeća, samo predsjednik Stipe Mesić sazvao izvanrednu sjednicu na inicijativu Ive Sanadera 2003. godine radi izmjena nekih zakona o Vladi.

Kad je riječ o štrajku u pravosuđu, smatra kako je netko u startu započeo loše pregovarati.

"Netko je traljavo pregovarao pa mu je sad nezgodno reći - ajmo sad sjesti za stol i riješiti problem. On je sitan u principu, to je nekih desetaka milijuna eura. Dakle, na skali državnih financija, to je ništa. Međutim, time se priznaje propust, greška, nemar, arbitrarnost u pristupu pregovorima“, mišljenja je predsjednik.

Milanović kaže da nema svog kandidata za VSOA-u

Slučaj HEP nazvao je "netransparentnom i neobjašnjivom dogodovštinom s milijunima eura koji su upropašteni i na kojima je netko zaradio ono što nije trebao".

Na opasku da je predsjednik Sabora izjavio kako ga očekuje na izvanrednoj sjednici, uzvratio je protupitanjem zašto nije očekivao njegov dolazak kada je predlagao predsjednika Vrhovnog suda.

„To je valjda trebalo obrazložiti, zašto predlažem Dobronića, a ne Pavlovića ili Petrovića, a nitko se nije sjetio da me pozove u Sabor da to obrazlažem. Tim propustom su rekli sve - predsjedniku nije mjesto u Saboru”, zaključio je Milanović.

Na pitanje smatra li da će ovaj njegov potez možda narušiti pregovore oko čelnog čovjeka VSOA-e, predsjednik je odgovorio da je to moguće.

"Ja nemam svoje kandidate niti sam ih javno isticao. Suradnici su sjeli za stol, ali premijer nije propustio još dva puta reći da on ima svog kandidata. Ubijaš čovjeka, režeš mu ruke i noge, figurativno. Ne možeš imati svog kandidata, posebno vojnika i ne možeš ići u javnost s njegovim imenom, taman da je najbolji kandidat, da nema boljega”, naglasio je.

'Most doveo na vlast HDZ'

Komentirao i izjavu Mostovog zastupnika Nikole Grmoje da zapravo surađuje s HDZ-om.

"On i Petrov su doveli HDZ na vlast, pa nije ih moja baba dovela. Dakle, neka budu oprezniji s takvim izjavama kad ih emocije ponesu, neka paze što govore jer ja neću pitati je li netko bio lutka na koncu HDZ-a i koliko je mostarina plaćena da bi se prešlo vodu i ušlo u Vladu. Nisam to nikad ni govorio, ali nemojte me povlačit za jezik”, poručio je predsjednik.