Politika

CIPARSKA KRIZA: Vlada u Nikoziji želi iskoristiti pregovore o članstvu Turske za nove razgovore o ujedinjenju otoka

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Ciparska vlada lobira za imenovanje posebnog europskog izaslanika za Cipar, u nadi da će se time ponovno započeti razgovori s Turskom i krenuti prema rješavanju pitanja tog podijeljenog otoka, doznaje Euractiv

epa05704673 United Nations soldiers patrol the UN Buffer Zone in Nicosia which splits Cyprus, 08 January 2017. UN-led talks for a solution of the Cyprus issue between the leaders of the two communities, namely President Nicos Anastasiades and Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, will be held in Geneva between 09 and 11 January and from 12 January onward a Conference on Cyprus will take place. EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Izvor: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

Novi zamah za rješavanje tog pitanja dolazi nakon nedavne nove pobjede na izborima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, kao i izbora u Grčkoj i na Cipru.

"Jedna od predviđenih zadaća [novog posebnog izaslanika] bila bi da razgovara s Ankarom, s ciljem da Turskoj predoči što bi sve Turska mogla dobiti od ponovno ujedinjenog Cipra", rekao je neimenovani ciparski dužnosnik u razgovoru za Euractiv.

"EU je u jedinstvenoj poziciji da ponudi takve poticaje Ankari, koji su na stolu već godinama, ali se nisu ostvarili iz različitih razloga".

Otok podijeljen nakon turske invazije 1974. 

O potencijalnom imenovanju izaslanika još uvijek nije raspravljano na europskoj razini, ali će najvjerojatnije biti tema kada se ministri vanjskih poslova EU sastanu u četvrtak, 20. srpnja.

Otok Cipar podijeljen je nakon turske invazije 1974. godine, koja je uslijedila nakon državnog udara iza kojeg je stajala grčka vlast.

Južni, grčki, dio otoka se međunarodno priznaje kao vlada cijelog Cipra. Sjeverni, turski, dio otoka je pod upravom samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC), koju ne priznaje nitko osim Turske.

Posljednji pokušaj pregovora da se pitanje konačno riješi je bio 2017. godine. No, razgovori o ponovnom ujedinjenju podijeljenog otoka tada su propali, što je označilo i kraj procesa za kojeg se mislilo da ima najveće šanse za uspjeh.

Dobar tajming?

Nova inicijativa stiže nakon neočekivanog zahtjeva Ankare prošlog tjedna da EU "oživi" odavno paraliziranu kandidaturu Turske za članstvo u EU, kao preduvjet za deblokiranje članstva Švedske u NATO savezu.

Iako je Ankara proteklih godina ostvarila napredak u pogledu nekih gospodarskih reformi, njezin proces pridruživanja de facto je zamrznut od 2016. godine, uslijed neuspjelih državnih udara, pogoršanja vladavine zakona i, općenito, zategnutih odnosa sa susjednom Grčkom.

U sporazumu NATO saveza koji je trebao ubrzati članstvo Švedske, Stockholm je pružio podršku naporima Turske na liberalizaciji viznog režima s EU i na "modernizaciji" carinske unije.

Očekuje se kako će ministri vanjskih poslova EU u četvrtak "preispitati odnose EU s Turskom," izjavio je za Euractiv jedan visoki dužnosnik EU.

"Nova vlada pravi je trenutak za razgovore o jednom od najvažnijih vanjskih odnosa EU, Turska je jedna od naših najvećih susjednih zemalja i zemlja kandidat za članstvo".

EU spremna igrati aktivnu ulogu

Uoči razgovora, diplomatska služba EU (EEAS) napravila je kratak memorandum kojeg je na uvid dobio Euractiv koji, osim što govori o šansama Ankare za članstvo u EU, savjetuje ministrima vanjskih poslova da razmotre načine kako "aktivno doprinijesti brzom nastavku razgovora o rješenju ciparskog spora".

Ne radi se o novoj ideji, budući da su čelnici EU 2020. godine rekli kako su spremni "igrati aktivnu ulogu u pružanju potpore pregovorima".

Lideri EU također su u lipnju ponovili kako je EU "spremna igrati aktivnu ulogu u pružanju potpore svim fazama procesa pod vodstvom UN-a, sa svim odgovarajućim sredstvima koja su joj na raspolaganju".

Posebni izaslanik

Ciparska vlada se u tom kontekstu nada da će se imenovati posebni predstavnik EU koji bi potaknuo vlasti na obje strane da nastave s pregovorima.

"Konstruktivni koraci Ankare glede ciparskog problema omogućili bi nam da razmislimo o nekim mogućnostima odgovora Turskoj, u vidu postupnog i uzajamno korisnog paketa, paralelno s nastavkom i napretkom pregovora koje vodi UN", rekao je neimenovani ciparski dužnosnik.

Izaslanik za Cipar bi izvještavao lidere EU direktno u Europskom vijeću i surađivao s Ujedinjenim narodima, koji predvode pregovore. Međutim, nije jasno kakvu bi ulogu EU mogla imati u takvim pregovorima koji se vode na razini UN-a.

"Imenovanje dobro poznate i cijenjene političke osobe osiguralo bi stvaranje prijeko potrebnog zamaha u naporima na pokretanju pregovora o ciparskom problemu," tvrdi izvor iz ciparske vlade.

Udaljena stajališta suprotstavljenih strana

Međutim, diplomati EU vjeruju kako proces možda neće uspjeti, budući da su stajališta suprotstavljenih strana prilično udaljena, ili da će biti potrebno vrlo dugo vremena da se napravi bilo kakav rezultat.

Zasad se čini kako su modernizacija carinske unije i liberalizacija viznog režima "dio mogućnosti o kojima govorimo" za oživljavanje odnosa s Turskom, izjavio je jedan diplomat EU, dodavši kako ponovno pokretanje razgovora o turskom članstvu "tek treba raspraviti".

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Cyprus ready to trade Turkey’s EU accession process in favour of settlement talks)

Tagovi