Politika

MILANOVIĆ ZATRAŽIO IZVANREDNU SJEDNICU SABORA: Saborski zastupnici od Vlade će tražiti da riješi štrajk i plinsku aferu

Autor Adriano Milovan

U oporbi očekuju da bi se izvanredna sjednica Sabora mogla održati već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna

Predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović podnio je u srijedu zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Sabora, priopćili su s Pantovčaka.

Zahtjev je uputio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

'Šef države brine o stabilnosti državne vlasti'

U priopćenju i dokumentima koje je Ured predsjednika dostavio medijima ne navodi se kada bi se izvanredna sjednica Sabora trebala održati. Odluku o tome, kažu na Pantovčaku, donosi predsjednik Sabora, a rok je osam dana. 

U oporbi, kako doznajemo, očekuju da bi se izvanredna saborska sjednica mogla održati već krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

U zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora, Milanović se poziva na članak 79., stavak 2., Ustava, u kojem stoji da "Hrvatski sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika".

Također, na Pantovčaku podsjećaju da šef države ima ustavnu dužnost brinuti se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Za to je, među ostalim, nužno i da funkcionira sudbena vlast, što je narušio štrajk zaposlenih u pravosuđu.

Dvije točke dnevnog reda

U zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora navodi se i dnevni red koji bi trebao dočekati saborske zastupnike koji su krajem prošlog tjedna već otišli na ljetnu stanku.

Riječ je o zaključku kojim se vlada obvezuje da će odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj, kao i o zaključku kojim se Vlada obvezuje da će u roku od 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u plinskoj aferi.

Milanović se dosad dvoumio oko sazivanja izvanredne saborske sjednice 

Upravo su to dvije točke dnevnoga reda za koje je u utorak saborska oporba, bez Domovinskog pokreta, zatražila da se o njima raspravlja na izvanrednoj saborskoj sjednici. Oporba je od Milanovića u utorak i službeno zatražila da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

I dosad je bilo takvih (usmenih) zahtjeva, no Milanović je kazao da se dvoumi oko sazivanja izvanredne saborske sjednice. Među ostalim, rekao je, nije dobio pisani zahtjev za tako nešto, a podsjetio je i da njegovi prethodnici nisu posezali za tom ustavnom ovlasti predsjednika.

Moguće i glasanje o povjerenju Vladi

Kako je u intervjuu za Euractiv kazao saborski zastupnik Fokusa Damir Bajs, oporba želi da joj Vlada Andreja Plenkovića pojasni kako misli riješiti krizu koja je nastala štrajkom u pravosuđu. Također, oporbenjaci žele da se utvrdi tko je odgovoran za plinsku aferu u kojoj je HEP od Ine skupo kupovao plin kojeg je potom prodavao po vrlo niskim cijenama.

Bajs je istakao i da bi, ako rasprava u sabornici pokaže da za to ima razloga, na kraju moglo doći i do glasanja o povjerenju Vladi ili pojedinim ministrima. Ocijenio je i da "ni u HDZ-u nisu svi sretni zbog ovoga što se događa", kao i da su politički partneri HDZ-a kazali kako očekuju da se utvrdi odgovornost i krivnja.

'Ozbiljno ugroženo djelovanje sudstva'

"Budući da je već sedmi tjedan u tijeku zakoniti štrajk službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu, a pogotovo imajući u vidu činjenicu da je ovoga tjedna gotovo u cijelosti zaustavljen rad sudova i državnih odvjetništava u Republici Hrvatskoj, držim kako je ozbiljno ugroženo redovito djelovanje pravosudne grane državne vlasti, čime se ugrožava stabilnost ukupne državne vlasti", napisao je Milanović u obrazloženju svog zahtjeva za sazivanjem izvanredne sjednice Sabora.

Naglasio je kako smatra da je u takvim uvjetima, u kojima ne postoji volja Vlade da se situacija riješi, potrebna hitna reakcija zakonodavne vlasti.

'Vlada ne pokazuje namjeru hitno utvrditi okolnosti vezane uz aferu s plinom'  

U obrazloženju zahtjeva predsjednik je objasnio i zašto inzistira na točki dnevnog reda o plinskoj aferi.

"Kako Vlada ne pokazuje namjeru hitno utvrditi sve okolnosti vezane uz preprodaju plina i sumnjivo poslovanje HEP-a, a imajući u vidu činjenicu da dio odgovornosti leži i na Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kao nadležnom za energetski sektor, držim kako je Hrvatski sabor relevantna institucija koja treba provesti raspravu te obvezati Vladu na žurno utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranja osoba koje su odgovorne za propuste“, poručio je Milanović.

Zaključio je kako, ne ulazeći u to kakve će tko stavove zauzeti, od svih saborskih zastupnica i zastupnika očekuje da ispune svoju dužnost i aktivno sudjeluju u izvanrednom zasjedanju Sabora.