Politika

ZBOG FRANCUSKIH PRITISAKA: Američka stručnjakinja za tržišno natjecanje odustala od posla u Europskoj komisiji

Autor Euractiv/Davide Basso

Američka ekonomistica Fiona Scott Morton povukla se iz razmatranja za jednu od najviših funkcija u Europskoj komisiji, nakon što se u francuskim medijima pojavili prijepori oko njene nacionalnosti i mogućeg sukoba interesa

epa10568340 European flags in front of European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 11 April 2023. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Europska povjerenica i izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager priopćila je u srijedu, 19. srpnja, kako je Scott Morton ipak odlučila da neće preuzeti dužnost glavne ekonomistice Uprave za tržišno natjecanje DG COMP.

Vestager je rekla kako sa žaljenjem prihvaća njenu odluku.

Povukla se 'zbog političkih prijepora' oko njezina imenovanja

U svom dopisu povjerenici Vestager, Scott Morton navodi da se odlučila povući "zbog političkih prijepora do kojih je došlo zbog izbora neeuropskog kandidata i važnosti da GDG COMP ima punu potporu Europske unije".

Još u utorak, 18. srpnja, Vestager je branila kandidatkinju koju je izabrala pred zastupnicima Europskog parlamenta i hvalila njene kvalifikacije. Pojasnila je kako je opseg potencijalnih sukoba interesa "ograničen" te kako je uloga glavnog ekonomista samo savjetodavna i da nema ulogu u donošenju odluka.

Francuska vlada pozvala na preispitivanje odluke o imenovanju Amerikanke u Europsku komisiju

To nije uvjerilo eurozastupnike koji su prema Scott Morton ostali skeptični. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak kako "sumnja" u odluku o njenom imenovanju, a francuska vlada je pozvala da se ta odluka preispita.

Pritisak se dodatno povećao kada je pet povjerenika Europske komisije u utorak navečer poslalo pismo predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen i također pozvalo na "preispitivanje" odluke o imenovanju Scott Morton.

Među pet potpisnika bili su talijanski povjerenik Paolo Gentiloni, zadužen za gospodarstvo, i francuski povjerenik Thierry Breton, zadužen za industriju.

'Mogući sukob interesa'

Kritike su bile usredotočene na "rizik od sukoba interesa", s obzirom da je Scott Morton u prošlosti radila kao savjetnica za vodeće američke tehnološke kompanije. Njezino državljanstvo kritizirano zato što se obično isključivo Europljani imenuju na tako osjetljiva radna mjesta. U njenom slučaju primijenjena je izvanredna procedura, koja je, iako zakonita, vrlo rijetka.

Francuska eurozastupnica iz redova liberala Stéphanie Yon-Courtin, koja je u utorak kritizirala Vestager, pozdravila je odluku Scott Morton o povlačenju kandidature.

Nizozemski zastupnik iz redova socijaldemokrata Paul Tang također je pozdravio njeno odustajanje, radi "sprečavanja stvarnih i percipiranih sukoba interesa".

'Nacionalizam' kao glavna motivacija protiv imenovanja Scott Morton

S druge strane, europarlamentarci iz redova Zelenih poput Kire Peter-Hansen i Rasmusa Andresena u međuvremenu su prokazali "nacionalizam" kao glavnu motivaciju iza kampanje protiv imenovanja Scott Morton.

Scott Morton je profesorica na američkom sveučilištu Yale gdje se bavi temom tržišnog natjecanja, a u karijeri je radila i kao savjetnica za niz digitalnih divova, uključujući Apple i Microsoft. Trebala je stupiti na dužnost 1. rujna.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: US economist steps back from top EU job offer after political controversy)