Politika

NOVA POMOĆ UKRAJINI: Europska unija razmatra osnivanje novog fonda vrijednog 20 milijardi eura

Autor Euractiv/ Alexandra Brzozowski

Države Europske unije trenutno razmatraju osnivanje posebnog fonda za obranu Ukrajine iz kojeg bi se financiralo opremanje ukrajinske vojske u iduće četiri godine, a koji bi bio 'težak' 20 milijardi eura, doznaje Euractiv

epa10741816 Ukraine's national flags and EU flags fly under the NATO logo in European Square, downton Kyiv (Kiev), Ukraine, 12 July 2023, amid the Russian invasion. The NATO logo was installed in Kyiv in 2019 in connection with the events marking 70 years since the founding of the intergovernmental military alliance. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit was held in the Lithuanian capital Vilnius on 11-12 July 2023, where NATO leaders agreed to bring Ukraine closer to NATO. The inaugural meeting of the 'NATO-Ukraine Council' took place on 12 July, where the Allies were joined by Ukrainian President Zelensky. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Izvor: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Prema novom prijedlogu, koji je u ponedjeljak iznijela diplomatska služba Europske unije EEAS, i o kojem će ministri vanjskih poslova EU razgovarati na sastanku u četvrtak, 20. srpnja, fond bi trebao biti dio već postojećeg Europskog mirovnog instrumenta (EPF).

U zadnjih godinu dana iz tog fonda isplaćivao se povrat sredstava članicama za vojnu pomoć koju šalju Ukrajini i financiranje pomoći za misije drugim partnerima u susjedstvu EU.

Protivljenje Mađarske

EU je dosad u okviru EPF-a Ukrajini dodijelila 5,6 milijardi eura. Međutim, konstantni pregovori na razini EU o tom fondu pokazali su se kao izrazito naporni, pri čemu su razgovori o dopunama fonda često ulazili u zastoje, nerijetko i zbog otvorenog protivljenja Mađarske.

Novi prijedlog namjenskog ukrajinskog fonda pomoći će članicama da iz njega nastave pokrivati troškove kupljene i darovane vojne opreme, kao što su streljivo, projektili i oklopna vozila, doznaje Euractiv iz diplomatskih izvora.

Iz njega bi se također trebala financirati obuka ukrajinskih vojnika u okviru misije EU za vojnu obuku EUMAM, koja je pokrenula u studenom prošle godine.

Za prijedlog, koji bi se mogao formalno usvojiti do jeseni ove godine, mogla bi se povećati financijska gornja granica potpore na 20 milijardi eura za razdoblje od sljedeće četiri godine.

Rušenje tabua

Najnoviji prijedlog stiže nakon što su u proteklih godinu dana Europljani porušili niz prije nedodirljivih tabua bloka, prvo korištenjem EPF-a za financiranje isporuke oružja Ukrajini, a potom i zajedničkom nabavom streljiva za slanje Ukrajini.

Predloženi fond zamišlja se kao dio širih nastojanja EU da pokaže dugoročno održivu predanost Ukrajini, na kojoj EU radi u posljednjih godinu dana, a ideja je došla od šefa europske diplomacije Josepa Borrella na summitu lidera EU u lipnju.

"Morate Ukrajinu osposobiti za obranu," kazao je Borrell novinarima.

"Što znači da Europski mirovni instrument za Ukrajinu možda mora postati novi ukrajinski fond za obranu".

'Pomoć Ukrajini mora biti predvidljiva'

"Važne su dvije stvari: Prvo, pokazati da je naša predanost čvrsta, što uključuje i naše saveznike i prijatelje - to je politički signal da ćemo dugoročno podržavati sigurnosna pitanja Ukrajine, koliko god je potrebno. Drugo - i to je poruka za sve izvan i unutar EU - jest da moramo učiniti pomoć Ukrajini predvidljivom", rekao je za Euractiv neimenovani dužnosnik EU.

"Očito je kako je naša razina potpore Ukrajini sada toliko visoka da će novac u Europskom mirovnom instrumentu uskoro biti potrošen, pa moramo razgovarati o budućnosti, a ta budućnost će početi vrlo brzo."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU member states to explore €20 billion war fund option for Ukraine)