Politika

NOVI DOM PARLAMENTA U STRASBOURGU: Eurozastupnici će glasati o budućoj kupnji zgrade kojoj nitko ne zna cijenu

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Europarlamentarci bi uskoro trebali glasati o planu najma i kupnje zgrade pokraj Europskog parlamenta u Strasbourgu iako je cijena zgrade nepoznata, u najnovijem zaokretu u dugotrajnoj - i sve mutnijoj - borbi između klubova zastupnika

Izvor: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Izglasavanjem odluke na sastanku parlamentarnog odboru za proračun u srijedu 19. srpnja okončan je podulji sukob političkih klubova oko pitanja renovacije vlastitih prostorija u Strasbourgu, u zgradi koju nazivaju Osmose.

U ugovoru koji je predstavljen odboru koji nadzire proračunsku potrošnju parlamenta navodi se da francuska vlada u bilo kojem trenutku može prodati zgradu bez prethodnih konzultacija s parlamentom.

Francuska vlada još nije kupila zgradu Osmose

Međutim, parlament u takvom slučaju prvo morao odbiti kupnju zgrade, a cijenu po kojoj bi se zgrada nudila odredila bi francuska vlada, umanjenu za ukupni najam uplaćen do tog trenutka.

Međutim, u pojašnjenju pravne službe parlamenta, ispostavilo se da francuska vlada još nije ni kupila zgradu Osmose, koja je još uvijek u vlasništvu privatnog izvođača radova, i da će to učiniti samo u slučaju da zastupnici odobre najam.

To znači da bi zastupnici na plenarnoj sjednici trebali glasati o davanju odobrenja za buduću kupnju zgrade po nepoznatoj cijeni.

Oštra reakcija socijalističkih i zelenih zastupnika

Nakon dovršetka zgrade Osmose 2021. godine, u kojoj se nalazi 15.000 četvornih metara uredskog prostora, francuska vlada najavila je dogovor s čelništvom parlamenta o kupnji te zgrade.

Zgrada Osmose smještena je odmah pored glavne zgrade parlamenta u Strasbourgu, i trebala je biti dio razmjene nekretnina koji uključuje i zgradu Salvador de Madariaga, u kojoj se trenutačno nalaze uredi parlamentarnog osoblja.

Međutim, od ideje o razmjeni se odustalo nakon oštre reakcije socijalističkih i zelenih skupina zastupnika koji su napali prijedlog da parlament usred inflacije i sve skupljih troškova života po Europi nabavlja nove skupe objekte.

Dugoročni zakup zgrade

U svibnju je većinom glasova uprava parlamenta - takozvani Bureau - u kojoj su predsjednica parlamenta Roberta Metsola, 14 potpredsjednika i 5 kvestora - umjesto zamjene, pristala na dugoročni zakup zgrade u iznosu od 700.000 eura godišnje, s ciljem da se kasnije zgradu kupi, ali bez određivanja datuma za kupnju.

Ugovor o najmu predstavljen je kao odličan dogovor, jer je postignuta cijena daleko ispod tržišne vrijednosti najma od gotovo 3,4 milijuna eura, a ideju su podržali zastupnici desnog centra iz skupine Pučana (EPP), liberalna skupine Renew i konzervativna skupine ECR. No, protiv prijedloga bili su socijalisti, Zeleni i Ljevica.

Najmanje 10 milijuna eura potrebno za opremanje 

U međuvremenu se pojavila i zabrinutost u pogledu praktičnosti novog prostora jer dužnosnici parlamenta kažu da zgrada Osmose nema prikladne konferencijske prostorije i stoga se ne može koristiti za održavanje sastanaka "trijaloga" - međuinstitucionalnih pregovora između europarlamentaraca, nacionalnih vlada i Europske komisije.

Kako doznaje Euractiv, najmanje 10,3 milijuna eura će se potrošiti na opremanje ureda, IT i osiguranje zgrade prije preseljenja zastupnika.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: MEPs to vote on buying multi-million euro building – without knowing the price)