Politika

ŠPANJOLSKI IZBORI: Desničarski Vox želi promicati 'civilizacijsku' ulogu Španjolske u Latinskoj Americi

Autor Euractiv/Max Griera

Španjolska želi predvoditi buduće odnose EU sa zemljama Latinske Amerike i Kariba (CELAC), no dok većina glavnih stranaka ne želi posvećivati puno pažnje kolonijalnoj prošlosti, desničarski Vox govori o 'zaštiti španjolskog nasljeđa'

Izvor: EPA-EFE/Marta Perez

Glavne stranke lijevog centra PSOE (S&D) i desnog centra Partido Popular (EPP) izbjegavaju govoriti o kolonijalnoj prošlosti Španjolske, a ljevičarski blok Sumar (Ljevica/Zeleni) šalje mutno definirane pozive na "zajedničko promišljanje" o prošlosti.

No stranka krajnje denice Vox  (ECR) ističe da njena patriotska platforma uključuje i "zaštitu nasljeđa" Španjolske u Latinskoj Americi.

'Iberosfera, zajednica slobodnih i suverenih nacija sa Španjolskom u središtu'

Iako je potrebno da EU dugoročno surađuje sa zemljama CELAC-a i da Španjolska u tim odnosima bude lider, što je među vanjskopolitičkim prioritetima svih svih velikih stranaka, priznanje povijesnih istina, poput španjolskog osvajanja Amerike, tema je oko koje sve stranke okolišaju ili izravno negiraju.

S druge strane, Vox, koji bi mogao ući u vladu nakon španjolskih izbora 23. srpnja, u svom izbornom programu uvjerava kako se "mi Španjolci ne moramo ispričavati za našu prošlost", te obećavaju da će se boriti protiv bilo kakvih pokušaja "brisanja španjolskog nasljeđa".

"Promicat ćemo kulturne i obrazovne inicijative unutar i izvan naših granica usmjerene na borbu protiv 'crne legende' i podizanje svijesti o civilizacijskom radu kojeg je Španjolske obavila u Americi", stoji u njihovom programu.

Španjolska se "ne može odreći uloge središta te bratske zajednice slobodnih i suverenih nacija koji čine Iberosferu".

Ne žele se ispričavati zbog kolonijalne prošlosti

Istodobno, Vox najavljuje i borbu s latinoameričkim ljevičarskim forumima Foro de Sao Paulo i Grupo de Puebla jer "promiču domorodački nacionalizam koji falsificira povijest i izlijeva žuč protiv naše domovine".

Španjolska tradicionalno pokazuje vrlo slab interes za ispričavanje zbog svoje kolonijalne prošlosti, u usporedbi sa zemljama poput Australije, Velike Britanije i Kanade, koje su se već ispričale za zločine počinjene nad autohtonim narodima.

Meksička vlada uputila je 2019. pismo španjolskom kralju Filipu VI. u kojem se tražila državna isprika za sve zločine koje su Španjolci počinili tijekom osvajanja Amerike. Poziv su odbile i španjolska vlada predvođena sodijaldemokratskim PSOE, kao i oporbene stranke.

Izbjegavaju razgovore o kolonijalnoj prošlosti

Dok Vox izravno odbija bilo kakvo oživljavanje te teme ili ispriku za ulogu Španjolske u povijesti Amerike, ljevičarski Sumar poziva na "zajedničko promišljanje sa sestrinskim zemljama o našoj zajedničkoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, daleko od bilo kojeg oblika revizionizma instrumentalizacije".

Dvije glavne stranke PSOE i PP izbjegavaju razgovore o toj temi i umjesto toga se fokusiraju na jačanje odnosa između Europe i Južne Amerike, te želju da Španjolska ima glavnu ulogu u zbližavanju EU i CELAC-a, zajednice 33 države Latinske Amerike i Kariba.

Premijer Pedro Sánchez zalagao se da zajednički summit EU i CELAC-a u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu bude vodeći događaj šestomjesečnog španjolskog predsjedanja Vijećem EU.

"Na ovom summitu najvjerojatnije ćemo dogovoriti mehanizam trajnog dijaloga dvaju blokova, kojim ćemo dogovarati, dijeliti i provoditi strateške politike vezane za brojne globalne izazovima s kojima se naša društva suočavaju," kazao je Sánchez novinarima na summitu.

Što stranke nude?

Dok Vox stavlja Španjolsku u središte i zamišlja je kao lidera u latinoameričkim odnosima, ljevičarski Sumar naglašava potrebu "horizontalnog" odnosa u kojeg bi bili uključeni i dionici koji nisu države.

Sve španjolske stranke naglašavaju i važnost borbe protiv kršenja ljudskih prava i potrebu jačanja demokracije.

Dok Vox ističe za cilj borbu protiv kršenja ljudskih prava u "narkodiktaturi" Venezuele i "tiranijama" poput Kube i Nikaragve, PP kaže kako se u Latinskoj Americi treba posvetiti "posebna pozornost" demokraciji i ljudskim pravima.

Kad je riječ o gospodarskoj suradnji, Vox želi srezati svu ekonomsku pomoć namijenjenu provedbi ciljeva za održiv razvoj, kao i za "rodnu ideologiju" i "autohtone pokrete". Vox također želi zaštititi španjolske investicije u toj regiji.

Dali bi prioritet migrantima iz Latinske Amerike pri useljavanju u Španjolsku 

PP i PSOE naglašavaju važnost da se konačno finalizira trgovinski sporazum EU i četiri zemlje Mercosura, kao i bilateralnih trgovinskih sporazuma s Meksikom i Čileom, dok Sumar želi da se ponovno ispregovaraju klauzule sporazuma s Mercosurom.

Vox je jedina španjolska stranka koja je u program odnosa s Latinskom Amerikom uvela i temu migracija, i predlaže da se migrantima iz te regije da prioritet pri useljavanju u Španjolsku.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Far-right VOX tries to promote Spain’s ‘civilising’ role in Latin America)