Politika

BRAZILSKI PREDSTAVNIK: Summit EU i Latinske Amerike ne bavi se Ukrajinom već razgovorima o regionalnom partnerstvu

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Summit Europske unije i Latinske Amerike ovoga tjedna neće ostati u sjeni rata u Ukrajini, rekao je veleposlanik Brazila u EU Pedro Miguel da Costa e Silva za Euractiv

Izvor: Brazilska vlada

Čelnici 33 države Latinske Amerike i Karipskog otočja sastat će se sa svojim kolegama iz EU na zajedničkom summitu u Bruxellesu koji se održava u ponedjeljak i utorak.

"Naša očekivanja, kao Brazila i kao zemalja Latinske Amerike i Kariba, jest da se fokusiramo na biregionalna pitanja," kazao je Pedro Miguel da Costa e Silva i dodao "mi smo raznolika regija s raznolikim potrebama".

Radi se o prvom takvom summitu u osam godina, nakon što je Europa godinama zanemarivala tu regiju i nakon povratka Brazila na svjetsku scenu. U Brazilu je prošle jeseni za predsjednika izabran ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva, čime je okončao disfunkcionalni mandat bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

'Nije sve u Ukrajini'

Izaslanik Brazila naglasio je kako bi se "važno pitanje rata u Ukrajini" moglo pojaviti tijekom summita i na bilateralnim sastancima, ali da je "važno reći kako to nije summit o Ukrajini".

Kako je Euractiv izvijestio prošlog tjedna, protuprijedlog deklaracije summita, kojeg su poslale latinoameričke zemlje, naišao je na iznenađenje i skepticizam kod nekoliko članica EU jer je iz teksta izbačena izričita formulaciju o potpori Ukrajini, kao i naglasak na zaštiti okoliša, već je umjesto toga upućen poziv na kolonijalne reparacije.

"Tekst EU bio je tekst koji se bavi interesima EU i, naravno, zemlje CELAC-a iznijele su na stol protuprijedlog svojih stajališta o onome što one žele od odnosa s EU", kazao je da Costa e Silva.

"Ako je to iznenadilo EU, onda je i prijedlog EU iznenadio CELAC", dodao je.

'Treba naći jezik prihvatljiv za sve'

Iako neki diplomati EU kažu kako postoji mogućnost da uopće na kraju neće biti zajedničke deklaracije sa summita, a nakon što su vidjeli protuprijedlog CELAC-a, Da Costa e Silva ipak je optimističan i kaže da "ćemo morati naći jezik prihvatljiv za sve".

Tijekom protekle godine Europljani su nastojali ojačati veze sa svojim partnerima iz Latinske Amerike kako bi i oni "podržali međunarodni poredak temeljen na pravilima" koji je Rusija narušila svojom invazijom na Ukrajinu.

Uz osudu ruskog kršenja teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, Lula se pokušao predstaviti kao mirovni posrednik za okončanje rata i predstavio svoj mirovni plan - jedan od nekoliko planova koji kruže okolo - dok dužnosnici EU ipak naglašavaju kako samo Ukrajina može odlučiti o modalitetima takvog mira.

Upitan hoće li Brazil pojasniti svoje stajalište o ratu u Ukrajini u razgovorima s Europljanima, brazilski izaslanik kazao je kako "ne misli da će Europljani tražiti pojašnjenje bilo kojeg stajališta [o tom pitanju]".

Nikaragva je jedina latinoamerička zemlja koja je glasala protiv posljednje dvije rezolucije UN-a kojima se osuđuje rusko pripajanje dijelova Ukrajine (Bolivija i Kuba su bile suzdržane) i poziva na "pravedan i trajan" mir (Bolivija, Salvador i Kuba su bili suzdržani).

Global Gateway

Očekivanja Brazila od samog summita je da će se na njemu pokrenuti "nova faza u biregionalnim odnosima s EU," kazao je Pedro Miguel da Costa e Silva.

To bi trebalo značiti i "konkretnije prijedloge i projekte - biregionalne projekte od kojih koristi imaju naše zemlje i naša društva i koja ćemo zajedno definirati", dodao je.

EU je pokrenuo niz infrastrukturnih ulaganja diljem svijeta u okviru programa Global Gateway, "teškog" 300 milijardi eura, kojim Bruxelles nastoji zemljama u razvoju ponuditi alternativu kineskim strateškim investicijama.

Međutim, program bi "trebao više odgovarati na potrebe zemalja u toj regiji", istaknuo je izaslanik Brazila, ukazujući kako projekti koji su trenutno u tijeku ne ispunjavaju sadašnje potrebe stanovništva.

"Global Gateway je dobra ideja koja ima potencijala," ali projekti u Brazilu "nisu građeni u suradnji s brazilskom vladom". Europska Komisija pokrenula je 2023. u Brazilu dva projekta koji se bave krčenjem šuma i 5G povezivosti.

"Nadam se kako će taj program imati više resursa i kako će se na njemu raditi zajedno s nama", rekao je Da Costa e Silva, dodavši kako takvo stajalište dijele i druge zemlje diljem regije.

Brazil zainteresiran za europska ulaganja 

Izaslanik Brazila za EU izjavio je kako je njegova zemlja "vrlo zainteresirana" za europska ulaganja, "bilo u obliku izravnih stranih ulaganja ili partnerstava", i pritom spomenuo čistu energiju, održivi razvoj, znanost i tehnologiju, infrastrukturu, ključne minerale te digitalnu tehnologiju kao područja u koja bi se moglo investirati.

"EU ima svoja stajališta o tome što želi, iz odnosa s Latinskom Amerikom i Karibima, ali i mi imamo svoja stajališta o onome što želimo od odnosa s EU".

Sporazum s Mercosurom

Summit se održava samo nekoliko tjedana nakon što su četiri zemlje Mercosura otkazale trgovinske pregovore s EU nakon što je Unija predstavila dodatne ekološke zahtjeve.

Istovremeno, neki nacionalni parlamenti su izrazili protivljenje sporazumu o slobodnoj trgovini s Mercosurom, primjerice u Francuskoj i Njemačkoj.

Upitan o tom zastoju, brazilski izaslanik kazao je je takvo natezanje samo "dio igre".

"Uvijek će biti onih za sporazum i onih koji su protiv i ima mnogo ljudi koji imaju neke druge planove, neki od njih zastupaju protekcionizam, drugi doista nisu upoznati sa sporazumom, ili ga ne razumiju, ali su protiv jer općenito ne vole sporazume".

"Naposljetku vjerujem kako ćemo imati uravnotežen i uzajamno zanimljiv rezultat (…) kojim bismo mogli usvojiti ovaj sporazum".

Sastanci s EU pregovaračima tijekom ljeta

Prema riječima brazilskog izaslanika, daljnji sastanci s pregovaračima EU planirani su za kraj srpnja i kolovoz, kako bi se konačno postigao dogovor.

Dodao je i kako je Brazil "predan i zainteresiran za uravnotežen sporazum", ali da je "koncept koji se temelji na sankcijama i kaznama nešto na što ne gledamo pozitivno".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Brazil envoy: EU-Latin America summit not about Ukraine but regional partnership)