Politika

SLOVENSKI PREMIJER ROBERT GOLOB U ZAGREBU: Hrvatska i Slovenija slažu se u svemu, osim u arbitraži

Autori Hina A. M.

Tijekom susreta slovenskog premijera Roberta Goloba s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem ocijenjeno je da su odnosi Ljubljane i Zagreba 'odlični, prijateljski i saveznički'

Slovenski premijer Robert Golob i hrvatski premijer Andrej Plenković
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Robert Golob složili su se u petak kako Hrvatska i Slovenija dobro surađuju i imaju isti stav o brojnim važnim pitanjima, poput ilegalnih migracija i energetske suradnje, a arbitraža o granici ostaje jedina točka prijepora.

"Prijateljstvo naših naroda je nešto o čemu ne moramo govoriti. Ako isključimo arbitražu onda ćete možda čuti prijevod istih riječi", izjavio je Golob na zajedničkoj novinskoj konferenciji nakon sastanka u Banskim dvorima.

"Vrlo smo blizu u našim stavovima", dodao je.

Službeni posjet slovenskog premijera Hrvatskoj

 Golob je u petak boravio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Plenković je posjetio kako je Hrvatska podržala Sloveniju u uspješnoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, a Slovenija hrvatsko članstvo u Schengenu i eurozoni.

Isti stav imaju i prema potrebi proširenja Europske unije na ostatak jugoistočne Europe, rekao je Plenković.

"Gotovo da su talking pointsi moji i Robertovi identični".

Arbitraža i dalje kamen spoticanja

Iako je pozicija Hrvatske i Slovenije "nepromijenjena" - Ljubljana priznaje arbitražnu presudu, a Zagreb je smatra ništetnom zbog utjecaja na suce - postoji i razumijevanje za pozicije druge strane, potvrdili su Plenković i Golob.

Plenković je naglasio kako stajališta Slovenije i Hrvatske jasna i da ne treba imati iluzija da će se to pitanje "riješiti preko noći".

Plenković smatra da rješenje treba naći na stručnoj razini.

Postoji “spremnost da se na ekspertnoj razini razgovora o istoj stvari iz dva kuta - iz slovenskog kuta o provedbi arbitraže, a iz našeg kuta o traženju rješenja", dodao je.

Golob je istaknuo kako za rješenje tog pitanja "nema vremenskog pritiska" te da "obično u prijateljskom duhu mnogo puta nađemo rješenja kada se to ne očekuje".

"Možda ćemo naći rješenje kada ćemo to najmanje očekivati", rekao je Golob.

Problem ilegalnih migracija

Dvojica premijera slažu se i u vezi politike sprječavanja ilegalnih migracija. 

"U potpunosti sam suglasan s ocjenom Goloba da su nezakonite migracije jedan od najvažnijih problema kojima se EU bavi", rekao je Plenković.

"Želimo nastaviti intenzivnu suradnju između policija dviju zemalja koja mora biti tijesna, stalna, kontinuirana i doprinijeti razotkrivanju krijumčara ljudi, onih koji se bogate na tuđoj nesreći, da učinimo sve kako bi se nezakonite migracije spriječile", dodao je.

Golob je također naglasio kako Hrvatska i Slovenija moraju "usklađeno djelovati" po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija.

Srbija i BiH moraju uskladiti vizni režim s EU 

Obojica su naglasili kako je potrebno djelovati i izvan granica Schengena, uključujući usklađivanje viznih režima Srbije i BiH s EU, budući da dobar dio ilegalnih migranata legalno dolazi u Srbiju i BiH da bi se potom odlučili na ilegalni pokušaj ulaska u šengenski prostor.

Plenković je rekao da je Hrvatska spremna na zajedničke policijske ophodnje sa Slovenijom, što bi predstavljalo "doprinos zaštiti od nezakonitih migracija".

Hrvati će (ponovno) moći u bolnicu u Izoli

Prilikom Golobova posjeta potpisan je Sporazum o prekograničnoj suradnji u pružanju hitne zdravstvene pomoći koji će, kako je kazao Plenković, omogućiti hrvatskim građanima i turistima da potraže hitnu medicinsku skrb u Izoli, što predstavlja "ogroman iskorak" za stanovnike zapadne Istre.

Potpisan je i Sporazum o mjerama solidarnosti u području opskrbe plinom koji, prema Plenkoviću, predstavlja "važan element ulaganja u energetsku sigurnost".

"Hrvatska je jako važno čvorište sa svojim terminalom na Krku, a Slovenija je tako dobila pristup alternativnim putevima za opskrbu zemnim plinom", kazao je Golob, zahvalivši se Hrvatskoj na "koraku solidarnosti".

Sastanak Goloba i s Milanovićem

Slovenski premijer sastao se u petak i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Slovenski premijer Robert Golob i hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL

Kako su priopćili s Pantovčaka, odnosi između Zagreba i Ljubljane ocijenjeni su kao odlični, prijateljski i saveznički, uz obostranu želju da se dalje razvijaju na svim područjima.

'Potrebno ubrzati europske integracije zemalja jugoistočne Europe'

Milanović i Golob dotakli su se i stanja na jugoistoku Europe.

"Predsjednik Milanović i predsjednik Vlade Golob razmijenili su stavove o situaciji u jugoistočnoj Europi, jer je stabilnost u toj regiji jako važna i za Hrvatsku i za Sloveniju, te su se složili kako je potrebno ubrzati europske integracije zemalja jugoistočne Europe. Na sastanku su razgovarali i o procesima unutar EU, čije su članice obje države, kao i o sigurnosnoj situaciji u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu", zaključuje se u priopćenju iz Ureda predsjednika.