Politika

NJEMAČKA DESNICA U PORASTU: AfD priželjkuje 'kontrolirano raspuštanje' Europske unije

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka stranka krajnje desnice AfD navela je 'kontrolirano raspuštanje EU' kao ključni cilj u svom programu za predstojeće europske izbore u lipnju 2024. godine

Izvor: Hannibal Hanschke / EPA

Krajnje desničarska alternativa za Njemačku (AFD) učinit će kontrolirano raspadanje Europske unije jednim od ključnih ciljeva predstojećih europskih izbora, a njezin čelnik Tino Chrupalla nazvao je mađarskog premijera Viktora Orbana jednim od svojih glavnih saveznika.

U nacrtu izbornog programa za europske izbore u lipnju 2024., koji bi trebao biti formalno ratificiran na stranačkoj konvenciji 29. srpnja, AfD poziva na "kontrolirano raspuštanje diktatorske EU".

'Resetiranje Europe'

"Tražimo resetiranje Europe kako bi se iskoristio potencijal nacionalnih država i obnovio most prema istoku", rekao je Tino Chrupalla, jedan od dvoje čelnika te stranke, u razgovoru za Euractiv.

EU je "samo gospodarsko područje" i "tako treba ostati," dodao je Chrupalla.

Unija 'gomila nacionalne nadležnosti'

EU "gomila nacionalne nadležnosti, a ne može zamijeniti nacionalne države", a istovremeno nije dovoljno demokratska, budući da Europska komisija, tvrdi Chrupalla, "nema legitimitet".

Također je naveo i europske sankcije protiv Rusije kao glavni primjer nelegitimnosti EU, ustvrdivši kako one "nisu u interesu građana" jer su dovele do rasta inflacije i recesije.

Umjesto toga, AfD predlaže da se EU zamijeni "novom europskom gospodarskom zajednicom temeljenom na interesima, europskom ligom nacija".

'Saveznici' u Mađarskoj i Austriji

Prijedlog AfD-a, koji bi praktično značio izlazak Njemačke iz EU, oduvijek je dio stranačke platforme AfD-a, koja je i osnovana radi borbe za raspuštanjem monetarne unije.

Na posljednjim izborima za Bundestag u rujnu 2021. AfD se zalagao za potpuno raspuštanje EU. Međutim, pozicija mnogih sestrinskih stranaka krajnje desnice iz političke skupine Identitet i demokracija (ID) u međuvremenu se značajno izmijenila.

Stranka Rassemblement National (RN) koju vodi Marine Le Pen u Francuskoj odustala je, primjerice, od ideje o raspuštanju EU i umjesto toga traži temeljitu reformu unije - za što AfD danas kaže da je nemoguće.

Isto tako, stranka krajnje desnice Mattea Salvinija u Italiji želi postati prihvatljivija biračima i radi na stvaranju šireg saveza sa snagama desnog centra uoči predstojećih izbore, čime polako odustaje od svojih euroskeptičnih ideja.

Međutim, Chrupalla je svejedno optimističan glede rada na raspadu EU i trenutno najveće saveznike vidi u desničarskim strankama u Austriji i Mađarskoj.

"Šanse [za to] su dobre, su jer globalni trendovi idu nama u korist", kaže Chrupalla.

Austrougarska osovina

Austrija i Mađarska predstavljaju "idealne i prirodne partnere", smatraju u AfD-u.

"Srednjoeuropska suradnja s Mađarskom i Austrijom od središnje je važnosti za Njemačku", zamišlja Chrupalla, dodavši da mađarski premijer Viktor Orbán "već pokazuje kako se politika temeljena na interesima može realizirati u Europi".

Što se tiče Austrije, stranka krajnje desnice FPÖ trenutno vodi po anketama, unatoč čestim optužbama za korupciju. Orbanova stranka Fidesz također će po projekcijama osvojiti polovicu mađarskih glasova, dok je najbliža sljedeća stranka na 20-ak posto.

U Njemačkoj AfD odnedavno bilježi rast, i nalazi se na drugom mjestu s oko 20 posto glasova, čak i ispred socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Scholza.

Austrijski FPÖ već je izrazio svoju podršku njemačkom AfD-u.

"Gledamo na razvoj Europske unije posljednjih godina prilično kritički i s velikom zabrinutošću", izjavio je za Euractiv šef delegacije FPÖ-a u Europskom parlamentu Harald Vilimsky.

"Naravno da europski građani trebaju imati slobodu izbora da odluče slažu li se i dalje sa smjerom u kojem ide [EU] ili bi radije krenuli u smjeru koji bi bio bliži temeljnim idejama integracije, odnosno miru, slobodi i bogatstvu", dodao je Vilimsky.

Međutim, iako je Orbanova stranka Fidesz ideološki bliska AfD-u, ona nije ni u jednoj od europskih političkih skupina nakon što je napustila Europsku pučku stranku (EPP) 2021. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German far-right works for EU’s ‘controlled dissolution’)