Politika

RUSKI PREDSJEDNIK NAKON SUMMITA NATO-a: Putin kaže da će ulazak Ukrajine u NATO povećati međunarodne napetosti

Autor Hina

Strah od ulaska Ukrajine u NATO bio je i jedan od razloga ruske agresije na Ukrajinu u veljači prošle godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Izvor: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će ulazak Ukrajine u NATO pojačati međunarodnu napetost, dan nakon sastanka na vrhu vojnog saveza u Vilniusu.

"Siguran sam da to neće poboljšati sigurnost Ukrajine i da će, općenito gledano, svijet zbog toga biti ranjiviji a napetosti na međunarodnoj pozornici dodatno će se pojačati", rekao je Putin na ruskoj televiziji, na rubu tehnološkog foruma.

Sporne pošiljke oružja Ukrajini

Dodao je kako je "prijetnja ukrajinskog članstva" u NATO-u upravo "jedan od razloga" ruske vojne intervencije u toj zemlji u veljači 2022.

Ova izjava dolazi dan nakon NATO-ova sastanka na vrhu u Vilniusu, u Litvi, na kojemu je Ukrajini obećana dugoročna vojna pomoć, ali ne i skori ulazak u savez.

Odgovarajući na pitanje o najavljenim novim pošiljkama oružja zapadnih zemalja Kijevu, napose raketa dugog dometa, Putin je rekao da to oružje "čini štetu, ali se ništa presudno ne događa u borbenoj zoni kada se ono upotrebljava".

"Doprema novog oružja samo će pogoršati situaciju i to za ukrajinsku stranu, što će samo zaoštriti sukob", ocijenio je ruski predsjednik.

NATO zaključio da je budućnost Ukrajine u tom savezu, ali bez vremenskih rokova

Summit NATO-a u Vilniusu zaključio je da je budućnost Ukrajine u NATO-u, no nije utvrdio vremenski okvir za članstvo.

Također je odlučio da Kijev neće morati proći kroz MAP - popis političkih, gospodarskih i vojnih kriterija koje su morale ispuniti ostale istočnoeuropske zemlje na putu u NATO.