Politika

ŠTO ĆE BITI U FOKUSU HRVATSKIH EUROPARLAMENTARACA U 2023. GODINI? Od borbe protiv malodušja do raskrinkavanja korupcije

Autor Euractiv.hr

Pitali smo sve hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu kojim se temama misle posebno baviti tijekom ove godine

Euractiv je pitao svih dvanaest hrvatskih zastupnika u EU parlamentu što će im biti u fokusu rada tijekom 2023. godine
Izvor: Euractiv ilustracija/Pixell

Povodom pokretanja portala Euractiv.hr obratili smo se svim hrvatskim zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu s pitanjem: što će vam biti u fokusu vašeg zastupničkom rada tijekom 2023. godine? Svi europarlamentarci osim nezavisnog Mislava Kolakušića, bivšeg suca Trgovačkog suda u Zagrebu i predsjednika udruge „Antikorupcija“, odgovorili su na upit Euractiva, te vam prenosimo njihove najave aktivnosti.


Karlo Ressler, HDZ, Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati):

Karlo Ressler: Na nama je da izborimo snažnu poziciju za Hrvatsku u novoj eri u kojoj živimo
Izvor: Karlo Ressler


„Osnažena punim povratkom Europi u vrijeme tektonskih promjena, usprkos svim izazovima, Hrvatska u godini pred nama ima sve predispozicije postati snažnija i uređenija država. Kao hrvatski eurozastupnik, imam odgovornost doprinijeti tome predanim radom u Bruxellesu, Strasbourgu, kao i u Hrvatskoj. Nastavit ću se stoga, zajedno s kolegama i suradnicima, boriti za snažnu Hrvatsku u sigurnoj Europi, okrenutu budućnosti, uz svijest o dubini i brzini promjena koje živimo.
Kao i dosad, upozoravat ću na migracijske pritiske koji ugrožavaju naš teritorij te se boriti protiv instrumentalizacije migranata u destabilizaciji Hrvatske i Europe. Nastavit ću podržavati razvoj hrvatske digitalne industrije jer je to prvoklasna prilika za ubrzani razvoj Hrvatske i sudjelovati u oblikovanju europskih digitalnih politika. I dalje ću obilaziti sve krajeve Hrvatske uz promoviranje europskih razvojnih instrumenata koji mogu pomoći ostanku hrvatskih obitelji u svojoj državi.
Nasuprot ideološkim pokusima, branio sam i branit ću naše demokršćanske vrijednosti na europskoj pozornici, zalagati se za zaštitu kršćana i vjerskih sloboda, života i obitelji, Hrvata izvan Hrvatske, a osobito u Bosni i Hercegovini, očuvanje hrvatskog identiteta, kulture i jezika, upozoravati na važnost očuvanja europske kulture, kao i kulture sjećanja na žrtve nedemokratskih režima.
Borit ću se protiv atmosfere malodušja i beznađa. U proteklih 30 godina postigli smo ogromne stvari, a sada je na nama da svojim znanjem i trudom iskoristimo sve što nam Europa pruža te izborimo snažnu poziciju za Hrvatsku u novoj eri u kojoj živimo.“


Tomislav Sokol, HDZ, Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati):

Tomislav Sokol: Dovršiti ćemo rad na Direktivi o potrošačkim kreditima kojom štitimo građane od prezaduženosti
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL


„Nakon što je u protekloj godini inicijativa o jedinstvenom punjaču čiji sam jedan od začetnika uspješno zaživjela i nakon što smo građanima isporučili zakone kojima ih štitimo od samovolje internetskih divova, u 2023. nastavljam se boriti za interese građana. Nedavno istraživanje Eurobarometra pokazalo je da građani od Europskog parlamenta očekuju konkretne mjere u području borbe protiv siromaštva i u javnom zdravstvu. Drago mi je stoga da ću u ovoj godini dovršiti rad na Direktivi o potrošačkim kreditima kojom štitimo građane od prezaduženosti i jačamo mehanizme zaštite potrošača kod prekoračenja na tekućim računima. S druge strane, kao izvjestitelj Europskog parlamenta zadužen sam za jedan od najvažnijih zakona u području zdravstva - onaj o stvaranju europskog zdravstvenog podatkovnog prostora. Njime će svi građani dobiti pristup elektroničkom zdravstvenom kartonu te će moći podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u drugim državama članicama, čime se potiče prekogranična zdravstvena suradnja i ubrzava proces digitalizacije europskih zdravstvenih sustava. Na taj način, olakšat ćemo hrvatskim građanima liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU. Također, u 2023. aktivno ću raditi na novim pravilima o označavanju hrane čime ćemo građanima olakšati odabir zdravih namirnica te inicijativi o pravu na popravak proizvoda.”


Željana Zovko, HDZ, Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati):

Željana Zovko: Nastavljam rad na Novom europskom Bauhausu i oporavku europskog kulturnog i kreativnog sektora
Izvor: EU parlament


„U Odboru za vanjske poslove u 2023. godini nastavljam svoje potpredsjedničke aktivnosti te izvjestiteljski rad na izvješću o odnosima s Azerbajdžanom i preporuci o ulozi preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba, kao i rad na izvješću o parlamentarnoj diplomaciji u ime Kluba zastupnika EPP-a.
Pored toga, kontinuirano pratim godišnja izvješća o proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, kao i napore i rad zemalja kandidata u njihovim europskim integracijama. U ulozi potpredsjednice Izaslanstva EP-a za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo nastavljam zagovarati potrebu izborne reforme u BiH kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata na svim razinama vlasti.
Kao članica Pododbora za sigurnost i obranu, krajem veljače ću organizirati događaj o sigurnosnom stanju u Sahelu, zajedno s posebnim predstavnikom EU-a za tu regiju. Budući da Hrvatska čuva europsku vanjsku granicu, veliku pozornost također posvećujem stabilnosti susjednih država. Osim toga, važno je procijeniti sigurnosnu situaciju u našem istočnom susjedstvu i pratiti aktivnosti EU-a u odnosu na rusku invaziju Ukrajine.
U Odboru za kulturu i obrazovanje ove ću godine nastaviti raditi na vodećim europskim programima poput Erasmus+, Kreativne Europe i Europskih snaga solidarnosti. Veliki naglasak je stavljen i na Europsku godinu vještina i analizu rezultata prošlogodišnje Europske godine mladih. Kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a u Odboru za kulturu i obrazovanje, nastavljam rad na Novom europskom Bauhausu i oporavku europskog kulturnog i kreativnog sektora, posebno medijskog i audiovizualnog sektora Europske unije. Istovremeno ću nastaviti s aktivnostima na promicanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu zadužena sam za odnose s parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe, a u narednim mjesecima ću u Tallinnu, Sevilli, Splitu i drugim europskim gradovima organizirati događaje na temu sigurnosti u Europi i tim povodom okupiti članove navedenih organizacija. U Klubu zastupnika EPP-a također radim na napretku odnosa s američkim Kongresom, a ove godine planiram nastaviti dijalog s američkim zakonodavcima te organizirati događaje s naglaskom na važnost osnaživanja transatlantskog partnerstva.“


Sunčana Glavak, HDZ, Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati):

Sunčana Glavak: Borit ću se da se u svim aktualnim pitanjima čuju hrvatski interesi i perspektiva
Izvor: EU parlament


„U 2023. godini u fokusu moga rada u Europskom parlamentu bit će teme koje se tiču svakodnevnog života europskih građana. Bilo da se radi o načinima kako Europska unija može doprinijeti suzbijanju inflacije i smanjenju cijene energenata, ili o sigurnosnoj situaciji u našem susjedstvu, borit ću se da se u svim aktualnim pitanjima čuju hrvatski interesi i perspektiva.
Zakonodavni prioriteti Europskog parlamenta u ovoj godini tiču se obnovljivih izvora energije, kružnog gospodarstva, migracija te internetske sigurnosti. Uz to, poseban fokus moga rada bit će na mladima, posebice mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama. Smatram da treba dodatno raditi na afirmaciji i pozitivnom doživljavanju poljoprivrede kao izuzetno perspektivne grane hrvatskog i europskog gospodarstva.
Nastavit ću se boriti za veću vidljivost žena u javnom prostoru, kao i za plaćanje jednake plaće za jednaki rad. I u 2023. godinu ušli smo s temom zdravstva kao prioritetom kojim ćemo se morati kontinuirano baviti. Svi smo i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa, koja zajedno s poremećajima u opskrbi i ratom u Ukrajini, remeti opskrbu lijekovima, na što u Europskom parlamentu upozoravam u posljednje dvije godine. Planiram nastaviti s promicanjem svijesti o raku, pogotovo kroz organizaciju konferencija Fight and Win diljem Hrvatske.
U posljednjim godinama naši su građani bombardirani lažnim vijestima i dezinformacijama. Planiram aktivno nastaviti raditi na jačanju medijske pismenosti, posebice kod djece i mladih.
Globalna događanja ne smiju odvratiti pozornost od reformiranja Europske unije prema zaključcima Konferencije o budućnosti Europe. I dalje ću biti aktivno uključena u osmišljavanje i pronalaženje najboljih rješenja, radeći za hrvatske interese i naše građane.“


Biljana Borzan, SDP, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata:

Biljana Borzan: Veseli sto možemo napraviti odlične stvari za građane i omogućiti uštede u kućnim budžetima
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL


„Ova godina je započela intenzivnim pregovorima o mom zakonu za osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji. Osnovni ciljevi su mi uvesti oznaku trajanja proizvoda, omogućiti lakši i jeftiniji popravak uređaja i zabraniti takozvane ugrađene kvarove uređaja. Naime, istraživanja su pokazala da ljudi žele znati koliko će ono sto kupe trajati, a posebno ih nervira kada im se nešto pokvari odmah po isteku obaveznog jamstva od dvije godine. Ja vodim pregovore unutar Europskog parlamenta, a nakon toga i pregovore s Vijećem i Komisijom. Taj proces je vrlo intenzivan, ali me veseli sto možemo napraviti odlične stvari za građane i omogućiti uštede u kućnim budžetima.

Istovremeno pregovaram i Mišljenje o EU strategiji o tekstilu, kojim je cilj smanjiti bacanje tekstilnih proizvoda. U zadnjih 15 godina kupovina odjeće po osobi se utrostručila, a 60 posto kupljenih stvari bacimo iste godine kad smo ih i kupili. Tekstil stvara velike količine otpada u okolišu. želimo povećati kvalitetu tekstilnih proizvoda, učiniti ih trajnijim i održivijim te poslati poruku da je brza moda izašla iz mode.

Kroz 2023. u Europski parlament dolazi nova europska regulativa o informiranju potrošača o hrani te direktiva o medu, kroz koje planiram riješiti dio problema na koje građani ukazuju po pitanju označavanja hrane. Teren sam pripremila kao izvjestiteljica socijalista za strategiju “Od polja do stola”, kroz koju sam na popis prioriteta Parlamenta stavila izmjene načina označavanja porijekla hrane, pogotovo meda i mesnih proizvoda. Za med je potrebno uvesti obvezno označavanje točne zemlje ili zemalja podrijetla, jer oznaka “mješavina EU/ne-EU” toliko neodređena da može značiti da je med došao iz Sunčevog ustava. Slična je situacija s maslinovim uljem. Cilj mi je zatvoriti rupe u propisima koje omogućuju lov u mutnom, a građane bolje informirati o hrani koju kupuju. Nadalje, kroz istu regulativu će se odrediti zajednička oznaka za zdravu hranu u EU te pravila za reklamiranje hrane, sve u svrhu borbe protiv pretilosti.“


Tonino Picula, SDP, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata:

Tonino Picula: U fokusu mi je i dalje vanjska i sigurnosna politika te energetska tranzicija, ali i maritimne politike
Izvor: Alexis HAULOT/© European Union 2019 - Source : EP


„Kao zastupnik S&D u Europskom parlamentu, u ovoj ću se godini nastaviti baviti aktivnostima koje su i prethodno bile u mom fokusu, točnije vanjskom i sigurnosnom politikom te energetskom tranzicijom u tom okviru, ali i maritimnim politikama u sklopu Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja čiji sam Predsjednik. Ove će godine pomorske teme uključiti off-shore energije, zaštitu mora i oceana od onečišćenja, prekogranične projekte zaštite pomorskog dobra i tematske događaje vezane uz Crno more i Atlantik.

Kao Izvjestitelj za odnose s Crnom Gorom i predsjednik Radne skupine za zapadni Balkan nastavit ću pratiti napredak ove zemlje, a u svojstvu koordinatora S&D-a za vanjske poslove i šefa Radne skupine za vanjske poslove bavit ću se strateškim pitanjima odnosa EU-a sa saveznicima, ali i izazovima i prijetnjama novog globalnog poretka. Tako će i moje Izvješće o novoj strategiji proširenja Europske unije usvojeno krajem 2022. biti putokaz ovoj važnoj geopolitičkoj i strateškoj politici EU-a, posebno u borbi protiv ruske agresije i pružanju podrške Ukrajini, te očuvanju i unaprijeđenju demokracije unutar i izvan EU-a, a nastavno ću se krajem godine posvetiti transatlantskim relacijama kao Izvjestitelj za odnose Europske unije sa SAD-om.“

Predrag Fred Matić, SDP, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata:

Predrag Fred Matić: Nastaviti ću inzistirati da se u Jadranskom moru proširi mreža područja ograničenog ribolova
Izvor: EU parlament

U 2023. godini nastavljam s radom u CULT Odboru na temama kojima sam se i dosad bavio: položaj mladih, oporavak kulturnog sektora i građanski odgoj i obrazovanje. U nastojanju da se ishodi Europske godine mladih 2022. konkretiziraju kroz svoj rad u Odboru nastaviti ću zagovarati donošenje ključnih politika za mlade, posebice ukidanje neplaćenog stažiranja kao i implementaciju ideja koje su mladi iz Hrvatske predstavili u publikaciji „Budućnost Europe: Europska godina mladih“.
U FEMM Odboru ove godine fokus je na borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja, a očekuje se i donošenje nove Direktive o suzbijanju nasilja nad ženama i djevojčicama, a ja ću surađivati s kolegama i kolegicama na legislativnom tekstu s osobitim fokusom na uspostavu preventivnih mjera i zaštitu žrtava te adekvatno kažnjavanje počinitelja nasilja.
Kao izvjestitelj Europskog parlamenta za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava žena, nastaviti ću raditi na aktualnim dokumentima iz ovog područja te planiram niz događanja poput predstavljanje Kontracepcijskog atlasa koji prikazuje situaciju o dostupnosti kontracepcije diljem Europske unije.
Cilj za ovu godinu je izglasati novu sveobuhvatnu Uredbu o obnovi prirode kojom se utvrđuju mjere i sredstva pomoću kojih će države članice započeti aktivnu obnovu svojih šuma, poljoprivrednih dobara, rijeka, mora i ostalih prirodnih bogatstva.
Kao član Odbora za ribarstvo u EP-u zadužen sam prvenstveno za pitanja obnove morskih ekosustava i ribljeg fonda. Posebice me brine situacija u Hrvatskoj jer se ne mičemo s mrtve točke. Stoga ću i dalje nastaviti inzistirati da se u Jadranskom moru proširi mreža područja ograničenog ribolova po uzoru na područje Jabučke kotline. To područje je dokaz kako mjere utječu na brzinu oporavka morskog ekosustava ako se pokaže volja - broj oslića, kozica i škampi narastao je dva do tri puta u odnosu na prijašnje stanje.
Usvajanje ovog prijedloga moglo bi predstavljati prijelomni trenutak za biološku raznolikost EU-a. Uredba bi bila prvi novi zakonodavni instrument EU-a o očuvanju prirode otkako je EU Direktiva o staništima stupila na snagu 1992. godine i prvi pravni zahtjev za obnovu prirode velikih razmjera. Važno je osigurati da se ova jedinstvena prilika za jačanje zakonodavnog okvira EU-a o obnovi prirode učinkovito iskoristi za preokret u gubitku bioraznolikosti.
Kao izvjestitelj iz redova Socijalista i demokrata u EP-u za novu Uredbu, raduje me da sam u prilici dati svoj doprinos ostvarivim, opipljivim i ambicioznim politikama koje će nam olakšati obnovu ekosustava. Upravo to i jest cilj ovog dokumenta koji će omogućiti državama hitno djelovanje i početak obnove prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti.


Romana Jerković, SDP, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata:

Romana Jerković: Nastavljam raditi na politikama reforme tržišta električne energije koje bi ga trebale učiniti transparentnijim
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL


„Smanjenje stope smrtnosti od karcinoma, uvođenje ‘digitalnog novčanika’ koji omogućuje pohranu osobnih dokumenata putem aplikacije i energetika, tri su glavne teme su glavne teme koje će obilježiti moj rad u 2023. godini. 
U području zdravstva, ključnom europskom inicijativom za Hrvatsku smatram borbu protiv karcinoma, koji predstavlja jednu od najvećih zdravstvenih ugroza današnjice. Kako bi Hrvatskoj pomogla u borbi protiv izrazito velike smrtnosti od karcinoma, u 2023. nastavljam svoju suradnju s neformalnom grupom sačinjenom od pacijenata, onkologa i političara.
Kao izvjestiteljica za eIDAS uredbu, koja za cilj ima osigurati pouzdanu i sigurnu elektroničku komunikaciju između država članica EU-a i građana te poslovnih subjekata, u 2023. godini namjeravam započeti pregovore s Vijećem EU-a s ciljem usvajanja novog zakona u narednim mjesecima. eIDAS uredba, kojom se uspostavlja jedinstveni europski okvir za digitalni identitet, omogućit će građanima niz pogodnosti u svakodnevnom životu. Svim osobnim dokumentima moći će pristupiti putem aplikacije i pohraniti ih na siguran način u svoj ‘digitalni novčanik’, koji će biti dizajniran na način da osigura najviši stupanj sigurnosti i zaštite osobnih podataka.
Europa se suočava i s velikim porastom cijena energenata, posebice plina, što za posljedicu ima i skuplju struju. Kako bi građanima i gospodarstvu osigurali čistu i cjenovno dostupnu energiju, i u 2023. nastaviti ću raditi na politikama reforme tržišta električne energije kako bi ga učinili transparentnijim i manje podložnim manipulacijama, bržem uvođenju obnovljivih izvora energije i pokretanju tržišta vodika.“

Ladislav Ilčić, Pokret za uspješnu Hrvatsku, Europski konzervativci i reformisti:

Ladislav Ilčić: Radit ću i na promociji realnog pristupa politici, konzervativnog pristupa i kršćanskih vrijednosti
Izvor: Robert Anic/PIXSELL/PIXSELL


„U Odboru za ribarstvo (PECH), gdje sam koordinator ispred ECR Grupe, moj glavni fokus će biti temeljiti nadzor usvajanja te provedbe transpozicije novog ugovora Opće komisije za ribarstvo u Sredozemlju (GFCM). Očekujem kako će se ovo izvješće, na kome sam glavni izvjestitelj, naći na plenarnom zasjedanju do ljeta 2023. Njime bi se, ukoliko bude usvojeno, trebale na bolje izmijeniti neke od predloženih odredbi od strane Komisije, a koja je, nažalost, prethodno ignorirala mišljenje parlamentarnog odbora za ribarstvo, na što sam upozorio i predsjednicu EP-a Robertu Metsolu. GFCM izvješće se znatnim dijelom odnosi i na Hrvatsku, a uspio sam prolongirati neke od datuma koji se odnose na uporabu podvodnih vozila, zatim, pitanja zaštite crvenog koralja i dr. Nadalje, intenzivirati ću pitanje proširenja Jabučke kotline, koja je od općeg interesa za naše ribare s obzirom kako se naše ribarstvo uglavnom oslanja na mali i obalni ribolov. Vjerujem kako će i misija PECH odbora s ciljem upoznavanja sa svim detaljima u vezi Jabučke kotline, a koju smo planirali za 2023., u tome i uvelike pomoći.

U Odboru za poljoprivredu (AGRI), gdje sam zamjenski član, krunu mojeg dosadašnjeg rada predstavljati će izvješće o školskim shemama, gdje sam izvjestitelj iz sjene u ime ECR grupe, a koji uvodi sustav školske prehrane s naglašenom komponentom uključivanja lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Naime, na ovo izvješće sam predložio niz amandmana kojima bi se u sustave školske prehrane snažnije uključili i lokalni poljoprivredni proizvođači, kako bi postali konkurentniji i zastupljeniji no prije te naspram velikih proizvođača, trgovačkih tvrtki te nakupaca.

U Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE), kao zamjenski član, očekujem finaliziranje dvaju izvješća koji se odnose na povećanje energetske učinkovitosti zgrada te reguliranje statusa fluoriranih plinova u EU. Kao izvjestitelj iz sjene na ovim izvješćima, činio sam koliko je u mojoj moći da ublažim preambiciozne težnje vladajuće većine koja stremi ka zelenoj tranziciji po svaku cijenu. A tu cijenu plaćamo kroz sve više cijene energenata, napose i pod utjecajem ruske agresije na Ukrajinu, skuplju hranu, ali i sve manju kompetitivnost europske industrije naspram ostalih globalnih igrača. Tijekom 2023. g. nastojat ću se izboriti za samoinicijativno izvješće (INI), kojemu će u fokusu biti podrška nadležnih instanci građanima u vezi podizanja energetske učinkovitosti kućanstava, ali od trenutka gradnje obiteljske stambene infrastrukture. I u kome će kao ranjiva kategorija biti prepoznate obitelji s više djece, što, nažalost, dosada nije bio slučaj u dosadašnjim izvješćima, premda je katastrofalna demografska slika jedno od gorućih pitanja unutar EU.

A kad smo kod demografije, kao član parlamentarne "Intergrupe za demografske izazove, ravnotežu između obitelji i posla i tranziciju mladih", namjeravam nastaviti na revitaliziranju rada ove Intergrupe, koja je, nažalost, u proteklih par godina pasivizirala svoje djelovanje. U tom kontekstu, već sam početkom ove godine organizirao konferenciju na temu suodnosa „Ruralnih zajednica i demografije“, inspiriran velikim umom G. K. Chestertona, britanskog filozofa koji je na sjajan način pojmio međusobnu povezanost između jakog i razvijenog sela te općih demografskih kretanja.

Također, kao član "Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom", nastavit ću sa aktivnom pomoći u vezi stabilizacije i nastavka puta ka EU navedenih dviju država. Glede BiH, napose ću se zalagati da ova zemlja ispuni 14 uvjeta koje je postavila EU, među kojima ravnopravnost konstitutivnih naroda te dokidanje političke majorizacije jednog naroda na drugim vidim kao prioritete. Također, držim i kako je krajnje vrijeme da se u BiH okrene nova stranica kad je u pitanju korupcija, s obzirom kako je ova zemlja na samom začelju europskih država kada je u pitanju njezina prevencija, suzbijanje i kontrola. Zalagati ću se i za uključivanje pripadnika hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u europsku mirovnu misiju u BiH (operacija „Althea“) te suzbijanje utjecaja ostalih globalnih igrača u ovom dijelu europskog kontinenta, napose onih koji se izravno protive integraciji BiH i Kosova ka EU.

Uz to, kroz brojne radne skupine, primjerice, "Intergrupu za vjerske slobode" te kroz brojne sastanke i konferencije, a kao dopredsjednik ECR grupe i dopredsjednik ECR stranke, radit ću na promociji realnog pristupa politici, konzervativnog pristupa i kršćanskih vrijednosti, koji predstavljaju jedini način opstanka i napretka europskih društava i Europske unije.

Valter Flego, IDS, Klub zastupnika Renew Europe:

Valter Flego: U fokusu će mi biti i borba za uvođenje nove oznake za najkvalitetnije proizvode u poljoprivredi
Izvor: EU parlament

„Nastavljam se i ove godine, kao i u svom dosadašnjem zastupničkom radu, baviti temama bitnima za građane Hrvatske. Posebno ću se posvetiti problematici prometnog povezivanja Hrvatske s glavnim europskim prometnicama, modernizacijom željezničke infrastrukture te jačim pozicioniranjem hrvatskih luka u europskim koridorima. Također će mi biti u fokusu borba za uvođenje nove oznake za najkvalitetnije proizvode. Cilj je zaštiti naše male i srednje poljoprivrednike te im osigurati veću prepoznatljivost na europskom i svjetskom tržištu. S obzirom na geostratešku situaciju, s posebnom pozornošću se posvećujem i nastavku angažmana na približavanju zemalja Zapadnog Balkana Europskoj uniji, s fokusom na novu Strategiju proširenja EU-a.“

Ivan Vilibor Sinčić, nezavisni:

Ivan Vilibor Sinčić: Želim prste korumpiranih državnih dužnosnika maknuti od novca poreznih obveznika
Izvor: Ivan Vilibor Sinčić


„U 2023. godinu gledam kao izazovnu po mnogim pitanjima. Najviše možda u kontekstu energetske krize koja zahvaća cijelu Europu i odnosa u Ukrajini kao generatoru nestabilnosti Europe, ali i svijeta. U tom smislu treba detaljno pratiti geopolitičke odnose i ne dozvoliti propagandnom narativu bilo koje strane dominaciju nad istinom. Nastavit ću svakako otvoreno govoriti i o tim temama kako bih upozorio na opasnost korporatizma koji sve više ugrožava demokraciju.

Ja sam, prije svega, zastupnik u Europskom parlamentu birača iz Hrvatske i njihovi su mi interesi na prvom mjestu. Kao najveće breme naša Hrvatska nosi sistemsku korupciju koja izvire iz samog srca trenutne vladajuće stranke. Neke od desetina prijava koje sam podnio Europskom uredu javnog tužitelja su u radu, a neke su rezultirale i uhićenjima. Očekujemo presude. U svakom slučaju, sav svoj autoritet planiram koristiti kako bih prste korumpiranih državnih dužnosnika, osobito članova vladajuće stranke u Hrvatskoj stavio izvan dosega novaca poreznih obveznika.
Posebno bih istaknuo tri smjera djelovanja.
Prvo, cilj je prikupiti i obraditi informacije i dokumente o koruptivnim radnjama kod korištenja europskih fondova u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na korištenje od strana osoba povezanih s izvršnom vlasti. Imam značajan broj prijava građana, a u EPPO-u smo pronašli ljude koji su spremni odraditi svoj posao. To namjeravamo intenzivirati i ove godine.
Drugo, rad u sklopu odbora COVI gdje istražujemo i saslušavamo širok spektar aktera u vrijeme Covid krize od komesara za zdravstvo i direktora farmaceutskih kompanija do nevladinih organizacija. Poseban osvrt stavljamo na građane kojima su uskraćena ljudska i građanska prava, oštećeno zdravlje uslijed neznanstvenog pristupa europskih vlada i koji su oštećeni proizvodima farmaceutskih kompanija.
Treće, u sklopu odbora za zaštitu okoliša intenzivno radim na uvođenju europskih standarda pri planiranju, izgradnji i operativnom radu infrastrukture za zbrinjavanje otpada i otpadnih voda. Poseban naglasak stavlja na katastrofalnu izvedbu centara za gospodarenje otpadom te onih koji se planiraju.“