Politika

EUROZASTUPNICI POZVALI EUROPSKU UNIJU DA UVEDE SANKCIJE DODIKU: Hrvatski zastupnici traže novi izborni zakon u BiH

Autor Hina

U raspravi o izvješću o Bosni i Hercegovini u Europskom parlamentu upozoreno je na snažan ruski utjecaj na Balkanu, a posebno u Republici Srpskoj

Zasjedanje Europskog parlamenta
Izvor: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su u utorak Europsku uniju da uvede sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku kojega vide kao ozbiljnu prepreku europskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dok je većina hrvatskih zastupnika pozvala na pravedan izborni zakon za sve konstitutivne narode u toj zemlji.

"Podjele i secesionizam su najozbiljnije prepreke europskoj integraciji Bosne i Hercegovine", rekao je izvjestitelj Paulo Rangel na raspravi o izvješću o BiH o kojemu će se glasati u srijedu.

Rangel je dodao da Komisija ne smije odblokirati sredstva Republici Srpskoj dok se ne okonča demokratsko nazadovanje i da Vijeće mora sankcijama kazniti Dodika i druge destabilizacijske aktere.

'Dodikovi postupci rade protiv perspektive članstva BiH u EU'

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Narodna skupština Republike Srpske u lipnju je na Dodikovu inicijativu usvojila zakon kojim je zabranio provedbu odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, a ranije i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju njegov mandat.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Schmidt je odlukom od 1. srpnja poništio sporne zakone i nametnuo izmjene kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Eurozastupnici upozoravaju da Dodikovi postupci rade protiv europske perspektive BiH te ugrožavaju pristup financijskim sredstvima EU za projekte u Republici Srpskoj.

Picula za Dodikovu smjenu

Hrvatski eurozastupnik, socijaldemokrat Tonino Picula pozvao je EU na dosljednost na Zapadnom Balkanu, nakon što je na nemire na sjevernom Kosovu odgovorila privremenim sankcijama toj zemlji, a isto odbija učiniti protiv Dodika.

Tonino Picula
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

"Što se treba dogoditi da istu dosljednost Komisija i EEAS pokažu prema Miloradu Dodiku koji ne samo da u svojoj političkoj karijeri bilježi poneki incident, nego je primjer dosljedne rušilačke politike", rekao je Picula Hini i dodao da, uz 14 uvjeta koje BiH treba ispuniti kako bi se približila vratima Unije, treba dodati i Dodikovu smjenu.

EPP traži poštivanje odluka Ustavnog suda BiH

Hrvatski zastupnici u klubu pučana i klubu konzervativaca istaknuli su u raspravi da je nužno osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda u susjednoj zemlji.

Posebno su istaknuli problem izbornog zakona BiH koji omogućuje preglasavanje Hrvata pri izboru člana Predsjedništva BiH.

Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) priložio je amandmane u kojima naglašava da se sve presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštivati i u kojima je pozvala vlasti da brzo provedu sve njegove odluke.

Zovko za novi izborni zakon koji će osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ), potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i izaslanstva za odnose s BiH, poručila je u raspravi da "međunarodna zajednica mora inzistirati na primjenama odluka Ustavnog suda po pitanju legitimnog predstavljanja te donošenja izbornog zakona koje će osigurati da se svi konstitutivni narodi i ostali građani osjećaju ravnopravnima".

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Izvor: Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu

Zovko, koja je i potpredsjednica EPP-a, istaknula je da je provedba tih odluka ključna u približavanju BiH Uniji.

„Bez provedbe svih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nema napretka na europskom putu zemlje jer je to jedan od ključnih zahtjeva navedenih u 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije“, naglasila je.

Glavak žali što se konstitutivni narodi u BiH 'spominju samo jednom'

Sunčana Glavak, eurozastupnica iz iste političke obitelji, rekla je u raspravi da "žali" što se "konstitutivni narodi spominju samo jednom", i to u kontekstu da se primaju na znanje i da izborni zakon mora osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Sunčana Glavak: Borit ću se da se u svim aktualnim pitanjima čuju hrvatski interesi i perspektiva
Izvor: EU parlament

Pučanin Karlo Ressler poručio je u raspravi da "neki, nažalost, negiraju multietnički karakter države izbornim zakonodavstvom kojim jedan narod drugom narodu nameće birati političke predstavnike".

"Stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put BiH mogu se postići samo i isključivo dovršavanjem reforme izbornog zakonodavstva", rekao je njegov kolega iz EPP-a, Tomislav Sokol.

Ilčić kaže da EU 'mora poslati jasnu poruku da je BiH tronacionalna država'

Eurozastupnik Ladislav Ilčić (ECR), član Izaslanstva za odnose s BiH, rekao je da EU treba poslati poruku da je BiH "tronacionalna država i da svi konstitutivni narodi u njoj moraju imati jednaka prava".

Ladislav Ilčić
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

Europski parlament u izvješću o BiH osuđuje i "kontinuiranu rusku destabilizaciju Zapadnog Balkana" i sastanke visokih dužnosnika Republike Srpske s vodstvom Rusije.

Ruska invazija na Ukrajinu obnovila politiku proširenja EU na Balkan

Ruska invazija na Ukrajinu obnovila je europsku politiku proširenja, a Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u Uniji u prosincu 2022. godine.

"Da nije (ruskog predsjednika) Vladimira Putina, mnoge stvari bi danas bile drugačije. Ovako je ispalo da je jedan od najvećih promotora širenja NATO-a, kao i jedan od obnovitelja politike proširenja, upravo čovjek koji je htio poništiti EU kao model i prekrojiti sigurnosnu arhitekturu", ocijenio je Picula, član Odbora EP-a za vanjske poslove (AFET).