Politika

PAKET ODLUKA O POVREDAMA: Hrvatska opomenuta zbog neprenošenja dviju važnih direktiva EU u nacionalno pravo

Autor Euractiv.hr

Europska komisija je opomenula niz europskih zemalja, između ostalih i Hrvatsku, zbog neugradnje važnih rješenja u borbu protiv utaje poreza i zaštiti potrošača

Komisija donosi paket odluka o povredama zbog toga što države članice nisu obavijestile o mjerama poduzetima za prenošenje direktiva EU-a u nacionalno pravo („povrede na temelju neobavješćivanja”). Komisija upućuje službenu opomenu onim državama članicama koje nisu obavijestile o nacionalnim mjerama za prenošenje direktiva, čiji je rok za prenošenje nedavno istekao. 25 država članica još nije obavijestilo o mjerama za potpuno prenošenje četiriju direktiva EU-a u području oporezivanja i carinske unije, pravosuđa i javnog zdravlja. Te države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na službene opomene i dovrše njihovo prenošenje. U protivnom im Komisija može odlučiti uputiti obrazloženo mišljenje.

Borba protiv utaje poreza: nova pravila za administrativnu suradnju među poreznim tijelima 

 Vijeće je u ožujku 2021. donijelo izmjenu Direktive o administrativnoj suradnji (Direktiva (EU) 2021/514 – DAC7). U skladu s DAC7 digitalne platforme kao što su internetske stranice i mobilne aplikacije, koje poreznim obveznicima omogućuju da prodaju robu, nude osobne usluge na internetu i izvan njega ili iznajmljuju nepokretnu imovinu ili prijevozna sredstva, moraju prijaviti te porezne obveznike i njihove gospodarske aktivnosti. Te će informacije pomoći poreznim tijelima u državama članicama tih poreznih obveznika da spriječe utaju poreza ili pogrešno prijavljivanje zbog upotrebe digitalnih platformi. Sve države članice morale su prenijeti tu direktivu u nacionalno zakonodavstvo i o tome obavijestiti Komisiju do 31. prosinca 2022. Sljedeće države članice nisu obavijestile ili su samo djelomično obavijestile o nacionalnim mjerama kojima se prenosi DAC7 i danas primaju službenu opomenu: Belgija, Estonija, Grčka, Španjolska, Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija.

Zaštita potrošača: zaštita kolektivnih interesa potrošača uz pomoć mehanizma za predstavničke tužbe

Direktivom (EU) 2020/1828 o predstavničkim tužbama nastoji se osigurati da svi europski potrošači u potpunosti uživaju svoja prava koja proizlaze iz prava Unije. Njome će se kvalificirani subjekti ovlastiti za pokretanje predstavničkih tužbi u ime potrošača i uvesti veće ovlasti sankcioniranja za tijela država članica za zaštitu potrošača. Predstavnička tužba omogućit će kvalificiranom subjektu, kao što je udruga za zaštitu potrošača, da zatraži pravnu zaštitu, kao što je naknada štete, zamjena ili popravak, za skupinu potrošača koji su oštećeni nezakonitom poslovnom praksom. Od stupanja na snagu Direktive u prosincu 2020. države članice imale su dvije godine da je prenesu u nacionalno pravo i o tome obavijeste Komisiju. Nažalost, iako se u većini država članica radi na donošenju zakona, velik broj njih nije obavijestio o nacionalnim mjerama kojima se Direktiva u potpunosti prenosi do roka 25. prosinca 2022. te će stoga sljedeće države članice primiti službene opomene: Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija, Luksemburg, Malta, Austrija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka, Finska i Švedska.

Zakonodavstvo EU-a o biljkama: uvjeti za ispitivanje određenih sorti poljoprivrednih biljaka i povrća

U lipnju 2022. Direktivom (EU) 2022/905 izmijenjeni su uvjeti za ispitivanje i karakteristike koje se moraju obuhvatiti takvim ispitivanjem u odnosu na određene sorte poljoprivrednih biljaka i povrća. Države članice morale su donijeti i objaviti nacionalne mjere potrebne za usklađivanje s tom direktivom do 31. prosinca 2022. Cipar i Slovačka nisu prenijeli direktivu u nacionalno zakonodavstvo do utvrđenog roka te će stoga primiti službenu opomenu.