Politika

PORUKA PLENKOVIĆA NA 28. GODIŠNJICU GENOCIDA: Srebrenički genocid ne smije se zaboraviti niti dopustiti da se ponovi

Autor Hina

Nikada ne smijemo zaboraviti patnju žrtava u Srebrenici niti dopustiti da se takvo zlo ponovi, naglasio je hrvatski premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković
Izvor: Grgo Jelavic/PIXSELL/PIXSELL

Srebrenički genocid nikada se ne smije zaboraviti ni dopustiti da se takvo zlo ponovi, poručio je premijer Andrej Plenković na 28. godišnjicu pokolja 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

"S osjećajem dubokog pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima prisjećamo se genocida u Srebrenici u kojemu je pogubljeno više od 8000 nedužnih bošnjačkih muškaraca i dječaka", rekao je hrvatski premijer.

"Nikada ne smijemo zaboraviti njihovu patnju ni dopustiti da se takvo zlo ponovi", naglasio je.

U utorak, 11. srpnja, obilježava se 28. godišnjica genocida u Srebrenici što su ga bosanski Srbi počinili nad zatočenim bošnjačkim muškarcima u srpnju 1995. godine.

Novootkrivene žrtve genocida u Srebrenici
Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Genocid u Srebrenici jedna je od najtamnijih stranica europske povijesti i Europa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava“, rekli su u zajedničkoj izjavi u ponedjeljak visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.