Politika

SRPSKA MINISTRICA ZA EU NAJAVILA JAČU BORBU PROTIV MIGRACIJA: Beograd nastavlja usklađivati viznu politiku s Unijom

Autor Euractiv.rs

Srbijanska ministrica za europske integracije Tanja Miščević ističe kako je važno informirati građane o tome zašto se Srbija usklađuje sa standardima Unije i što to znači za svakodnevni život građana.

Tanja Miščević, srbijanska ministrica europskih integracija
Izvor: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL/ATAIMAGES

Srpska ministrica europskih integracija Tanja Miščević najavila je daljnje usklađivanje Beograda s viznom politikom EU.

U razgovoru za srpski Euractiv, kojeg je Mondo pokrenuo 19. siječnja, Miščević je istakla da cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u EU. 

Srbija već uvela vize za šest zemalja iz kojih dolazi najveći broj migranata  

"Zajedno s EU borimo se protiv nelegalnih migracija, tako da je ova Vlada za dva mjeseca značajno usuglasila viznu politiku Srbije s EU, uvodeći vize za šest država s najvećim brojem migranata. Radit ćemo i na daljnjem usklađivanju s EU listama trećih država za koje je potrebna viza, posebno s onima koje predstavljaju rizik od neregularne migracije po sigurnost EU, ali prije svega sigurnost Srbije i naših građana. Ne manje važno, ostaje opredjeljenje za ostvarivanje što uspješnije regionalne suradnje u borbi protiv krijumčara migranata", poručila je Miščević u razgovoru s novinarkom beogradskog EuractivaTamarom Milošević Grbić

Miščević je naglasila kako je jako važno da se građani Srbije informiraju o zašto se ta zemlja usklađuje sa standardima Unije i što to znači za svakodnevni život srbijanskih građana. 

"Jednako je važno i informiranje o vladavini prava, pravima manjina, transparentnijem radu javne uprave, digitalizaciji, ali i o sigurnosti hrane, zdravijoj životnoj sredini, energetskoj stabilnosti, izgradnji boljih prometnica, boljem obrazovanju i liječenju", ocijenila je Miščević.

Odnosi Srbije i EU partnerski

Odnose Beograda i Bruxellesa ocijenila je kao partnerske. 

"Posebno velika i značajna pomoć EU, i to baš u uvjetima ozbiljne energetske krize svuda u svijetu, jest hitna bespovratna proračunska pomoć Srbiji u iznosu od 165 milijuna eura upravo u oblasti energetike. Sama činjenica da ćemo taj novac iz pretpristupnih fondova EU ove godine iskoristiti da se osigura pomoć građanima, ali i malim i srednjim poduzećima da imaju redovitu opskrbu energentima, govori o praktičnom značaju našeg partnerskog odnosa s EU“, zaključila je Miščević.