Politika

ALBANSKI PREMIJER U SARAJEVU: Rama i Krišto suglasni da je Berlinski proces temelj suradnje zemalja Zapadnog Balkana

Autor Hina

Albanski premijer Edi Rama sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto s kojom je razgovarao o odnosima Albanije i BiH, kao i o stanju na Zapadnom Balkanu

Premijer Albanije Edi Rama i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik vlade Albanije Edi Rama i predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazali su u petak u Sarajevu kako Berlinski proces smatraju osnovom bolje suradnje država Zapadnog Balkana.

Rama je tijekom dana s nekima od ministara iz svoje vlade boravio u radnom posjetu BiH a sastao se s članovima Vijeća ministara te zemlje predvođenim Krišto.

Ramu primio i Bećirović

Predsjednika albanske vlade primio je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Dvoje premijera nakon službenih razgovora potvrdili su kako vlade obje zemlje i dalje vide članstvo u Europskoj uniji kao trenutačno najvažniji vanjskopolitički cilj, a Berlinski proces jačanja suradnje šest država Zapadnog Balkana pokrenut 2014. godine vide kao važan instrument da se to i ostvari. Upravo će Albanija biti domaćin summita Berlinskog procesa planiranog za listopad u Tirani.

Krišto je kazala kako podupire sve regionalne inicijative za suradnju ali da BiH "ostaje privržena Berlinskom procesu" izražavajući žaljenje što unutar zemlje nema potrebnih suglasnosti za provedbu svega što je u tom okviru dogovoreno. Time je aludirala na činjenicu da se iz Republike Srpske protive ratifikaciji sporazuma o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama čime izravno blokiraju Kosovo.

Albanija želi pomoći Kosovu

Premijer Rama kazao je kako nije nikakva tajna da njegova zemlja želi pomoći Kosovu i upravo stoga želi slobodu kretanja s osobnim iskaznicama koja bi puno značila Kosovarima.

"Nadamo se da će i BiH, po uzoru na Srbiju, ratificirati taj sporazum", kazao je albanski premijer očevidno kritizirajući djelovanje političara iz reda bosanskih Srba.

Dodao je kako, unatoč ratu u Ukrajini, očekuje da EU posveti potrebnu pozornost Zapadnom Balkanu te kako se nada "da u Uniji ne čekaju neki novi rat" kako bi o regiji poveli više računa.

Rezerve Sarajeva prema 'Otvorenom Balkanu'

Za razliku od BiH, Albanija je istodobno i članica projekta Otvoreni Balkan kojega je 2019. godine pokrenula Srbija, no u njemu od svih država Zapadnog Balkana za sada sudjeluje samo još Sjeverna Makedonija.

U BiH postoje velike rezerve prema tom projektu zbog patronata što ga nad njim ima Beograd, a kojega upravo zbog toga upadljivo forsiraju političari iz reda bosanskih Srba s obrazloženjem da će o olakšati trgovinu i jačanje gospodarskih veza u regiji.

Politički odnosi BiH i Albanije, kako su ocijenili premijeri, dobri su no njih ne prati gospodarska suradnja jer je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje skromna pa je u 2022. godini iznosila tek nešto više od 90 milijuna eura.