Politika

LITVA OBJAVILA INDOPACIFIČKU STRATEGIJU: Vilnius kaže opisuje trgovinske odnose s Tajvanom kao 'prioritet'

Autor Euractiv/Alexandra Brzozowski

Litva želi poboljšati gospodarske odnose s Tajvanom i povećati suradnju s partnerima u Indopacifičkoj regiji, navodi se u novom strateškom dokumentu objavljenom u srijedu

epa10666255 Lithuania's Foreign Minister Gabrielius Landsbergis speaks to the press upon arrival at Oslo City Hall during NATO's informal meeting of foreign ministers in Oslo, Norway, 01 June 2023. EPA-EFE/Hanna Johre NORWAY OUT
Izvor: Hanna Johre/NTB

Litva u svojoj novoj indopacifičkoj strategiji opisuje trgovinske odnose s Tajvanom kao jedan od svojih "strateških prioriteta", što je dovelo do pritisaka Kine na Vilnius.

Litva je odlučila da više neće sudjelovati u kineskoj diplomatskoj inicijativ 17+1 zbog spora s Pekingom oko trgovinskih veza s Tajvanom 2021. godine i pritom pozvala ostale države članice EU da slijede njen primjer. Nakon odlaska i Estonije, u inicijativi je sad 14 europskih država.

U Vilniusu upozoravaju da je Peking spreman koristiti razne oblike prisile

U novom dokumentu litavske vlade upozorava se kako je Peking spreman iskoristiti "gospodarske, političke, diplomatske i druge vrste prisile" za ostvarivanje svojih ciljeva.

"Indopacifička strategija novi je i značajan iskorak u jačanju opsežne suradnje između Litve i te regije", rekao je novinarima litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Sa tim strateškim dokumentom ,"Litva je sada među globalnim liderima", dodaje Landsbergis.

Prihvaćaju 'politiku jedne Kine', ali...

Iako se strategijom naglašava pridržavanje "politike jedne Kine", prema kojoj se priznaje da je Tajvan dio Narodne Republike Kine, u njemu se i kritizira Peking zbog kineskog stava o ruskom ratu protiv Ukrajine.

"Vojna potpora ruskoj agresiji na Ukrajinu ili korištenje prisile za promjenu statusa quo u Tajvanskom tjesnacu za nas predstavljaju crvene crte... Ključno je raditi s indopacifičkim društvima kako bi se ograničilo širenje ruskih dezinformacija koje pojačavaju Kina i kineski informacijski pritisak na Tajvan", dodaje se u izvješću.

'Smanjenje rizika'

EU trenutno pokušava repozicionirati svoje odnose s Pekingom, jer je kineska politika postala agresivnija, i to diplomacijom "vukova ratnika", kao i bližih veza Pekinga i Moskve.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na "smanjenje rizika" u odnosima s Kinom, ali ne i na potpuno odvajanje od nje, nakon za mnoge propalom politikom prema Rusiji koja se snažno oslanjala na uvoz ruskih energenata.

Međutim, na formiranju novog pristupa Pekingu i dalje je nešto na čemu se radi jer države članice EU još nisu u stanju ni definirati što bi u praksi značilo "smanjenje rizika".

Dokument objavljen uoči summita NATO-a u Vilniusu

Novi strateški dokument Litve o Indopacifiku također stiže tjedan dana uoči održavanja summita čelnika NATO saveza u Vilniusu.

Čelnici država NATO saveza tamo bi se trebali sastati sa svojim kolegama iz Australije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

Posljednjih godina i NATO je počeo pridavati veću pozornost jačanju partnerstva s indopacifičkim zemljama kao protutežu rastućem utjecaju Kine i Rusije u tom dijelu svijeta.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: With hawkish eye on China, Lithuania launches Indo-Pacific strategy)