Politika

U MOSKVI TVRDE DA NE PRATE KRETANJE PRIGOŽINA: 'Nemamo ni sredstava ni volje za tako nešto', kažu u Kremlju

Autor Hina

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u četvrtak da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin, kojem je njegova zemlja trebala pružiti utočište, u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Izvor: Kremlin Press Office / Handout / AFP / Profimedia

Kremlj je objavio u četvrtak da ne prati kretanje vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posrednik dogovora o okončanju prošlomjesečne oružane pobune u Rusiji, otkrio da Prigožin više nije u Bjelorusiji.

"Ne, ne pratimo promjene lokacije Jevgenija Prigožina, nedostaje nam sredstava i volje za to", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, a prenijela je novinska agencija Interfax.

Ruska televizija tvrdi da se i dalje vodi istraga o Prigožinovoj pobuni

Lukašenko je izjavio u četvrtak da je Prigožin, šef paravojne skupine Wagner, u Rusiji, unatoč sporazumu koji predviđa njegov odlazak u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune 24. lipnja, i da "pouzdano zna" da je slobodan.

Ruska državna televizija u srijedu je žestoko napala Prigožina koji je prošli mjesec pokrenuo oružanu pobunu, te je rekla da se istraga o tome što se dogodilo još uvijek energično provodi.

Putin i Lukašenko razgovarat će i o Prigožinu 

Prigožin, osnivač skupine plaćenika Wagner, preuzeo je kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu 24. lipnja, zauzeo tamošnji zapovjedni centar gdje Rusija koordinira svoj rat u Ukrajini i poslao kolonu boraca prema Moskvi prije nego što je odustao nakon što je sklopio dogovor s Kremljom.

Peskov je rekao novinarima da još nije određen datum sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i Lukašenka i da ne može još potvrditi detalje dnevnog reda. Lukašenko je ranije rekao da će Prigožin biti tema razgovora.

U Prigožinovoj rezidenciji oružje, zlato i novac

U međuvremenu su se u ruskim medijima proširile fotografije Prigožinove rezidencije prilikom pretresa na dan pobune.

Osim luksuznog uređenja imanja, na fotografijama se vidi oružje, zlato i velike količine novca.