Politika

IZASLANSTVO KNESSETA U SABORU: U posjet Hrvatskoj uskoro dolazi izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Autor Adriano Milovan

Zastupnici u Knessetu Hrvatsku su posjetili na poziv Marijane Petir, a opći je zaključak da treba izgraditi strateško partnerstvo dviju zemalja, kao i ojačati suradnju u nizu područja

Gordan Jandroković s predstavnicima Knesseta u Saboru
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Izaslanstvo izraelskog Knesseta posjetilo je Hrvatski sabor, priopćili su u utorak iz Sabora.

Zastupnici u izraelskom parlamentu u posjetu Hrvatskoj borave na poziv Marijane Petir, voditeljice Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael.

Posjetit će LNG terminal na Krku

U posjetu Hrvatskoj su predstavnici slične parlamentarne skupine u Knessetu, i to voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Izrael - Hrvatska Michael Mordechai Biton, zatim potpredsjednica Knesseta Yifat Shasha Biton, te članovi Sasson (Sassi) Guetta i Yonatan Mashriki.

Oni su se u utorak sastali s predstavnicima Sabora, među kojima su i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Željko Rainer, kao i s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova. 

 Za srijedu je planiran njihov posjet LNG terminalu u Omišlju i otoku Krku.

Odnosi Hrvatske i Izraela jako dobri, ali ispod potencijala  

Prema informacijama iz Sabora, riječ je o prvoj bilateralnoj razmjeni na razini parlamenata Hrvatske i Izraela od 2018. godine. Također, riječ je o prvom posjetu istaknutijih izraelskih dužnosnika Hrvatskoj od svibnja ove godine, kada je Hrvatsku posjetio izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen.

Kako se najavljuje u priopćenju, očekuje se da će do kraja godine Hrvatsku posjetiti i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu
Izvor: RONEN ZVULUN / AFP / Profimedia

I predstavnici Sabora i predstavnici Knesseta ocijenili su kako su odnosi Hrvatske i Izraela na visokoj razini, ali da potencijali nisu ni izbliza ostvareni. Dvije zemlje, naime, teže stvaranju strateškog partnerstva.

Potrebni izravni letovi između Hrvatske i Izraela

Petir se, uz to, založila za uspostavu izravnih letova između Hrvatske i Izraela, i to nekoliko puta tjedno. To bi, kaže Petir, unaprijedilo gospodarske odnose i turizam. Velik prostor za jačanje suradnje Petir vidi i u energetici, znanosti, poljoprivredi i turizmu.

Marijana Petir, zastupnica u Saboru
Izvor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Također, u Zagrebu velik prostor za suradnju s Izraelom vide u navodnjavanju, informatici, prehrambenoj industriji, zdravstvu i željeznicama.

"Odnosi naših dviju zemalja dosegli su visoku razinu međusobnog povjerenja i dobrih partnerskih odnosa koji imaju potencijal prerasti u strateško partnerstvo, a na vanjskopolitičkom planu Izrael je naš važan saveznik", ocijenila je Petir.

Zastupnici u Knessetu zahvalili Hrvatskoj na borbi protiv antisemitizma   

Michael Mordechai Biton istaknuo je, pak, da Hrvatska u Izraelu ima veliku potporu te je podržao ideju izgradnje strateškog partnerstva između Hrvatske i Izraela. Zagrebu je zahvalio i na podršci koju pruža Izraelu u Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima.

Izrazio je i zahvalnost Hrvatskoj na predanosti u borbi protiv antisemitizma, kao i na sjećanju na Holokaust, stoji u priopćenju Sabora.

Dodao je kako će Izrael učiniti sve kako bi se svaki kršćanski vjernik osjećao sigurno u Izraelu. U Knessetu, istakao je, rade na jačanju međureligijskog dijaloga.

Inače, Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Izrael u Saboru ima 28 članova i jedna je od najbrojnijih i najaktivnijih takvih skupina u hrvatskom parlamentu.