Politika

BEČ ODLUČIO: Neutralna Austrija pridružit će se inicijativi Sky Shield za zajedničku europsku protuzračnu obranu

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Austrijska vlada želi se priključiti inicijativi Sky Shield, skupini zemalja za zaštitu zračnog prostora koju je pokrenula Njemačka, što je odmah dovelo do kritika krajnje desnice kako se time narušava vojna neutralnost Austrije

Austrijski kancelar Karl Nehammer
Izvor: ALEX HALADA / imago stock&people / Profimedia

Austrija nije članica NATO saveza, i poznata je po pozivanju drugih na poštivanje njene neutralnosti. A kancelar Karl Nehammer založio se za izglasavanje izuzetaka u sigurnosnim jamstvima danih Ukrajini na summitu čelnika održanom prošlog tjedna u Bruxellesu, kao razlog navodeći upravo neutralnost.

"Sigurnosna ugroza se uvelike pojačala zbog ruske agresije na Ukrajinu. Austrija će se stoga priključiti inicijativi europske zračne obrane Sky Shield", izjavio je Nehammer u subotu.

Pregovori za austrijsko priključenje upravo su u tijeku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U inicijativi 17 europskih članica NATO-a

Inicijativa okuplja 17 europskih zemalja članica NATO saveza - s izuzetkom Francuske - a cilj joj je zatvoriti praznine u europskoj protuzračnoj obrani, kako bi se uklonila opasnost od zalutalih dronova i raketa lansiranih iz Rusije. Austrija će time postati prva zemlja u tom klubu koja nije članica NATO saveza.

No, s druge strane, priključenje europskom zračnom štitu je "destruktivna odluka za politiku neutralnosti", komentirao je lider desinčarske stranke FPÖ Herbert Kickl u nedjelju, koji kaže kako se tom odlukom poništava svjetski poznata neutralnost te zemlje.

"Nehammer i njegova ekipa prinose neutralnost Austrije kao žrtvu na oltar NATO saveza", kazao je Kickl, čija tradicionalno Rusiji sklona stranka vodi u anketamasa 30 posto glasova i kojoj se smiješi pobjeda na izborima 2024.

U Beču kažu kako je priključenje inicijativi jamstvo očuvanja austrijske neutralnosti 

Službeni Beč odgovara kako je priključenje nebeskom štitu upravo jamac očuvanja neutralnosti zemlje.

"Sky Shield nije inicijativa NATO saveza i ne znači pridruživanje nekom vojnom savezu, to je samo suradnja niza država", izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

"Udruživanje i dijeljenje vojnih resursa znači upravo pridržavanje i jačanje neutralnosti".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Neutral Austria to join European Sky Shield initiative)