Politika

SVE TEŽA USTAVNA KRIZA U BiH: Schmidt poništio zakone koje je usvojila Skupština Republike Srpske, Dodik ponovno prijeti

Autor Hina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Banja Luka usvojiti zakone o zabrani djelovanja Suda i Tužiteljstva BiH te državnih policijskih agencija na području tog entiteta

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt poništio je u subotu zakone što ih je donio parlament Republike Srpske o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika te je nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora za osobe koje ugrožavaju ustavni poredak.

Schmidt je odluku objavio u tjednu u kojemu je eskalirala politička kriza u zemlji zbog nastojanja vlasti Republike Srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, da potkopaju autoritet državnog Ustavnog suda donošenjem posebnog zakona o zabrani provedbe odluka tog suda.

'Napad na ustavni poredak BiH i Dayton'

Nešto ranije parlament Republike Srpske donio je i zakon kojim je zabranio objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku entiteta jer ne priznaju Schmidta i njegov mandat.

"Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira BiH uključujući odluke visokog predstavnika", kazao je Schmidt u Sarajevu, dodajući kako je stoga odlučio poništiti sporne zakone na temelju ovlasti koje ima.

Istaknuo je kako entitetski parlamenti nemaju pravo derogirati odredbe ustava BiH niti obveze koje proistječu iz Daytonskog sporazuma, a jedna od njih je suradnja s visokim predstavnikom.

Prema izmjenama Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt, kao kazneno djelo ubuduće će se tretirati postupci kojima se narušava ustavni poredak zemlje.

Schmidt najavljuje nove poteze

Schmidt je poručio kako neće stati i nastavit će djelovati u interesu očuvanja cjelovitosti i mira u BiH, a nada se da će političari u zemlji urazumiti i učiniti što je nužno kako bi se provele nužne reforme.

"Sve opcije su na stolu, a zna se koji je spektar ovlasti što ih mogu koristiti", kazao je Schmidt dodajući kako poziva ostale partnere iz međunarodne zajednice za uvođenje pojedinačnih "ciljanih sankcija" protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

Washington pozdravio Schimdtove odluke

Odmah nakon objave ovih odluka potporu Schmidtu dalo je veleposlanstvo SAD. Zakone koje je usvojio parlament Republike Srpske veleposlanstvo je opisalo kao napad na Dayton koji je sada proizveo posljedice.

"Sjedinjene Države snažno pozdravljaju korištenje svojih bonskih ovlasti od strane visokog predstavnika radi obrane Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštite Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u Bosni i Hercegovini", stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

Dodik ne namjerava poštovati odluke visokog predstavnika

Ubrzo je reagirao i Dodik, koji je kazao kako Schmidta smatra nelegalnim visokim predstavnikom jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN i ne kani poštovati njegove odluke.

"Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda ni neimenovanog visokog predstavnika", kazao je Dodik na jednom skupu u istočnoj Bosni komentirajući Schmidtove odluke.

Na obljetnici bitke na Kozari, Dodik najavio 'jačanje međuentitetske linije'  

Dodik je u nedjelju otišao i korak dalje te je najavio da će Republika Srpska usvojiti zakone kojima će na svom području praktično zabraniti djelovanje tijela vlasti države BiH te neće poštovati odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Schmidta čak i ako će zbog toga u zatvor.

Dodik je u nedjelju sudjelovao na obilježavanju 81. obljetnice bitke na Kozari iz Drugog svjetskog rata, u kojoj su Nijemci i ustaše 1942. pokušali uništiti jezgru partizanskog pokreta koji je djelovao na području Bosanske krajine. Taj je skup iskoristio kako bi poslao poruku da se tu zapravo vodila borba za slobodu srpskog naroda te kako je Republika Srpska država koja će se jednog dana ujediniti sa Srbijom.

Komentirajući trenutačnu krizu u BiH, Dodik je kazao kako ga Schmidtova reakcija odnosno poništavanje tih zakona u subotu nije pokolebalo te da će nastaviti istim putem.

Pojasnio je kako to u narednoj fazi znači donošenje zakona o zabrani djelovanja Suda i Tužiteljstva BiH na teritoriju Republike Srpske, kao i državnih policijskih agencija, te "jačanje" međuentitetske crte razdvajanja sugerirajući kako je kani pretvoriti u klasičnu granicu.
Pred okupljenima na Kozari kazao je kako će ići do kraja jer nema drugog izbora.

'Sinkronizirani napad na Republiku Srpsku i Srbiju'

Dodikovo je tumačenje kako Schmidt, osim što je u subotu ukinuo sporne zakone izmjenama Kaznenog zakona BiH, priprema prostor za njegovo uhićenje jer te izmjene podrazumijevaju kazne između šest mjeseci i pet godina zatvora za dužnosnike koji ugrožavaju ustavni poredak i odbijaju provesti odluke visokog predstavnika.

"Prave okvir da bi nas, prije svega mene, doveli u sarajevske kazamate da mi tamo sude", izjavio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Naknadno je novinarima kazao kako je na djelu "podli sinkronizirani napad na Republiku Srpsku i Srbiju" odnosno na njega i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, s ciljem da se učvrsti nezavisnost Kosova i uništi Republika Srpska, a glavne aktere te navodne urote vidi u SAD i Velikoj Britaniji, dok EU optužuje da u tome slijedi Washington i London.

"SAD su u funkciji muslimanskih rješenja u BiH", ustvrdio je Dodik.

Za Čovića neprihvatljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je neprihvatljivim poruke koje dolaze iz Republike Srpske.

“Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske”, napisao je Čović na Twitteru.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL/PIXSELL

Čović je pozvao na postizanje dogovora i provedbi reformi.

Neuspjeli sastanak pomirenja u Konjicu

”Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekao je.

Pozvao je na provedbu zaključaka drugog dijela sastanka vladajuće državne koalicije koji se održao u petak u Konjicu, kao i 14 ključnih prioriteta na putu BiH prema Europskoj uniji.

Državna koalicija u BiH, u kojoj sudjeluju HDZ BiH, probošnjačka Trojka te SNSD Milorada Dodika, suočena je s krizom zbog poteza vlasti Republike Srpske.